Fra Kristian Radas u župnoj crkvi Našašća sv. Križa u Vodicama slavio mladu misu.

U trinaestu nedjelju kroz godinu, 30. lipnja 2019. u rodnoj župi Našašća sv. Križa u Vodicama mladomisničko slavlje proslavio je mladomisnik fra Kristian Radas.

Mladomisničko slavlje je započelo svečanom procesijom, koja je krenula iz župne kuće, u njoj su išli župni barjaci, ministranti, franjevački i biskupijski bogoslovi i svećenici, na kraju je bio mladomisnik fra Kristian. Na ulaznim vratima župne crkve mladomisnikovi roditelji Ivan i Ana svome sinu mladomisniku udijelili su svoj roditeljski blagoslov.

Na početku sve nazočne, roditelje, obitelj i rodbinu, napose mladomisnika fra Kristianu u svom pozdravnom govoru pozdravio je župnik don Franjo. Obraćajući se nazočnima istaknuo je: Ovo je jedan od velikih i radosnih dana za sve nas i našu župnu zajednicu te stoga s psalmistom kličemo: Ovo je dan što ga učini Gospodin kličimo i radujmo se njemu. Nakon dvadesetjedne godine i našega don Krešimira Mateše, opet slavimo slavlje mlade mise u ovoj drevnoj župi Vodice.

Obraćajući se na osobit način mladomisniku rekao je: U ovoj župnoj zajednici i crkvi Svetoga Križa, primio si dar krsne milosti, vjere, Duha Svetoga i u svetoj Euharistiji pristupio si oltaru Gospodnjem, rastao si i sazrijevao u kršćanskim krepostima te se na Kristov poziv odazvao služiti mu u redovništvu i svećeništvu. Ova te je zajednica usrdno duhovno i molitvama pratila da dođeš do ovoga dana i slavlja. Posvećen i osnažen sakramentom svetoga reda po kojem te je Gospodin posvetio za svoju službu, danas u svom mladomisničkom slavlju, u svetoj euharistiji s nama u ovom radosnom zajedništvu prinosiš Bogu žrtvu hvale i slave.

Svećenik je uvijek čovjek u službi Bogu i drugima. Postao si svećenik u službi Bogu i povjerenim ljudima kojima te Gospodin šalje na njegovoj njivi.

Odlučio si se pozvan od Krista, njega nasljedovati po primjeru svetoga oca Franje, svoga utemeljitelja, živjeti i redovničkim životom u svojoj redovničkoj zajednici provinciji Presvetoga Otkupitelja.

Redovnici i redovnice u Crkvi su uvijek bili kako nas uči Crkva: znak „savršene ljubavi“ prema Gospodinu, Crkvi i ljudima kojima služe i poslani su im. Ostvarujući uvijek to savršenstvo ljubavi po Evanđeoskim savjetima koje žive: poslušnosti, čistoći i siromaštvu, oslonjeni na Raspetu ljubav – kako nam to zorno pokazuje ovaj simbol napravljen za ovo slavlje.

Danas, a još više u budućnosti, dragi fra Kristijane, pozvan si biti znak i „provokacija“ – onaj koji poziva i zaziva ljude današnjeg vremena i sve nas za Krista i duhovne vrijednosti života, ne samo svojim odijelom, već prvenstveno svojim dijelom, životom, molitvom, ljubavlju i služenjem, ostajući vjeran svome poslanju i karizmi da se u tebi, po uzoru na Krista kojega nasljeduješ, ostvaruje ono što si izabrao kao moto svoga svećeničkog života: Proslava Očeva imena.“

Na kraju svoga govora župnik je čestitao mladomisniku, njegovim roditeljima i obitelji te njegovoj redovničkoj zajednici kojoj pripada provinciji Presvetoga Otkupitelja.

Mladomisnik fra Kristijan je mladomisničko slavlje i svetu euharistiju započeo pokorničkim obredom, blagoslovom vode i škropljenjem okupljenog naroda.

U mladomisničkom slavlju sudjelovali su mladomisnikovi roditelji, braća i sestra s obitelji, mnogobrojna rodbina, sestre redovnice, prijatelji te mnoštvo vjernika iz župe Vodice, kao i mnogo gostiju.

Uz mladomisnika fra Kristijana, u slavlju je koncelebriralo jedanaest svećenika. Fra Lazar Perica, koji je propovijedao na misi, fra Ivan Maletić, mladomisnikov kum, fra Marko Mrše provincijal franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, župnik Vodica  don FranjoGlasnović , župni vikar don Josip Mudronja, don Ivan Čolak te kolege mladomisnici i ostala braća redovnici.

Za vrijeme svete mise pjevao je župni zbor svetoga Križa kojim je ravnala s. Klara Pavlović te franjevački bogoslovi.Na kraju misnoga slavlja mladomisniku su darove uručili: dvoje župljana u narodnoj nošnji u ime župe Vodice te njegovi prijatelji iz Vodičkih žudija, čijoj družbi je i Fra Kristijan pripadao.

U ime Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja svoju riječ i čestitku mladomisniku uputio je provincijal fra Marko Mrše. Na kraju svete mise i mladomisničkog slavlja svoju riječ zahvale uputio je i mladomisnik fra Kristijan zahvalivši najprije Bogu nebeskom Ocu i Gospodinu Isusu Kristu, za dar života i svećeništva, kao i Nebeskoj majci Mariji za njezin zagovor i pomoć u životu i putu redovništva i svećeništva. Zahvalio je i svojim roditeljima, braći i sestri i njihovim obiteljima, rodbini i prijateljima, kao i svim župljanima i dobrim ljudima koji su pripomogli u organizaciji ovoga mladomisničkog slavlja.

Nakon mlade mise ispod kampanela na trgu je uslijedilo bratsko druženje za sve sudionike slavlja, uz piće i kolače koji su pripremili župljani župe Vodice.

Za prigodu mladomisničkog slavlja Josip Mateša Jole izradio je simboličnu figuru franjevca u obliku križa tau sa raširenim rukama koji gleda prema oltaru. Na njemu je napisano mladomisnikovo geslo: „Oče, proslavi ime svoje“ te su prikazani simboli triju redovničkih zavjeta: čistoće, siromaštva i poslušnosti. Župljani su ukrasili i uredili župnu crkvu i okoliš i trg ispred crkve.

Mladomisničkom slavlju prethodila je trodnevna duhovna obnova i priprava koju su predvodili prvog dana fra Ivan Režić, magistar novaka i novaci s Visovca, druga dva dana fra Ivan Maletić.

 

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …