Znameniti svećenici Šibenske biskupije: mons. Nikola Tabulov Truta

priredio: Ivo Kronja

portret mons. Nikole Tabulova Trute

Na današnji dan 28. veljače 1931. godine u Šibeniku preminuo je mons. Nikola Tabulov Truta koji je rođen 1872. na Zlarinu. Dobar dio svoje svećeničke službe proveo je van Šibenske biskupije djelujući kao profesor u na teologiji u Zadru. Otvaranjem sjemeništa u Šibeniku 1923. godine vlč. Truta napušta profesorsku službu. Od biskupa Mileta imenovan je rektorom maloga sjemeništa, a kasnije i prepozitom šibenskoga kaptola. Upravo ove šibenske godine Nikole Tabulov Trute bile su najplodonosnije u njegovom životu.

Prigodom njegove smrti u žalosti bio je cijeli Šibenik i Šibenska biskupija. Tome svjedoči i list Katolik od 8. ožujka 1931. godine koji je u cijelosti posvećen mons. Truti.

 

„Ovila se u crno Šibenska biskupija, kojoj je bio najodličniji svećenik i najmarniji radnik na njivi Gospodnjoj. Đačko je sjemenište poklopila ljuta sjeta i pitomci onoga zavoda kao da lutaju u hodnicima, jecajući za svojim ocem. U gradu je Šibeniku vijest o smrti proizvela najmučniji dojam i duboko saučešće. Do šest tisuća lica pohodila je njegov mrtvački odar i molilo pokoj njegovoj dobroj duši. Osam osmrtnica i četiri prigodne tužne pjesme, izložene gradom, javljale su, da je u Šibeniku preminula jaka ličnost, ljubljena i poštovana od svakoga“, piše u uvodniku spomenutog broja Katolika.

Sjemeništarci 1930 godine. u sredini sjedi biskup Mileta, do njega lijevo mons. Truta

Ono što je na poseban način resilo mons. Trutu bila je ljubav prema sakramentu ispovijedi i duboka uronjenost u molitvu. Kako svjedoče pisani dokumenti unatoč brojnim obvezama svakodnevno je ispovijedao. Rad za spas duša mu je bio prvo poslanje u životu.

Katolik 8. ožujka 1931.

Sami sprovodni obredi bili su 3. ožujka ispraćaj je bio kakav se do tada ne pamti u Šibeniku. Oko šest tisuća ljudi pohodilo je odar i sudjelovalo na sprovodnim obredima.  Katolik o tome piše:

“Mrtvo tijelo, obučeno u misno ruho, bi preneseno u veliku zavodsku dvoranu, koja je sva bila u crnini. Tu na vi okom katafalku u šumi cvijeća, između gorućih voštanica bio mu je zadnji počinak u zavodu. Odmah u subotu, a još više u nedjelju i ponedjeljak čitave povorke građana hodočatile su k milom pokojniku. Malo bi se zadržali u molitvi, poškropili mrtve ostanke i sa suzom u oku odlazili.

U utorak još prije 8 sati sakupila se velika masa naroda iz grada i okolice, posebno iz rodnoga mu Zlarina, te Primoštena, gdje je bio za župnika. Netom je došao stolni kaptol, započeo je žalobni obred, koji je obavio splitski biskup preuzv. dr Bonefačić, školski drug pokojnika na sveučilištu u Beču. Šest svećenika iznijelo je lijes pred glavna vrata zavoda, gdje e u ime zavoda oprostio sa pokojnikom prefekt don F. Grandov.

Žalobna se povorka odvijala kroz gusti špalir građanstva od sjemeništa preko poljane obalom pokraj mora do stolnice sv. Jakova. Pred katedralom ponovno je 6 svećenika preuzelo lijes i u nju ga unijelo. Katedrala je bila dupkom puna. Najprije je svećenstvo ispjevalo noćnicu, a zatim je otpjevao svečane zadušnice i dao odrješenje splitski biskup preuzv. dr Bonefačić. Pri izlasku iz katedrale predadoše svećenici lijes Zlarinjanima, koji ga na ramenima preniješe do motornoga broda”.

Mons. Nikola Tabulov Truta sahranjen je u svećeničku grobnicu na otoku Zlarinu.

Dijecezanski list o pokopu mons Trute u Zlarinu

Pogledajte još

Poruka pape Franje za 61. svjetski dan molitve za zvanja.

  Pozvani sijati nadu i graditi mir Draga braćo i sestre! Svjetski dan molitve za …

U Kninu proslavljen Dan Obitelji Krvi Kristove

Ovogodišnji Dan Obitelji Krvi Kristove proslavljen je u subotu 13. travnja hodočašćem u Svetište Gospe …

Održana Zlatna harfa u Brnazama.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko–makarsku i Šibensku biskupiju   održana je 13. travnja …