Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježen u župi Promina.

Općina Promina u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja u srijedu 23. kolovoza prigodno je obilježila Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Tom prilikom u crkvi Gospe Čatrnjske u Lukaru održala se sprovodna sveta misa te pokop i posljednji ispraćaj posmrtnih ostataka 17 osoba s područja Općine Promina ekshumiranih na području sela Mokro Polje, a koje su ubijene u razdoblju Drugoga svjetskog rata. Sprovodne obrede i svetu misu predvodio je provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, u koncelebraciji s delegatom biskupa Šibenske biskupije mons. Tomislava Rogića fra Josipom Gotovcem, dekanom Kninskog dekanata i gvardijanom Župe sv, Ante Knin, fra Ivanom Maletićem iz Samostana Božje Lurdske te župnikom Župe sv. Mihovila Promina fra Markom Duranom.

Svetu misu i sprovodne obrede glazbeno je animirao Gradski pjevački zbor “NEUMA”, Drniš, pod ravnanjem gđe Jelena Prpa Vuletić, a dostojanstvenoj sahrani svojim sudjelovanjem doprinijeli su pripadnici Udruga 142. brigade HV – Drniš i prominski branitelji.

Nakon pokopa posmrtnih ostataka prigodne govore održali su g. Ivica Validžić uime predstavnika obitelji ubijenih civila, načelnik Općine Promina g. Tihomir Budanko, dr. Marko Jelić, župan Šibensko-kninska županija te ravnateljica Uprave za zatočene i nestale gđa Ivona Paltrinieri, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.
U 12 sati u Domu kulture u Oklaju predstavljena je knjiga dr. Zdravka Dizdara “Promina u razdoblju od 1900. do 1950. godine” koja je pobudila veliku pozornost javnosti. Uz autora knjigu su predstavili fra Ivan Maletić i dr. sc. Ana Azinović Bebek, a za glazbeni dio bio je zadužen Trio Canticum.

Cjelokupni program, organiziran s ciljem očuvanja spomena na ubijene u Drugome svjetskom ratu, moderirala je gđa Barbara Ravlić.

izvor: www.promina.hr

Pogledajte još

Uskrsno slavlje u katedrali svetog Jakova.

Šibenski biskup Tomislav Rogić na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 31. ožujka predvodio je svečano misno …

Vazmeno bdijenje u katedrali svetog Jakova

Vazmeno bdijenje u katedrali svetog Jakova predvodio je biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirali su gvardijan samostana …

Obredi Velikog petka u katedrali svetog Jakova.

Obrede Velikoga petka u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, 29. ožujka predvodio je šibenski biskup …