Božićno slavlje u katedrali svetog Jakova.

Svečano misno slavlje na svetkovinu Božića u ponedjeljak 25. prosinca u katedrali svetog Jakova predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je umirovljeni biskup Ante Ivas, kancelar don Ivica Boko i katedralni župnik don Krešimir Mateša. Misno slavlje pjevanjem božićnih napjeva animirao je Mješoviti zbor katedrale svetog Jakova pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandre, te uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina. Nakon misnog slavlja u dvorani biskupske palače biskup Tomislav Rogić primao je vjernike koji su mu osobno čestitali božićne blagdane.

Dogodi se, jednom u godini, svetkovina Božića. Mise polnoćke diljem naše lijepe Domovine i čitavog svijeta. U svakoj crkvi i kapeli naći će se jaslice – Božićna radost. Neka neobjašnjiva toplina po našim obiteljskim ognjištima. Čak i među onima koji to sve skupa ne uzimaju niti odveć ozbiljno, niti previše vjerski slave, a još se manje trude shvatiti što se zapravo zbiva. Čudesna radost na licima i pregršt dobrih želja u čestitkama, a sve zbog malog Djeteta što ga grije dah vola i magarca u jaslama. Rodio se Bog. Malo i nejako djetešce nazvano umanjenicom “Božić”, poručio je u homiliji biskup Tomislav Rogić.

Kazao je kako gledano očima skeptika dvadeset-prvog stoljeća, u Božiću nema velike radosti. Siromaštvo i bijeda, negostoljubivost Betlehemskih građana i surovost zime tjeraju ženu roditi u štali. Još jedan socijalni problem – prognanik ili izbjeglica? Gdje je socijalna služba? Zakazali humanitarci? Hoće li dijete preživjeti svu surovost uvjeta u kojima se porodi, okružen dahom vola i magarca? Kakvi sad anđeli i njihova pjesma? Zar ne vide o čemu se zapravo radi? Odakle sad pastiri, pa još i kraljevi s darovima? Gdje je tu logika? Čudno, nitko od nas na to ne gleda tim skeptičnim očima onako kako smo navikli iz dana u dan promatrati stvarnost i događaje oko nas. Neki tajanstveni obrat sve to pretvori u idilu, gotovo bajku, dragu priču – koju na svoj način proživljava svatko od malog djeteta do starca, kazao je biskup Rogić.

Naglasio je kako Bog svojim rođenjem sve želi okrenuti na dobro. Pokazati da ništa nije tako bezizlazno i surovo kako se na prvi mah čini. Tu nadu preokreta donosi mali Isus na slamici. Rodio se da pohodi krutu čovjekovu realnost, da nosi ljudsku kožu, da diše našim dahom, da osjeti naše strahove i traženja, da bude čovjek. Bog postade čovjek, Sin Božji postaje Sin čovječji, da bi svaki čovjek mogao postati dijete Božje. To je istina naše vjere koju slavimo i želimo da svojim svjetlom obasja i Ukrajinu i sva ratišta ovoga svijeta i samo domovinu Božje Riječi koja se iznova kupa u krvi pobijenih. Taj dolazak Božji treba svakoj obitelji, svakoj zajednici i društvu, narodu i cijelom svijetu da pred njim ustukne svako nasilje, podignuti glas ili ruka koja može drugoga povrijediti i da u buduće bude podignuta samo na pomoć unesrećenom. Isusovo rođenje, rođenje Sina Božjega svjetlo je i smisao u kojem treba gledati vrijednost ljudskog života i svakog začetog čeda, kazao je biskup Tomislav Rogić.

Tek rođeno dijete, bespomoćno i nejako donosi čitavom svijetu radost kakvu nitko drugi ne može pružiti. Po Njegovom rođenju zadobili smo milost na milost. Po njemu Bog nam je sve dao, sebe darovao. Učovječio se. Došao je kao svjetlost koju tama ne može pobijediti. Pokazao nam je svoju ljubav, učio nas ljubavi i darovao sebe za nas, od prvog trenutka – u štali, na slami. A onda ponudio način da ostanemo trajno s njime povezani, da trajno bude naš suputnik i da nas k sebi dovede. Nastupilo je novo razdoblje, nova era u kojoj se treba stalno događati Isusovo rođenje u našim dušama. Treba pohititi susresti Ga! Treba Ga tražiti i ne dozvoliti da opet nema mjesta gdje će se roditi. Rodio se u Betlehemu. Ime toga grada znači: kuća kruha. Krist se otajstveno skrio u sakramenat euharistije da uvijek bude uz nas, jer on se svake svete mise tajanstveno rađa na oltaru, dolazi i daje nam se da ga sa sobom nosimo kroz život. Kako je na Božić rođen među ljudima, tako po euharistiji želi se trajno rađati u našim srcima.

Dozvolimo mu stoga da nas mijenja, da nas učini boljim ljudima koji će izgrađivati bolji svijet, svijet pokretan i nadahnut Božjim Duhom rođenog Spasitelja. Postanimo ljudima koji će oko sebe širiti taj Božićni obrat tame u svjetlost, surovosti u idilu, a život u istinsku radost onih koji se vole jer s Isusom kroz život hode i odražavaju njegovu ljubav i dobrotu. Božić je dar Božji s kojim se ništa drugo ne može mjeriti. Božić je poziv kršćanskoj duši da Isusa primi i od njegove ljubavi živi, poručio je u homiliji biskup Rogić.

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …