Proslava 800. obljetnice Pravila svetog Frane u Šibeniku

Dana 29. studenoga 2023. godine, o blagdanu Svih svetih Franjevačkoga reda, u crkvi sv. Frane i Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića svečano je proslavljena 800. obljetnica Pravila i života Manje braće. Euharistijsko slavlje predslavio je fra Josip Ivanović, rektor Svetišta i duhovni asistent OFS-a, a za vrijeme slavlja svoje doživotne zavjete položile su Lucija Bakula, Ilijana Galiot i Ivanka Mijativić; zavjete je primio ministar mjesnoga bratstva sv. Frane Stanko Bakula.

U svojoj homiliji fra Josip je podsjetio na davnu 1223. godinu kada je papa potvrdio Franjino pravilo koje se sastoji u življenju Evanđelja, tj. samoga Isusa Krista. “Svaki naš ,evo me’ odgovor je na Kristov pogled ljubavi koji nam upućuje i kojim nas poziva na nasljedovanje. Na taj poziv odgovorila su mnoga braća i sestre tijekom prošlih 800 godina i živjela po Franjinu primjeru. Odlučujući poći za Kristom izabrali su teži put, svjesni da će s njime nadvladati sve poteškoće na putu”, istaknuo je fra Josip.
Budući da je 29. studenoga i prvi dan devetnice pred svetkovinu Bezgrešnoga začeća BDM, nakon popričesne molitve uslijedila je preporuka BDM uz antifonu Sva si lijepa autora fra Milana Gele, a zatim su fratri obnovili svoje zavjete.

U ovoj devetnici pred Bezgrešnu dana 4. prosinca svetu misu u 18 sati predslavit će fra Francesco Patton, kustos Svete Zemlje i gvardijan na Sinaju, a na samu svetkovinu mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski u miru.

 

Pogledajte još

Vjerska emisija “Riječ nade” od ove subote samo na YouTube kanalu Šibenske biskupije.

Vjersku emisiju Šibenske biskupije “Riječ Nade” i dalje možete pratiti na YouTube kanalu Šibenske biskupije. …

U katedrali svetog Jakova na Čistu srijedu ili Pepelnicu euharistiju je predvodio biskup Tomislav Rogić

Misno slavlje s obredom pepeljenja na Čistu srijedu ili Pepelnicu 14. veljače, u katedrali svetog …

Pastirski pohod biskupa Tomislava Rogića župi Primošten

Utorak je, 13. veljače 2024. – u 9:00 sati zvonjavom zvona na zvoniku župne crkve …