Biskup Tomislav Rogić obratio se javnosti prigodnom porukom. Poruka će biti emitirana na Tv Šibenik u vjerskoj emisiji Riječ nade. Mi je donosimo u cijelosti.

Braćo i sestre u vjeri Kristovoj!
Obraćam vam se u našoj emisiji Riječ nade koju već toliko godina pratite na Šibenskoj televiziji. Ova emisija želi uvijek biti riječ nade koja hrabri i u vjeri učvršćuje. Pavao piše Rimljanima: „Mi se dičimo i u nevoljama jer znamo: nevolja rađa postojanošću, postojanost prokušanošću, prokušanost nadom. Nada pak ne postiđuje.“ (Rim 5,3-5)

Vrijeme koje živimo obojeno je pnademijom korona virusa koji unosi nemir, strahove i neizvjesnost u naše živote. Izgleda kao da je cijeli svijet zaustavljen. Odgođeni su svi javni skupovi, događanja, natjecanja, susreti najrazličitijih vrsta, pa i euharistijska okupljanja u našim crkvama. Glavna odredba koja pomaže da se virus ne proširi jest što manje kontakta među ljudima.
Situacija kakvu ne pamtimo traži od nas vjernički odgovor i promišljanje. I sada nam Bog progovara. Pozvani smo čitati znakove vremena.

Ono što je vidljivo na prvu: koliko je čovjek krhko biće ili kako bi sveti Pavao rekao „glinena posuda“ (2Kor 4,7). Sve što inače činimo, radimo, planiramo, želimo ostvariti, svi naši programi ipak mogu biti zaustavljeni ma koliko nama bili važni. Kao da nam Svemogući Bog poručuje, zastanite i pogledajte da niste možda ono važno zamijenili nevažnim, sporednim. Za tolike vrijednosti i odnose niste imali vremena. Sada malo presložite prioritete. I ovo je vrijeme kušnje blagoslovljeno upravo po tom zaustavljanju naših planova.

Korizma koju proživljavamo potiče nas da rastemo u odgovornosti jednih za druge, za one najranjivije i najmanje. A to su bolesnici, starije osobe, medicinsko osoblje i sve službe koje se za nas brinu. Nije li to Isusov poziv na pravu kršćansku ljubav jednih prema drugima?

Obuzeti poslom, koliko puta nismo imali vremena za svoje najbliže u obitelji? Korizma kakvu proživljavamo stavlja upravo naše najbliže u prvi plan. Obitelj je pozvana obnoviti zajedništvo i usmjerenost jednih na druge. Iznova upoznajemo što znači biti zajedno, ozdravljati naše odnose u obitelji, obnoviti komunikaciju, ljubav i vjernost.

Korizma još jače zove na molitvu. Ove Korizme zove, na molitvu u svom domu, u obitelji po molitvi krunice, Križnog puta, čitanja Božje Riječi. Neka bude blagoslovljena Korizma koja je vratila zajedničku molitvu u obitelj, u naše domove.

Ne bojte se! Neće izostati ni slavljenje svetih misa, ni molitva biskupa, svećenika, redovnika i redovnica. Bit ćemo povezani Duhom Božjim koji je uvijek prisutan tamo gdje su dvojica ili trojica u Božje ime sabrani.

A koja će radost biti kad kušnja prođe i budemo opet svi okupljeni u našim crkvama da zahvalimo Bogu!

Braćo i sestre!

Dužnost nam je kao kršćanima pokazati solidarnost i učiniti sve da bi se spriječilo širenje virusa. Pretvorimo ovu krizu u prigodu da, unatoč ovoj kušnji, u nadi budemo radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani (usp. Rim 12,12). Neka molitva, post i djela ljubavi ostanu obilježje ovoga Korizmenog vremena, a naša molitva za zdravlje i blagoslov našega naroda u ovom izazovnom vremenu neka bude usrdna!

+ Tomislav Rogić, šibenski biskup

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …