Franjevački novaci sa Visovca hodočastili stopama svetog Franje.

I ove godine, već uobičajeno, uz visovačke novake na hodočašću stopama svetoga Franje pošli su i ostali novaci Južnoslavenske franjevačke konferencije, ukupno njih dvadeset i trojica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Albanije, s njihovim odgojiteljima. U utorak, 14. svibnja 2019., ranom zorom autobusom su zajedno krenuli s Trsata prema Asizu.

Prvo odredište bilo im je svetište Svetoga Damjana i slavlje svete misi u kapelici kojoj je predsjedao meštar s Visovca fra Ivan Režić u koncelebraciji s ostalom petoricom odgojitelja te albanskim novakom fra Kolëom. Smjestivši se u gostinjcu kod franjevačkih sestara misionarki uputili su se u obližnju Majku svih franjevačkih crkava – baziliku Svete Marije Anđeoske gdje su i ostalih večeri odlazili moliti svečanu Večernju molitvu na talijanskom jeziku. Drugoga dana posjetili su i neka od ostalih mjesta usko vezanih uz Franju Asiškoga i franjevački Red u Rietinskoj dolini. Na putu za Greccio nakratko su zastali u Rivotortu, mjestu gdje je Franjo započeo život s braćom, a koje čuva spomen i na hrvatskog franjevca Nikolu iz Šibenika. Nastavili su dalje prelijepom Umbrijom, svečevom rodnom pokrajinom. Stigavši u Greccio, „franjevački Betlehem“, krenuli su u obilazak tog svetišta u kojemu je Franjo načinio prve žive jaslice. Ondje su slavili svetu misu koju je predslavio fra Ljubo Sesar, domeštar s Trsata.

Sljedeće odredište bilo je Fonte Colombo ili „franjevački Sinaj“ u kojemu je Franjo sastavio Pravilo Reda Manje Braće. Posljednje mjesto koje su posjetili toga dana možemo nazvati „franjevačkom Kanom Galilejskom“. To je svetište La Foresta, mjestašce u kojemu je preko Franje Gospodin učinio čudo umnoživši urod vinove loze tamošnjem svećeniku. Osim toga, pamtit će La Forestu i po mladiću Guidu, članu zajednice „Mondo X“,bivšem ovisniku koji im je posvjedočio o životu u raljama droge te o pronalasku smisla života u vjeri, molitvi i radu. Sljedećeg dana albanski meštar fra Marko Ešegović predslavio je jutarnju svetu misu u Porcijunkuli. Nakon ručka uputili su se do samotišta Carceri iznad Asiza, gdje se je  Franjo povlačio na molitvu i prije svog obraćenja i u kojemu je zanosno propovijedao pticama. Nakon što su razgledali to impresivno mjesto imali su mogućnost povući se u osobnu molitvu. Uputili su se potom pješice do grada Asiza.

Petak je započeo nešto ranijom Jutarnjom molitvom. Izmolivši ju, odmah su krenuli u grad Asiz, točnije u baziliku svetoga Franje. Ondje su na svečevu grobu slavili svetu misu kojoj je predsjedao meštar s Humca fra Stanko Mabić. Njima se pridružio doktorant fra Zlatko Vlahek te su zahvaljujući njemu, nakon doručka s ostalom braćom konventualcima, mogli razgledati velik dio samostana i baziliku svetoga Franje. Ulogu vodiča nakon posjeta bazilici ponovno je preuzeo meštar fra Ivan Režić. Posjetili su toga jutra Franjinu rodnu kuću i mjesto rođenja, crkvu svetoga Rufina, svete Klare te ostale znamenitosti srednjovjekovnoga Asiza. U petak, 18. svibnja pozdravili  su se s gradom Santa Maria degli Angeli te krenuli prema La Verni. Svetu misu u kapeli Marije Anđeoske predslavio je albanski novak fra Kolë Thaqi. Sudjelovali su na tradicionalnoj procesiji od bazilike do kapele Stigmata koja se na La Verni održava svakoga dana u 15 sati. Potom su, uz fra Ivanovo vodstvo, razgledali svetište. Večer su proveli družeći se uz pjesmu i dobro raspoloženje.

Nedjeljnu svetu misu slavili su u kapeli Stigmi, a predsjedao joj je meštar novaka Bosne Srebrne fra Marinko Baotić. Na povratku su se zaustavili u Padovi. Ondje su pohodili svetišta svetog Antuna Padovanskog i svetog Leopolda Bogdana Mandića, razgledavši ih i pomolivši se na grobovima dvojice velikana franjevačkoga Reda. Hodočašće je završilo dolaskom na Trsat u večernjim satima nedjelje, 20. svibnja. Ondje su prenoćili te se nakon svete mise u trsatskom svetištu i Jutarnje molitve zaputili natrag prema svojim novicijatima.

www.franjevci-split.hr

Pogledajte još

U Vodicama proslavljeno je Našašće svetog Križa.

Našašće svetog križa i Dana grada Vodica proslavljeni su u Vodicama u petak  3. svibnja. …

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …