Župljani Ljubitovice hodočastili na Trsat. Bilo je sedamdeset hodočasnika.

U subotu 19. listopada 2019. u 5:45 ujutro 70 hodočasnika iz Ljubitovice pod vodstvom župnika don Donalda Markovića, krenulo je iz svog mjesta prema najstarijem marijanskom svetištu u Hrvatskoj – Trsatu. Put smo započeli molitvom za zagovor one kojoj smo se i uputili nakon čega je uslijedio mirniji dio puta od 4 sata. Prve zrake sunca uhvatile su nas negdje oko Maslenice, a predah smo napravili u Lici – negdje na pola puta. Put nastavljamo molitvom krunice a buđenjem novog dana, budi se i atmosfera u autobusima. Približavanjem Rijeci postupno nas napušta „jasna Vedrina“ i dominira „brat Oblak“, a „sestrica Voda“ povremeno poškropi, postupno pojača i prati nas veći dio boravka u Rijeci.

Po dolasku na Trsat, ulazimo u crkvu i slavimo sv. misu zajedno s drugim hodočasnicima. Nakon mise uslijedio je hodočasnički običaj obilaska glavnog oltara u središtu kojeg se nalazi čudotvorna slika Majke Milosti – poklon pape Urbana V., koju je prema predaji naslikao sv. Luka evanđelist čiji spomendan smo proslavili dan prije. Zadržavamo se u crkvi a o povijesti svetišta priča nam fra Andrej Jozić. Nakon šire povijesne slike pokazuje nam grobove znamenitih povijesnih osoba od kojih nam se kao najbliskiji čini Petar Kružić koji se istaknuo u obrani Klisa protiv Turaka. Slijedi lekcija o samoj čudotvornoj slici Majke milosti i slikama-darovima koje okružuju prostor oko glavnog oltara nakon čega preko klaustora dolazimo do Kapele zavjetnih darova. Stotine, tisuće slika, goblena, štaka, maketa brodova svjedoče o uslišanjima molitava po zagovoru Majke Božje Trsatske. U oči upada skulptura Gospe Slunjske iz 15. stoljeća koju su franjevci pred Turcima sklonili prvo u Senj, a zatim na Trsat. Pozdravivši se s fra Andrejem i zahvalivši mu se odlazimo svi skupa, 70 hodočasnika – kao zajednica, a svatko sa svojom molitvom, pred sliku Majke Milosti moliti za zagovor onu koja se još u Kani galilejskoj pokazala, a pod križem je potvrđena kao najbolja zagovornica. Slobodno vrijeme koje je ostalo nakon zajedničke molitve mnogi su iskoristili za kupovinu nabožnih predmeta koji su blagoslovljeni na 29. nedjelju kroz godinu, a svi smo se sastali ponovno na ručku u restoranu pokraj svetišta. Pozdravljamo se s Trsatom i nastavljamo dalje dok nas kiša napušta i svoje mjesto prepušta „bratu Suncu“ koji sljedeći od stvorenja daje hvalu Bogu, a mi ostavljamo braću sv. Franje i odlazimo u grad o čijoj duhovnosti brinu sljedbenici sv. Ignacija Lojolskog – u Opatiju.

Od autobusnog stajališta preko Lungomare dolazimo do mjesta od kojeg je sve počelo. Crkva sv. Jakova bila je dio benediktinskog samostana (opatije) iz 12. st. oko koje je kasnije nastalo naselje koje je po samostanu i dobilo ime. Ulazimo u crkvu a u oči upada reljef sv. Jakova u barci, na svodu iznad oltara. Zadržavamo se kratko u tišini i molitvi pa izlazimo van, a pozornost nam okupira replika skulpture „Madonna del Mare“ čiji original je krajem 19. st. postavljen na mjestu današnje „Djevojke s galebom“. Obilazimo opatiju i spuštamo se na Lungomare a u oko upada kupola monumentalne crkve Navještenja Blažene Djevice Marije – naše sljedeće odredište. Penjemo se prema crkvi uz koju se nalazi rezidencija Družbe Isusove nadaleko poznata kao dom duhovnih vježbi. Na stubama pred crkvom, koje su originalno trebale voditi sve do mora – obavljamo zajedničko fotografiranje i ulazimo u crkvu. Velebna trobrodna građevina neoromaničkog stila s kupolom visine 20 m iznad glavnog oltara zapravo nikad nije dovršena i mnogi se slažu kako je upravo u tome njezina ljepota – objašnjava župnik. Crveno-smeđi kastavski kamen u kombinaciji s prekrasnim vitrajima i veličanstvenom rozetom, daju posebnu toplu, mističnu atmosferu i mnogi se zadržavaju u molitvi pred svetohraništem lijevo od glavnog oltara ispod kipa Presvetog Srca Isusova. Ostalo je oko sat i pol do polaska koje uglavnom koristimo za šetnju i fotografiranje na Lungomare.

U 17:30 ponovno smo u autobusima. Penjemo se cestom i hvatamo zadnje zrake sunca koje se već skriva iza Učke dok ispod nas ostaje osjenjena Opatija. Uskoro će snivati Opatija bajna a mi, pod dojmom prekrasne crkve uz isusovačku rezidenciju, molimo krunicu Srca Onoga „rad’ nas što je post’o dijete Tvoje“. Njegovo blago i ponizno Srce neka nam uvijek bude vodilja kako djelovati dok se trudimo živjeti savjet Najvjernije Odvjetnice: „Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2, 5). Ispunjena duha vratila se ova zajednica podno svoje sv. Kate u 22:30. Pomalo sjetni zbog trenutaka koji su za nama tješi nas spoznaja da smo već tradicionalno skupa na korizmenom hodočašću.

Branimir Višić i Ivica Alajbeg

Pogledajte još

Pastirski pohod biskupa Tomislava Rogića župi Primošten

Utorak je, 13. veljače 2024. – u 9:00 sati zvonjavom zvona na zvoniku župne crkve …

Papina poruka za korizmu 2024. godine.

PORUKA SVETOGA OCA FRANJE za korizmu 2024. godine Bog nas vodi kroz pustinju do slobode …

U Vodicama je proslavljen Dan braka. Pedeset parova obnovilo bračna obećanja

U župi Vodice proslavljen svjetski dan braka i obnovljena bračna obećanja pedeset bračnih parova U …