Molitva maldih za Grad i Biskupiju na tvrđavi svetog Mihovila.

Tradicionalno okupljanje mladih prigodom blagdana sv. Mihovila, zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije, upriličeno je u katedrali Sv. Jakova u petak 24. rujna. Misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić, a među koncelebrantima bio je rektor Nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić i biskupijski povjerenik za pastoral mladih don Gabrijel Jagarinec.

Biskup Rogić u homilji je poručio kako je sveti Mihovil kojega častimo kao zaštitnika garant je Božje pobijede. Njegov lik je na zidinama, kućama i crkvama našega grada. On arkanđeo pobjede Božje koji svojim imenom svakoga poziva da se zamisli „Tko je kako Bog?“! Njegov zagovor molimo da i mi s Bogom pobjeđujemo: i napasti našega vremena, i svoje vlastite slabosti, da pobijedimo snagom Božjeg Duha kojega uskrsli Spasitelj šalje svojima.

Ukazao je i na primjer svetog Nikole Tavelića koji svijetli nam svojim primjerom i žrtvom. „Poziva nas da poput njega imamo odvažnosti svjedočiti svoju vjeru i za nju se žrtvovati. On je dao svoj život za Krista, a od nas se traži da odvojimo vrijeme za Boga i da živeći po evanđelju budemo ljudima današnjice izazov da potraže i upoznaju Isusa Krista“.

Biskup Rogić mladima je porućio da u žrtvi križa Isusa Krista gledaju koliko je bio spreman za nas trpjeti da nam pokaže koliko mu je do nas stalo. „Pozvani smo sva svoja vremena živjeti u povezanosti s Bogom. Na njega se osloniti, njemu vjerovati. Iz njegove ruke primiti i napore i kušnje i izazove, da se on u nama proslavi, a mi da donesemo plod u svoje vrijeme“.

Sveti Mihovile, koji si borac Božji. Tebe častimo jer si Boga proslavio pobjedom nad zlom, jer si ustrajao u službi slušajući Božju zapovijed, jer si se borio da te ništa od Boga ne udalji. Tebe večeras molimo, pomozi nama, našim mladima da odbace što je Krista nedostojno, da svako zlo zaobiđu u velikom luku, da ustraju u dobru usprkos tolikim zamamnim ponudama krivih putova, da bdiju nad svojim savjestima uporno čupajući korov grijeha, da ih nikakvo trnje zemaljsko ne zarobi, nego da Krista slušaju, slijede i nasljeduju pa i onda kad je teško, ali jedino ispravno.

Nakon slavlja mladi su u procesiji s upaljenim svijećama predvođeni Katoličkim skautima prošli ulicama Šibenika. Molitva za Grad i biskupiju bila je na tvrđavi svetog Mihovila, podno koje je nastao grad Šibenik. Nakon izrečenih molitava i pjesama molitva je zaključena biskupovim blagoslovom.

Pogledajte još

U Vodicama proslavljeno je Našašće svetog Križa.

Našašće svetog križa i Dana grada Vodica proslavljeni su u Vodicama u petak  3. svibnja. …

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …