Misa polnoćka slavljena u katedrali svetog Jakova.

Misu polnoćku u katedrali svetog Jakova u Šibeniku na Badnjak  24. prosinca predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz biskupa koncelebrirao je imenovani dubrovački biskup Roko Glasnović i katedralni župnik don Krešimir Mateša. Posluživao je đakon don Šime Pleadin. Misno slavlje pjevanjem božićnih napjeva animirao je Mješoviti zbor katedrale svetog Jakova pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandre, te uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina. Zbor je izveo i prigodni program prije misnog slavlja.

„Čovjek traži izbavljenje, želi shvatiti i razumjeti ljudski život i postojanje svijeta. Želi upoznati razloge zbivanja, smisao svojeg životnog puta. Odgovori mu često nedostaju, ostaju samo pitanja. I naše vrijeme opterećeno je tolikim pitanjima koja tek čekaju pravi odgovor i izlazak iz neizvjesnosti. U tim našim traženjima i čežnjama stiže nam blažena, sveta noć u kojoj Bog postade čovjekom, rođen od Djevice, kako navijestiše proroci po Pismima. Okupila nas je radost Božjeg približavanja, dolaska koje se tako jednostavno, a opet veličanstveno očitovalo čovjeku. Koliko tajni i odgovora nosi ova noć i koliko ljepote“, poručio je biskup Rogić u homiliji.

Naglasio je kako se čovjek na poseban način raduje Božiću  jer je Božja ljubav poprimila lice bezazlenog djeteta koje nudi samo svoj osmijeh. „Tako nam je Bog htio biti blizu, tako nas je htio obradovati kao što se majka i otac raduju svome djetetu, kao što osjećaju da je u njemu njihov život. Tako je Bog htio da mi osjetimo da je Njegov životni dah u nama. Zato je Božić predokus vječne sreće i vječne radosti koju nam Bog želi darovati. Živjeti Božić, živjeti Božju blizinu, znači dopustiti da naši dani, naše brige, naši napori, radosti i nadanja, tegobe i uspjesi budu uvijek pred jaslicama. To jest, da sav naš život crpi nadu, snagu i radost u istini Božjeg približavanja – Bog želi biti Emanuel – Bog s nama. U toj istini raste naša vjera, pouzdanje i prihvaćanje onoga što nam Bog postavi na životni put, kazao je šibenski biskup.

„Koje li veličanstvene nade za čovjeka kome je Bog tako blizu kao što je novorođeni Spasitelj u jaslama. Kako ne kliknuti u spoznaji te Božje istine čovjeku: dozvoli Božiću da te oplemeni, da te učini bližim Bogu i jedne drugima, dozvoli da te Božja blizina promjeni! Takav Vam Božić braćo i sestre želim, Božić pun Božje blizine, Božić koji će nas učiniti više čovjekom po Božju, koji će od nas učiniti ljude velikog srca ispunjenog mirom, pouzdanjem i ljubavlju za brata i sestru pored sebe, da činimo jedni drugima samo dobro i budemo istinska Božja djeca što vjeruju u Spas i nošeni snagom vjere žive svoje zemaljske dana nadvladavajući nevolje, uvijek jasno usmjereni konačnom cilju – blaženoj vječnosti u Božjoj ljubavi“, zaključio je homiliju biskup Rogić.

Pogledajte još

U Vodicama je proslavljen Dan braka. Pedeset parova obnovilo bračna obećanja

U župi Vodice proslavljen svjetski dan braka i obnovljena bračna obećanja pedeset bračnih parova U …

U šibenskoj bolnici proslavljen Svjetski dan bolesnika.

Svjetski dan bolesnika u Šibenskoj biskupiji proslavljen je u ponedjeljak  12. veljače, misnim slavljem u …

Pastirski pohod župi Uznesenja Blažene Djevice Marije – Rogoznica

Pastirski pohod župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rogoznici bio je u petak, 9. veljače …