Na Vidicima održan Križni put od župne crkve svetog Petra pa do crkve svete Mare.

Već tradicionalno uoči Uskrsa kršćanski vjernici Vidika uprisutnili su muku Isusa Krista moleći meditativno postaje njegovog križnoga puta hodajući šibenskim ulicama. Križni put je održan u petak 26. ožujka 2021. s početkom u 16 sati u župnoj crkvi sv. Petra na Vidicima, a sat vremena kasnije završio je kod srednjovjekovne crkve sv. Mare (sv. Margarite) na drugom kraju Vidika. Kroz to vrijeme vjernici su molitvom i pjesmom razmatrali predanje kojim je Isus Krist dragovoljno prihvatio nepravednu presudu i podnio teško mučeništvo sve do smrti na križu kako bi tim svojim činom otkupio sve ljude.

U svetoj misi župnik fra Ivan Penava istaknuo je primjer sv. Margarite, djevice i mučenice iz trećeg stoljeća, koja je također poput Isusa Krista nevino osuđena i spremno je za njega podnijela mučeništvo unatoč primamljivim ponudama za bogatstvo koje su joj mučitelji nudili. U srednjem vijeku ova svetica je postala zaštitnica porodilja i sretnog poroda. Upravo zato se u ovoj crkvi njoj posvećenoj svaki petak u 17 sati okupljaju članovi humanitarne Udruge „Betlehem“ Šibenik i mole za sretan porod još nerođene djece. Zaštitni znak Udruge „Betlehem“ je i „Bijeli križ“ koji je bio nošen u ovoj procesiji.

Nakon svete mise vjernici su mogli razgledati crkvu sv. Mare čiji prvi spomen datira iz 1459. godine i od tada je ona preživjela razne nedaće od turskog zuluma do raznih pljačkaških pohoda pa je iz tih razloga mnogo puta obnavljana i pregrađivana. Povijest bilježi kako su se organizirale procesije od Nove Crkve u Šibeniku do crkvice sv. Mare u kojima se nosila njezina čudotvorna slika.

Stiglo je vrijeme da se ova crkvica ponovno uredi i ponudi javnosti kao mjesto molitve, ali i kao spomen na našu slavnu prošlost, kako bi uređena mogla biti i dio turističke ponude šibenskog kraja. U planu je priprema njezine obnove kako bi ovo mjesto postalo svjedokom čovjekove neugasive želje za životom. Njezinom obnovom stanovnici Vidika žele baklju vjere i života prenijeti novim generacijama. U perspektivi uređenja cijele četvrti u kojoj se grade nove zgrade i time privlače nove obitelji želi se da uz crkvicu sv. Mare izraste i dječji park koji bi okupljao djecu i roditelje.

Ovom prigodom pozivamo sve ljude dobre volje da doniraju za uređenje crkve sv. Mare koja je dobila dopuštenje Konzervatorskog odjela Ministarstva Kulture za istražne radove kako bi se mogao napraviti kvalitetan plan obnove i uređenja. Svoje novčane priloge možete uplatiti na žiro račun HR4123600001101928847 pri Zagrebačkoj banci Zagreb za župu sv. Petra Šibenik-Vidici uz opis plaćanja „Obnova sv. Mare“.

Pogledajte još

Smotra crkvenog pučkog pjevanja “Puče moj” održana je u Vodicama.

  Dvadeset i sedma smotra  izvornog crkvenog pučkog pjevanja Šibenske biskupije „Puče moj“ održana je …

Svećenici Gospićko-senjske biskupije na uskrsnom druženju u Šibeniku.

Svećenici Gospićko-senjske biskupije okupili su se u četvrtak, 4. travnja, u Šibeniku na uskrsnom susretu …

Uskrsno misno slavlje u Cvjetnom domu.

Šibenski biskup Tomislav Rogić prigodom svetkovine Uskrsa u  srijedu 3. travnja pohodio je «Dom za …