Katedralna župa sv. Jakova i župa Svetoga Križa proslavile spomendan sv. Josipa Radnika

Šibenska katedralna župa sv. Jakova i Župa Svetoga Križa u Docu su u ponedjeljak 1. svibnja 2023. proslavile spomendan sv. Josipa Radnika zajedničkom misom te druženjem župljana i gostiju u prirodi.

Proslava je počela misom u crkvici Gospe Srimske koju je predvodio župnik obiju župa don Krešimir Mateša. Crkva Gospe Srimske je 2013. uvrštena u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Izgrađena u XII. stoljeću na vrhu brijega koji dominira područjem Srime izuzetno je vrijedan primjerak graditeljske sakralne baštine.

Župnik je podsjetio kako se ovo tradicionalno okupljanje vjernika na 1. svibnja nadovezuje na nekadašnju proslavu sv. Marka i blagoslov polja koja su obrađivali i od kojih su živjeli stari Dolačani. Danas uz spomendan sv. Josipa Radnika mislimo i molimo za ljude na svim područjima i djelatnostima kojima se čovjek svojim radom pridružuje Božjem stvaranju i skrbi za ljudsko društvo i stvoreni svijet. U homiliji je iskoristio poticaje iz poslanice Kološanima na zahvaljivanje Gospodinu „na svemu što nam je u svojoj neizmjernoj ljubavi podario te na kršćansku zauzetost i poziv, da u svim našim odgovornostima, što god da radimo, to činimo zdušno, kao Gospodinu, a ne ljudima, ne očekujući ljudsku zahvalnost nego jedino Božju nagradu.“

Nakon popričesne molitve blagoslovljena su polja. Uslijedilo je druženje uz arheološke ostatke ranokršćanskih dvojnih bazilika na obližnjoj Prižbi.

Pogledajte još

Smotra crkvenog pučkog pjevanja “Puče moj” održana je u Vodicama.

  Dvadeset i sedma smotra  izvornog crkvenog pučkog pjevanja Šibenske biskupije „Puče moj“ održana je …

Svećenici Gospićko-senjske biskupije na uskrsnom druženju u Šibeniku.

Svećenici Gospićko-senjske biskupije okupili su se u četvrtak, 4. travnja, u Šibeniku na uskrsnom susretu …

Uskrsno misno slavlje u Cvjetnom domu.

Šibenski biskup Tomislav Rogić prigodom svetkovine Uskrsa u  srijedu 3. travnja pohodio je «Dom za …