Zadušnicu za ubijene na Bleiburgu i Križnom putu biskup Tomislav Rogić slavio je u župi Radošić kod Kevine jame

Misu zadušnicu za žrtve komunističkog režima koje su bez suda ubijene na Bleiburgu i Križnom putu, šibenski biskup Tomislav Rogić slavio je u subotu 16. svibnja, u župi Radošić kod Kevine jame mjestu gdje su partizani i komunisti  bez suđenja ubijali i bacali svoje neistomišljenike.

Uz biskupa je koncelebrirao umirovljeni biskup Ante Ivas i župnik u Radošiću fra Dušan Džimbeg. Misno slavlje je organiziranom inicijativom udruga proizašlih iz Domovinskog rata Splitsko dalmatinske županije i grada Kaštela.

U uvodnom obraćanju župnik Džimbeg je kazao kako je lokalitet Kevine jame  sveta zemlja, zemlja hrvatskih mučenika krvlju natopljena, krvlju nevinih ljudi osuđenih na smrt bez suđenja i bez ikakvog objašnjenja. Razlog njihova pogubljenja bila je uglavnom krivnja što su voljeli svoju Hrvatsku i bili vjerni Majci Crkvi.

Mi danas molimo za sve nevine žrtve u ratu i poraću koji su bačeni u jamu i razne jame. Mi danas također molimo i za one koji su bacali u jame, molimo za krvnike da im Bog bude milostiv, a ako su još živi i da se obrate i pokaju za zlo što su činili. Posebno molimo za one koji su još uvijek ispunjeni mržnjom i ne mogu prihvatiti slobodu i slobodnu Hrvatsku a izabrani su kao predvoditelji i upravitelji hrvatske države, kazao je fra Dušan Džimbeg.

Biskup Tomislav Rogić u homilji naglasio je kako je prošlo  sedamdeset i pet godina od kraja Drugog svjetskog rata, a bitke kao da se i dalje vode. Jedni bi i dalje ubijali bez suda, drugi ne bi dali da se o tome govori, treći smatraju da je tako moralo biti, neki drugi opet da se za stradale ne bi smjeli ni moliti. Ne mislim ovdje tumačiti povijest, nikoga opravdavati, nikoga osuđivati, a najmanje izgovorenom riječi biti uzrokom nekih novih podjela ili novo sjeme mržnje, kazao je biskup Rogić.

Citirao je i hrvatske biskupe: „Crkva s pravom oplakuje žrtve rata i poraća i moli za pokoj njihovih duša. U svojim molitvama uključuje sve žrtve rata i poraća, bilo kojega naroda i kraja. Moli, u ovom slučaju, za žrtve hrvatskoga naroda. U tom kontekstu molitve, ona ne isključuje čak ni one koji su ih pobili, preporučuje ih Božjem milosrđu, a konačni sud o stradanjima i krivnjama prepušta Bogu koji je puna istina, savršena pravda i beskrajna ljubav, kako su napisali biskupi prije 25 godina kada su uputili pismo prigodom 50. obljetnice završetka drugog svjetskog rata“.

Hrvatski narod, od stoljeća sedmog, ima svoju uporišnu točku,  svoj oslonac i sigurnost u vjeri u Boga Stvoritelja i Otkupitelja, Gospodara svijeta i vjekova. Vjera u trojedinog Boga, Oca, Sina i Svetoga Duha, vjera koju nam Krist navijestio, objavio i svojom smrću i slavnim uskrsnućem učvrstio. Vjera u kojoj smo kršteni i Bogu posvećeni. Stoljećima, naš je narod za vjeru bio spreman trpjeti. Na toj vjernosti, na podnesenim žrtvama i prenesenoj vjeri danas Bogu zahvaljujemo! I za svih molimo!, kazao je biskup.

Samo Bog zna koliko je pokojnih na raznim stratištima i križnim putevima umiralo u toj vjeri, predavajući svoj život Gospodinu, s nadom u vječnost. Od takvih svjedoka, vjeru svoju obnavljamo, učvršćujemo i ponovno u Božjoj Riječi utjehu tražimo.

Isprosimo molitvom da nas ne ujedinjuje samo nevolja, nego istinska želja za izgradnjom boljeg svijeta, boljih odnosa, svakog napretka. Ako budemo barem malo više živjeli iz vjere i pouzdanja u Boga, – od onih vrijednosti koje proistječu iz našeg krsnog zavjeta: Bogoljublje, domoljublje i bratoljublje – zajedništvo u slozi. – Ako to budemo znali svjedočiti i na mlađe vjeru prenositi sigurno možemo graditi bolju budućnost . Sigurno će se tada i naše mlade obitelji otvoriti životu, prihvaćati novi život. Ne smijemo od toga odustati. Samo zrno one ljubavi i vjere u svakome od nas  – koju je svjedočio bl. kardinal Alojzije Stepinac kad je rekao da se u ljubavi prema Hrvatskom narodu od nikoga ne da natkriliti, a svoje geslo živio je do kraja: U tebe se Gospodine uzdam! – bit će dovoljno da izgrađujemo civilizaciju ljubavi i života, poručio je između ostalog biskup Tomislav Rogić.

Pogledajte još

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …

Hodočašće Vodičkih žudija u Italiju i Vatikan

U periodu od 14. do 21. travnja, družba Vodičkih žudija provela je na hodočašću u …