Biskup Tomislav Rogić susreo se sa dekanima Šibenske biskupije.

Šibenski biskup mons. Tomislav Rogić u srijedu 24. studenoga susreo se sa dekanima Šibenske biskupije: don Antom Omazićem dekanom Ražinskog dekanata, fra Jozom Jukićem dekanom Unešičkog dekanata, fra Ivanom Vidovićem dekanom Drniškog dekanata, don Tomislavom Puljićem dekanom Gradskog dekanata, don Lazarom Čibarićem dekanom Tišnjanskog dekanata, don Darkom Poljakom dekanom Skradinskog dekanata, don Franjom Glasnovićem dekanom Vodičkog dekanata i don Filipom Rodićem u ime dekana primoštenskog. Susretu su nazočili generalni vikar mons. Marinko Mlakić i tajnik i ekonom biskupije don Roko Glasnović.

Rekolekcija za mjesec studeni je odgođena, a trebala je biti posvećena sinodalnom hodu Šibenske biskupije. Umjesto rekolekcije održan je ovaj sastanak dekana na kojem je razmotreno stanje pastorala po župama, zdravlje svećenika, mogućnost blagoslova obitelji i nastavak sinodalnog hoda.

Nakon molitve, pozdrava i uvodnih riječi biskupa Rogića, svaki je od dekana izvijestio o stanju u dekanatu po pitanju zdravlja svećenika, odvijanja redovitog pastorala i razmišljanja o mogućnostima blagoslova obitelji ove godine. Za Kninski dekanat pročitano je poslano izvješće odsutnog dekana fra Josipa Gotovca. Nakon razgovora zaključeno je da su različite prilike u većim ili manjim, seoskim ili gradskim župama. Svjesni da dio vjernika neće biti sklon primiti svećenika u ovim okolnostima, da su neki oboljeli, neki u izolaciji te da to objektivno predstavlja rizik i za obitelj i za svećenika. Jednako tako svjesni da veći dio vjernika želi blagoslov obitelji, susret sa svećenikom, molitvu i blagoslov upravo radi ovih okolnosti, na sastanku dekana dogovoreno je i odlučeno da se ove godine omogući blagoslov obitelji prema više modela, načina koje će svaki župnik izabrati i prilagoditi prilikama u svojoj župi. Jednako tako ostavljena je mogućnost da se blagoslov obitelji odgodi za proljeće, odnosno vrijeme Korizme.

Skrenuta je pozornost na pridržavanje mjera u svim pastoralnim aktivnostima i liturgijskim susretima u Došašću.

Potom je generalni vikar mons. Mlakić iznio je tumačenje sinodalnog hoda prema do sada objavljenim dokumentima te predviđeni plan i osnivanje sinodalnog povjerenstva za Šibensku biskupiju. U kraćem razgovoru dekani su iznijeli nekoliko naglasaka sinodalnog procesa te potaknuli na redovitu molitvu za sinodu.

Na koncu sastanka, dogovoreno je da se još neće raditi raspored slavlja krizmi za iduću godinu nego će o tome biti govora na prvim susretima svećenika u slijedećoj godini.

Sastanak je zaključen molitvom Anđeo Gospodnji i preporučenom molitvom za okončanje pandemije: Pod obranu se tvoju utječemo.

 

Pogledajte još

Krštenje petog dijeteta u obitelji Franke i Šime Škevina u župi Betina.

Šibenski biskup Tomislav Rogić je u nedjelju 24.rujna u župnoj crkvi  svetog Frane u župi …

“Hrvatska žena Šibenik” proslavila 30. obljetnicu djelovanja.

Udruga Hrvatska žena Šibenik u subotu 23. rujna svečano je proslavila 30. obljetnicu djelovanja. Program …

Molitva mladih za Grad i Biskupiju.

Tradicionalno okupljanje mladih prigodom blagdana svetog Mihovila zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije upriličeno je …