FOTO: Kapitul Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja misnim slavljem koje je predvodio fra Darko Tepert.

U franjevačkom samostanu O. fra Ante Antića u Splitu na Trsteniku u ponedjeljak, 29. travnja 2019., započeo je Kapitul Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja pod predsjedanjem fra Darka Teperta.

Kapitul je započeo euharistijskim slavljem  i zazivom Duha Svetoga. Slavlje je predvodio fra Darko Tepert, predsjednik Kapitula. Uvodeći u misno slavlje fra Darko je naglasio kapitularcima kako je potrebno osluškivati volju Božju i osluškivati jedni druge u cilju donošenja odluka. „Neka nas prati Duh Božji kako je to želio i sv. Franjo na svim sastancima braće“ rekao je fra Darko. Na početku propovijedi fra Darko je istakao, na temelju riječi iz Djela apostolskih, kako je prva Crkva imala svojih problema, ali je na njih uvijek odgovarala molitvom. „Gospodine, ti si stvorio nebo i zemlju i more i sve što je u njima!“ molili su Petar i Ivan. Ta molitva nama franjevcima je karakteristična jer u toj molitvi prepoznajemo poniznost i povjerenje, divljenje Bogu pred Božjim djelima. Ta molitva je temelj našega svećeničkog poziva. „Evo sada, Gospodine, promotri prijetnje njihove i daj slugama svojim sa svom smjelošću navješćivati riječ tvoju! – druga je molitva apostola koji mole za smjelost. I nama treba Božja smjelost u navješćivanju Evanđelja, činjenju dobrih djela i živimo po pravilima. „Pruži ruku svoju da bude ozdravljenja, znamenja i čudesa po imenu svetoga Sluge tvoga Isusa“, bila je treća molitva u kojoj dolazi do izražaja i naša franjevačka duhovnost kojoj je ime Isusovo važno. Po imenu Isusovu događaju se ozdravljenja i čuda. Ova nas molitva potiče da se okrenemo Bogu s vjerom i pouzdanjem da će On pružiti ruku svoju kako bi se dogodila ozdravljenja i čudesa. U evanđeoskom izviješću slušali smo kako je Nikodem Isusu došao noću, rekao je fra Darko, i izrazio svoju sumnju i nevjeru. Nakon susreta s Isusovom dolazi na svjetlo i staje uz Isusa kad je bilo potrebno. U Isusovim riječima o „rođenju odozgor“ i „vjetar puše gdje hoće“ znači da moramo biti otvoreni poticajima i djelovanju Duha Božjega, a to traži smjelost i hrabrost. „Neka nam Gospodin pomogne da se znamo prepoznati ono što je Božje i u prirodi u braći“, završio je fra Darko.

Nakon završetka euharistijskog slavlja bilo je zajedničko fotografiranje.

U kapitularnoj dvorani prva točka dnevnog reda bila je prozivka kapitularaca, a zatim je sve kapitularce pozdravio predsjednik Kapitula fra Darko Tepert koji je ujedno pročitao i poruku Generalnog ministra. Uslijedilo je usvajanje dnevnog reda i službi na Kapitulu. Moderator sjednice bio je fra Zvonko Tolić.

www.franjevci-split.hr

Pogledajte još

U Vodicama je kršten Robert Dodić, peto dijete u obitelji Elizabete i Blaža. Krstitelj je bio župnik don Franjo Glasnović.

Župnik u Vodicama don Franjo Glasnović krstio je Roberta Dodića  peto dijete u obitelji Elizabete …

Deveti utorak pred blagdan sv. Ante u samostanu svetog Frane. Slavlje je predvodio župnik Skradina don Gabrijel Jagarinec.

Na blagdan sv. Mateja apostola, nastavljena je pobožnost trinaest utoraka pred blagdan sv. Ante u …

Katedrala svetog Jakova dobila je interpretacijski centar. Blagoslovio ga je biskup Tomislav Rogić.

Interpretacijski centar katedrale svetog Jakova „Civitas Sacra“ blagoslovljen je i otvoren u ponedjeljak 13. svibnja. …