Hodočašće vjernika Šibenske biskupije u Svetu Zemlju 2. dio: (Gora Karmel i samostan “Stella maris”)

Nakon okupljanja na izlazu zračne luke Ben Gurion krećemo prema našem prvom odredištu Nazaretu, mjestu Isusova djetinjstva i mladosti. Prije Nazareta posjetit ćemo goru Karmel i karmelićanski samostan i crkvu „Stella Maris“ koji se nalaze u Haifi.

Haifa je grad i luka u Izraelu koji se odlikuje mirnim suživotom Židova i Arapa. Žao nam je što smo u Haifu došli po noći. Iz autobusa gledamo Bahajske vrtove koji su smješteni na osamnaest razina. Ne možemo iz noćnih vizura doživjeti svu ljepotu i cvijetu raskoš koja je svojstvena za Bahajske vrtove.

Stigli smo u svetište „Stella maris“. Prema Prvoj knjizi o kraljevima Prorok Ilija na vrhu gore Karmel izazvao je svećenike boga Baala i pokazao da je Jahve jedini i pravi Bog. U kršćanskom dobu gora Karmel mjesto je monaštva i pustinjaštva. Na mjestu Ilijine špilje u dvanaestom stoljeću živio je pustinjak sveti Bertold. Oko sebe okupio je nekoliko pustinjaka koji su živjeli na sjevernom dijelu Gore Karmela. Tako je nastao karmelski red.

Samostan i bazilika „Stella maris“ izgrađeni su u 19. stoljeću na mjestu križarskog samostana. Oduševila nas je skladna arhitektura crkve. Na glavnom oltaru je kip Gospe Karmelske izrađen od libanonske cedrovine. Ispod oltara je špilja u kojoj je, po predaji, živio prorok Ilija. To je prostor od jedva tri do pet metara. Od crkvene lađe odijeljen dvama stupovima i s nekoliko stepenica; unutra se nalazi oltar i kip proroka.

Ne možemo se stati diviti veličanstvenoj kupoli koja dominira crkvom. Oslikana je raznim motivima: Marijinim okrunjenjem, Ilijinim uznesenjem u nebo, predajom plašta Elizeju te Svetom Obitelji. Posebno mjesto u crkvi zauzimaju i veliki karmelski mističari: sv. Ivan od Križa, sv. Terezija Avilska, sv. Edith Stein, te Mirjam Baouardy, domaća kći.

Zanimljiv je nastanak naziva „Stella maris“ ili „Zvijezda mora“ kojim častimo Blaženu Djevicu Mariju. Naime, naš dalmatinac sveti Jeronim želio je protumačiti samo Marijino ime, Marjam, na hebrejskom. Ono bi značilo „morska kap”, na latinskom Stilla maris. Kada je neki prevoditelj prepisivao Jeronimov rukopis, umjesto Stilla napisao je Stella — zvijezda. Tako je nastao jedan od ljudima vezanim uz more, najdraži Marijin naziv.

Vrhunac posjeta gori Karmel misno je slavlje koje je predvodio biskup Tomislav Rogić. Pozorno slušamo biskupa. Poručio nam je da nam cijelo hodočašće bude kao uspinjanje na goru preobraženja i traženje susreta sa Gospodinom, kako bi jasnije i odlučnije hodali kroz život Kristovim stopama.

Prorok Ilija koji je boravio na ovom brdu želi nam primjerom svog života učvrstiti korak sa Kristom. Ovdje smo u svetištu Gospe Karmelske koja je u našim župama od davnina čašćena kao zaštitnica ribara i težaka. Ljudi kojih se bore za svakodnevnu koricu kruha. Koje žele ustrajati na Božjem zakonu pošteno izgrađujući život uzimaju za svoju zaštitnicu, kazao nam je biskup Rogić.
I mi smo večeras ovdje došli sa svim nakanama koje smo ponijeli na hodočašće. Molimo za sve naše najbliže i naš hrvatski narodi njegov sadašnji trenutak, za budućnost hrvatske obitelji , za otvorenost životu. Sve to donosimo Gospi Karmelskoj da ona svojim zagovorom bude naša zaštitnica, poručio nam je biskup.

Nakon nas u Karmel stiže druga grupa hodočasnika. Nažalost zbog kašnjenja i zatvaranja samostana nisu mogli slaviti euharistiju. Mi još kratko bacamo pogled na noćnu vizuru Bahajskih vrtova i krećemo put Nazareta, na večeru i počinak.

nastavlja se……

tekst i fotografija:  Ivo Kronja

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …