Misa večera Gospodnje u katedrali svetog Jakova.

Misu Večere gospodnje na Veliki četvrtak 28. ožujka, u katedrali svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz biskupa koncelebrirao umirovljeni biskup Ante Ivas, katedralni župnik don Krešimir Mateša, župni vikar u katedrali don Šime Pleadin i upravitelj samostana svetog Lovre fra Josip Klarić.

Misa večere Gospodnje živi je spomen posljednje večere koju Isus slavi sa svojim učenicima. Ostvaruje onu najavu – pralik koji se dogodio u večeri Pashe, Izlaska iz egipatskog ropstva u doba Mojsija. Isus postaje naša Pasha, Izlazak iz ropstva u slobodu, poručio je u homiliji biskup Tomislav Rogić.

Isus je na posljednjoj večeri učenicima oprao noge. To je posljednja lekcija prije križa. Još su svi na okupu. Pere noge i Petru, koji se isprva buni, i Andriji i Jakovu i Ivanu, dvanestorici. I Judi će oprati noge. Ni njemu koji će ga izdati, Isus ne uskraćuje ovaj znak služenja i bratske ljubavi. Oprati noge zadaća je slugu, robova koji to čine svojim gospodarima. A sada to čini On, Gospodin i Učitelj da nauči svoje učenike koliko se međusobno trebaju poštivati, služiti jedni druge, voljeti. U pranju nogu velika je simbolika čitave Isusove žrtve koja će se uskoro dogoditi. To je znak očišćenja, oproštenja i poniznosti na koju smo svi pozvani. Na nogama se sakuplja prašina putovanja, hodanja životnim stazama. Ta je prašina i slika grijeha, ljudskih slabosti, oholosti, uspoređivanja, obijesti, nadmetanja koja onečišćuju čovjeka. Isus im pere noge i kaže Petru da je sada sav čist. Onaj koji će ga izdati, nije se odrekao svojih staza, ni nakana i zato usprkos pranju ostaje prljav, nečist, kazao je biskup Tomislav Rogić.

Pozvani smo, dakle, na poniznost i služenje u bratskoj ljubavi koja pere, čisti grijehe. Pozvani smo na opraštanje jedni drugima zbog ljubavi Božje koju je Spasitelj svijeta imao za svakoga od nas. Tko od nas ne bi večeras molio Isusa zajedno s Petrom: Operi nas Gospodine, čitave, i dušu i tijelo i sve naše životne staze. Otvori nam oči da ispravno gledamo svijet oko sebe, svoj život i prijelaz k Tebi. Otvori nam usne da zbore samo istinu. Izliječi nas od svake uzetosti koja nas sprječava da budemo više tvoji i živimo jedni za druge kako si nas ti učio i primjerom pokazao. Večerašnji spomen pranja nogu i ustanove euharistije: „Ovo činite meni na spomen!“ – neka bude poziv svakome od nas na trajno slavljenje Euharistije, na ljubav i služenje po kojem će  drugi prepoznavati da smo Kristovi i da kroz život idemo njegovom snagom milosti. Otkrijmo stoga večeras izvor našega spasenja. Učvrstimo svoje zavjete i predajmo Bogu sve svoje sumnje i stranputice da nas njegova žrtva očisti i spasi – učini dostojnima Uskrsnog jutra i konačnog susreta s Njim! Naše Pashe, našeg prijelaza u vječnost, kazao je biskup Tomislav Rogić.

Nakon homilije biskup je oprao noge dvanaestorici bratima katedralne bratovštine. Po završetku pričesti prenio je posvećene hostije na pokrajnji oltar šibenske katedrale, te se zadržao sa vjernicima u meditaciji i molitvi. Slavlje je pjevanjem uveličao Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandre. Za orguljama je bio Nikola Lovrić Caparin.

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …