Iustitia et pax: Cijepljenje je dobrovoljno i ne smije biti pritisaka koji bi tu dobrovoljnost doveli u pitanje.

Tajnik Komisije Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax vlč. dr. Vladimir Dugalić u telefonskom javljanju u „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija istaknuo je stav Crkve da je cijepljenje dobrovoljno te poručio da ne smije biti pritisaka koji bi tu dobrovoljnost doveli u pitanje.

Podsjetio je da su hrvatski biskupi prije nekoliko mjeseci objavili izjavu u kojoj su kratko rekli da treba poslušati smjernice koje je donijela Kongregacija za nauk vjere i Papinska akademija za život. „Stav Crkve u svim izjavama i dokumentima ističe načelo dobrovoljnosti. I Kongregacija navodi da cijepljenje u pravilu nije moralna obveza i zato mora postojati dobrovoljnost“, pojasnio je dr. Dugalić.

Prema njegovim riječima, ovo jest vrlo složeno i kompleksno pitanje. „Ima strahova i neznanja kod određenog broja naših građana. Činjenica je da nemamo sve do kraja jasne informacije. Moramo razumjeti i te strahove građana. Edukacija i razgovor s osobnim liječnikom može puno pridonijeti da se strahovi razbijaju. Ali, moraju se izbjegavati pritisci bilo kakve vrste koji bi doveli u pitanje slobodu građana i dobrovoljnost“, kazao je dr. Dugalić.

Komentirao je i komunikaciju koja ovih dana nije bila najbolja. „S jedne strane imamo moralnu obvezu zaštititi vlastito zdravlje, ali moramo imati moralnu obvezu prema zdravlju drugih. Treba naći način. Ako se netko ne želi cijepiti može mu se omogućiti testiranje koje će jamčiti drugima da on za njih nije zarazan i da ne predstavlja opasnost po zdravlje drugih. Važno je naći balans između osobnog prava na dobrovoljnost i odgovora vlastite savjesti, a da se s druge strane time ne ugrožava zdravlje drugih. Na politici i cijelom društvu je kako naći ispravan balans i poštivati odluku pojedinca, a da funkcionira gospodarstvo i cjelokupni sustav. Bilo kakav pritisak nije dobar. Pritisak je uvijek kontraproduktivan. Kad se vrši pritisak možda i iz najboljih motiva to stvara kod ljudi revolt i pobunu. Tu ulazimo i u pitanje psihologije čovjeka. Važna je dobra komunikacija i kvalitetno posvijestiti ljudima i rizike i opasnosti, ali i prednosti cijepljenja. Kad bi se našim građanima to uistinu dobro iskomuniciralo, duboko sam uvjeren da do ovih nesporazuma ne bi dolazilo. Pritiscima ništa nećemo postići“, rekao je dr. Dugalić.

Osvrnuo se i na pitanje cijepljenja djece. Naveo je izjavu Papinske akademije za život iz 2005. godine koju je potpisao jedan od najjačih bioetičara u Katoličkoj Crkvi mons. Elio Sgreccia koji je rekao da se mora poštivati načelo dobrovoljnosti, a roditelji pri tome moraju preuzeti određenu odgovornost za svoju djecu. U dokumentu se navodi i kojim bi se cjepivima djeca trebala cijepiti. Načelno Crkva podržava cijepljenje, ali kad se radi o cjepivima koja su etički neprihvatljiva s moralnog aspekta tada se kaže da u načelu treba izbjegavati cijepljenje djece takvim cjepivima, osim ukoliko bi izbjegavanje cijepljenja djece dovelo do značajnog rizika za njihovo zdravlje. Crkva nije zatvorena, kaže se načelno, treba gledati dobrobit djeteta, pojasnio je dr. Dugalić.

„Svaki roditelj morat će u svojoj savjesti prosuditi što je najbolje za njegovo dijete. Treba prosuditi koji je rizik za djecu ukoliko se ona ne bi cijepila. Najvažnije je da odluka o cijepljenju ovisi o tome kakav bi rizik za dobrobit djeteta bio ukoliko se dijete ne bi cijepilo. Tu mora i struka dati određeni odgovor“, zaključio je dr. Dugalić.

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Marija Bubaš istaknula je da ni jednoj osobi bez obzira na cjepni status, bez obzira na testiranje prethodno učinjeno ili ne, ne smije biti onemogućen ulazak u zdravstvenu ustanovu. “To bi bilo posve krivo i to se ne smije dogoditi niti je intencija da se to dogodi, ali niti poruka koja se šalje. To se ne smije dogoditi. Nije etično uopće razmišljati o tome na takav način da ću štititi svoje zdravlje kao liječnik. Zdravlje pacijenta i onoga tko je došao po pomoć kao liječnik stavljam iznad sebe jer to je moj poziv. Moram pružiti skrb onome kojemu je potrebno”, kazala je dr. Bubaš.

Osvrnula se i na rad u javnom i privatnom sektoru osoba koje se nisu cijepile. Kazala je da se na radnom mjestu mora omogućiti onu razina sigurnosti kojom će se jamčiti da između zaposlenika neće doći do prenošenja bolesti. “Potrebno je osigurati da osoba neće bit zaražena na radnom mjestu i da se u interakciji s klijentima neće dogoditi širenje zaraze. I to onemogućava širenje gospodarstva. Moramo željeti gospodarstvo koje funkcionira i da bismo to ostvarili moramo željeti i uraditi sve ono što je u našoj moći uvažavajući da su se okolnosti promijenile. Isto tako uvažavajući da se netko ne želi cijepiti treba omogućiti besplatno testiranje i to je to”, rekla je.

“Zaštita na radu ne smije ići na račun radnika. Europa je osigurala testove koje ćemo i mi nabaviti da se podigne razina funkcioniranja gospodarstva. Teret tog funkcioniranja ne smije biti na teret radnika”, naglasila je dr. Marija Bubaš.

izvor: ika.hr

Pogledajte još

Biskup Rogić slavio misu na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama u Rijeci

  Šibenski biskup Tomislav Rogić u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama predvodio js 24. …

Proslava „Ljetnoga“ sv. Nikole Tavelića u Svetištu u Šibeniku

Dana 21. lipnja 2024. godine u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića proslavljena je 54. …

Misa zahvalnica u Katoličkoj osnovnoj školi.

Prigodom kraja školske godine biskup Tomislav Rogić u četvrtak  20. lipnja u katoličkoj osnovnoj školi …