Hodočašće šibenske katedralne župe Krčkoj biskupiji

U rano jutro 8.listopada 2021. šibenski su se hodočasnici uputili na trodnevno hodočašće u Krčku biskupiju tj. na otoke Krk, Cres i Lošinj.

Praćeni jakom burom i kišom, ali uz molitvu, pjesmu i pouzdanje u Božju Providnost, dva autobusa hodočasnika uputila su se ranom zorom prema zapadu Domovine. Kako nijedno hodočašće nije bezbrižan i opuštajući put u sunčane i tople krajeve, a ponajmanje veseli izlet uz pjesmu i šale, tako i ovo naše hodočašće nije prošlo bez one poznate strepnje koja se lagano javlja u utrobi pred nepoznatom pustolovinom. Cijelu noć do jutra pred polazak, puhala je hladna bura, ne ona koja razbistri nebo i pod kojom je u zavjetrini dobro, nego ona mračna bura koja nosi olovne i teške oblake pune kiše, moreći nas pitanjima hoćemo li sretno stići kamo smo naumili, hoćemo li bez problema prijeći Krčki most koji se izdizao iz pjenušave modrine i valova gonjenih jakim vjetrom? No, prekrasna duga, koja bi na trenutak nad morem zasjala u tisuću boja, kao da nas je hrabrila i obećavala “ne bojte se, sve će biti dobro”!

I bi tako! Sklopljen je savez! Sretno smo prešli most hitajući ususret prvom odredištu, otočiću Košljunu koji skriva mnoge legende o svom postanku, o franjevačkom samostanu, o muzejskim zbirkama, crkvicama i kapelicama, knjižnicama… Bez obzira na vrlo malu udaljenost od kopna, mogli smo samo čeznutljivo gledati prema otočiću jer je bura opet pokazala da s njom nema šale. No, u gradu Krku ublažili smo svoju prvotnu tugu u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, prepoznatljivim simbolom neprekinutog postojanja grada Krka. 15 stoljeća tradicije tvori katedralni kompleks u koji ulazi i crkva sv. Kvirina s prostorom u kojem je postavljena vrlo vrijedna sakralna zbirka i u kojoj se ističe minucioznim filigranskim umijećem srebrna oltarna pala koja je od vremena knezova Frankopana do 19.stoljeća resila glavni oltar katedrale. U dva reda poredano je dvadeset likova svetaca s Marijom Bogorodicom i njezinim krunjenjem. U katedrali je župnik, don Krešimir Mateša slavio misu za nas šibenske hodočasnike. Predvečer smo stigli na otok Cres i smjestili se kod franjevaca konventualaca.

U subotu, 9.listopada, stigli smo u “mali vječni grad”, Osor, na prevlaci koja spaja Cres s otokom Lošinjem, mostićem pod kojim more čudesno teče poput rijeke, sad uzvodno, sad nizvodno! Osor, nekad moćno i bogato trgovačko mjesto, danas broji tek četrdesetak stanovnika. Iz doba rimske prevlasti Osor baštini fragmente monumentalnih zidina i zgrada, a u staroj hrvatskoj državi središte je glagoljaštva. Nekad kozmopolitski grad postaje tek ljeti turistička košnica s poznatim Osorskim glazbenim večerima. No, što veže Osor sa Šibenikom? Kralj Petar Krešimir IV., koji je stolovao u Šibeniku, zagospodario je mnogim bizantskim gradovima, pa tako i Osor stavlja u sastav svoje jedinstvene kraljevine Dalmacije i Hrvatske. U osorskom samostanu sv. Petra naš kralj je zabilježen kao iznimna ličnost pod kojom Osor proživljava svoje najveće i posljednje blagostanje.

U osorskoj katedrali, tom najljepšem ukrasu grada, proslavili smo misu tog drugog dana. Opet smo pronašli poveznicu: katedralu je svojevremeno posvetio Šibenčanin, biskup Juraj Divnić, dok je za njezinu gradnju najzaslužniji šibenski kanonik Antun Palčić. Za vanjštinu katedrale prepoznajemo utjecaj i ruku Jurja Dalmatinca.

Unutrašnjost katedrale vrlo je slična šibenskoj. Sv. Kristofor, suzaštitnik Šibenske biskupije, u Krčkoj biskupiji ima patronat nad gradom Rabom.

Sveti Gaudencije, osorski biskup s kraja 10.stoljeća, prognanik iz Osora u Rim (jer nije htio vjenčati par vrlo bliska srodstva) po legendi je protjerao zmije otrovnice s Cresa i Lošinja. Po drugoj legendi, škrinja s njegovim ostacima čudesno je doplovila do Osora pa je tako pokopan u osorskoj katedrali!

U Nerezinama smo posjetili crkvu Gospe od zdravlja te nastavili prema Malom Lošinju (koji je veći od Veloga)! U gradu Krku, u samostanu sv. Frane posebno srdačan susret bio je s fra Antunom Badurinom, bratom pokojnog šibenskog biskupa Srećka,  koji se s pomalo nostalgije, ali i radosti, prisjetio svog brata koji je htio biti samo običan i samozatajan redovnik, ali Providnost je odredila da postane biskup!
Poseban i vrlo dojmljiv pečat na hodočasnike ostavio je posjet crkvi sv. Antuna Opata tj. Antuna Pustinjaka u Velom Lošinju, crkvi biseru umjetničkih skulptura i vrijednih slikarskih umjetnina, a ujedno je i spomenik slave velološinjskih pomoraca.

Hodočašće je završilo nedjeljnom svetom misom u creskoj konkatedrali Svete Marije Velike iz 15.stoljeća. Misu je slavio don Krešimir uz koncelebraciju domaćih svećenika od kojih je župnik don Mario Kosić još jedna od poveznica sa Šibenikom u kojem je godinama župnikovao u šibenskoj katedrali, a kojem i zahvaljujemo na srdačnosti i pomoći u organizaciji hodočašća.

Kaže se “tko pjeva, dvostruko moli”, pa se nikako ne može zaobići Mješoviti katedralni zbor pod umjetničkim vodstvom prof. Jelene Mikulandra, čije je zdušno, Bogu zahvalno i radosno pjevanje pratilo svaku svetu misu na ovom dojmljivom hodočašću.

Neraskidive veze dviju biskupija, krčke i šibenske, nisu ovime završile. One su od davnina trajale, još traju i trajat će.

Ispraćeni posljednjim zrakama sunca koje se probijalo ispod oblaka, krenuli smo prema svom gradu. A kako drugačije nego sa zahvalnom molitvom i pjesmom Bogu i Majci Mariji, uzdajući se u snagu svete krunice, anđela čuvara i svih svetaca Božjih pomoću kojih smo usprkos buri prešli i Krčki most, i uspon na Vratnik, i kišu, i Macolu, i obrovačke krivine, a sve uz sigurnu ruku i upravljač naše vozačice Barbare i vozača Dragana stigli u Šibenik! Bogu hvala!

Vjera Mrvelj

Pogledajte još

Poruka pape Franje prigodom 59. svjetski dan molitve za zvanja.

Na Četvrtu uskrsnu nedjelju, 8. svibnja 2022. slavi se 59. svjetski dan molitve za zvanja …

Poruka mons. Marina Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira.

Predsjednik Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uputio je poruku …

Pivači svetog Jakova u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

Misno slavlje u srijedu 4. svibnja u Josipovu svetištu u Karlovcu predslavio je župnik Župe …