Misnim slavljem i procesijom u župi Dolac proslavljen God Križa.

God križa, godišnja proslava krvarenja raspela iz šibenske gradske Župe Svetoga Križa – Dolac, proslavljen su u petak 12. travnja svečanim misnim slavljem u crkvi Svetog Križa. Misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić.

Koncelebrirali su katedralni župnik i župnik župe Dolac don Krešimir Mateša  i župni vikar don Šime Pleadin.  Nakon misnog slavlja održana je procesija s relikvijarom u kojem se čuva krv koja se pojavila na raspelu.

U propovijedi je biskup Rogić rekao je da je Križ kao mjesto smrti, umiranja, tajnom Božanske svemoći postaje mjesto novog rađanja. Ovaj puta rađanje se ne događa po tijelu, nego po vjeri u Sina Božjega. Netom, prije nego će Isus svoj duh predati Ocu, učenika Ivana daje Mariji za sina, a Mariju učeniku Ivanu za majku. Slika novog rađanja time je potvrđena pod križem. Oni koji povjeruju bit će nanovo rođeni iz Kristove krvi s križa.

Novo rađanje po vjeri ne poznaje nikakve druge podjele do li vjerovati ili ne vjerovati, Krista prihvatiti ili odbaciti, Bogu se predati, približiti – ili – od Boga se udaljiti, život odbaciti. Nije više važno porijeklo, boja kože, jezik kojim govoriš, pismo kojim pišeš, rod i narod iz kojeg potječeš, kraj iz kojeg dolaziš – važno je samo jesi li povjerovao ili ne, jesi li rođen pod križem ili nisi. Do križa – do tog trenutka Kristove prolivene krvi, vladale su podjele. Židovi su smatrali da su samo oni Božji miljenici, a svi drugi nisu Bogu dragi, da oni imaju ekskluzivno pravo na spasenje, ta oni su izabrani narod. Da izabrani do tog trenutka kad se spasenje otvara svima koji povjeruju, poručio je između ostalog biskup Tomislav Rogić.

Pogledajte još

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …

Hodočašće Vodičkih žudija u Italiju i Vatikan

U periodu od 14. do 21. travnja, družba Vodičkih žudija provela je na hodočašću u …