Cvjetnica u katedrali svetog Jakova. Euharistiju i ophod predvodio je biskup Tomislav Rogić.

Šibenski biskup Tomislav Rogić Na Nedjelju muke Gospodnje 28. ožujka predvodio je svečano misno slavlje u katedrali svetog Jakova. Koncelebrirao je katedralni župnik don Krešimir Mateša.

Prije euharistije na Trgu Pavla Šubića tradicionalno blagoslovljene su maslinove grančice. Potom su se vjernici predvođeni biskupom u procesiji uputili u katedralu svetog Jakova. Ove godine zbog pandemije slavlje nije bilo zajedničko za grad Šibenik, nego samo za katedralnu župnu zajednicu.

U homiliji biskup Tomislav Rogić poručio je kako Isusova muka pokazuje na što je Bog bio spreman da bi čovjeku pokazao koliko ga voli, koliko želi njegovo spasenje. „Koliki je to za čovjeka znak da se Božja svemoć, svemogući Bog oblači u nemoć ljudsku, ljudima u ruke predaje, ulazi u samu smrt da bi nam podario život i oproštenje. Da bi izbrisao naše grijehe, da bi nas privukao k sebi očišćene, oslobođene od prolaznosti, sebičnosti i besmisla“.

Muka Gospodina našega Isusa Krista, kazao je biskup,  pokazuje do kuda je čovjek sposoban ići u svojoj bezumnosti, oholosti, nadutosti – sve do suprotstavljanja Bogu. Pokazuje čovjeka u svoj svojoj prevrtljivosti i nestalnosti, a sa velikom željom živjeti po svoju a ne po Božju. Sam sebi biti bog. Kristova muka sudar je čovjekove oholosti i Božje poniznosti, čovjekove okrutnosti i Božjeg milosrđa, čovjekove zarobljenosti, ograničenosti i Božje beskrajne otvorenosti da pridigne palog čovjeka. Sudar je to mržnje i Ljubavi!

Biskup je kazao kako Muka Gospodina našega Isusa Krista pokazuje što Bog od čovjeka očekuje: da uvidi koliko je Bog na njegovoj strani, da ga poziva da se promijeni, ne silom zakona nego uzvraćene ljubavi, da čovjek nauči ljubiti, da čovjek nauči živjeti životom za drugoga jer ga tako ovaj život vodi u vječni život s Bogom gdje boli više nema, gdje je savršenstvo istine, Dobrote i ljubavi. Bože, daj da shvatimo vrijednost Muke tvoga Sina.

Svemogući, nauči nas naše nevolje i križeve nositi s pouzdanjem i ugradi ih u spasonosnu Muku Isusa Krista po kojoj smo spašeni. Ako je Krist za mene toliko trpio I sam ću radosnije, ustrajnije, predanije nositi svoj križ za spasenje duše, za spasenje svojih bližnjih, najmilijih za spasenje svakog čovjeka, zaključio je biskup homiliju.

Pogledajte još

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …

Hodočašće Vodičkih žudija u Italiju i Vatikan

U periodu od 14. do 21. travnja, družba Vodičkih žudija provela je na hodočašću u …