Više tisuća vjernika proslavilo Veliku Gospu u Vrpolju. “Uvijek smo opstali, nevolje nadvladali kad smo se po Mariji Bogu vraćali”, poručio je biskup Rogić.

Prigodom svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo ili Velike Gospe u četvrtak 15. kolovoza misno slavlje u marijanskom svetištu Šibenske biskupije Vrpolju, uz sudjelovanje više tisuća vjernika predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Slavlje je započelo procesijom sa čudotvornom Gospinom slikom u kojoj su sudjelovali predstavnici kulturno umjetničkih društava i marijanskih molitvenih udruga sa područja Šibenske biskupije. Sudjelovala je veća skupina Katoličkih skauta iz Šibenske biskupije i Riječke nadbiskupije.

Biskup Tomislav Rogić vjernicima je preporučio da Mariju uzmu za trajnu učiteljicu života, za izvor nove nade da Bog upravlja i našim životima, i ovim trenutkom povijesti. U svakom trenutku svoga života od Marije možemo učiti, njezinu se zagovoru preporučiti, pod njezine skute skloniti.

– U tolikim trenucima povijesti našega naroda, i kad smo bili svedeni na „ostatke ostataka“, po vjernosti Bogu, po pobožnosti Blaženoj djevici Mariji, naš je Hrvatski narod dobio milost novih uzleta, pobjeda, napretka. Zar ćemo onda sumnjati, predavati se beznađu i besmislu? Ne zaboravimo djela Božjih u našim životima, u povijesti našega naroda. Uvijek smo opstali, nevolje nadvladali kad smo se po Mariji Bogu vraćali, zapovijedi njegove držali, iz vjere živjeli. Zašto bi to danas bilo neostvarivo? – poručio je u homiliji biskup Rogić.

–  Vratimo se molitvi, svetim sakramentima, istinskoj bratskoj ljubavi, poštenom i požrtvovnom zauzimanju u svakom poslu. Vratimo se onom zajedništvu koje unosi radost i polet u našim životima: bilo da se pomaže unesrećenom i potrebnom, bilo da se gasi požar, bilo da se zajednički branimo od nevolje ili pak jednodušno svoju zemlju izgrađuje i ide naprijed. Vratimo molitvu u obitelj, da se iz naših dnevnih boravaka, kužina, oko obiteljskog stola čuje Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom. Sveta Marijo moli za nas grešnike, sada i na času smrti naše. Gospe od okova, pokidaj spone zla, zavisti, ljubomore, ogovaranja, obijesti, svake ovisnosti koja razara čovjeka i obitelj, narod i domovinu. Neka spadnu okovi koji današnjeg čovjeka odveć vežu za materijalno, za užitak, za sebičnost. – naglasio je šibenski biskup.

– Gledajući tebe Majko, znamo da se može drugačije, da se može s vjerom u Boga pobijediti zamke svijeta i vlastite slabosti. S Tobom smo sigurno na pobjedničkoj strani Uskrsnuća, neka nas ništa od tebe ne rastavi. Po ustrajnoj molitvi učvrsti nam dobre odluke i tebi prinesene zavjete, ojačaj nam vjeru i pouzdanje u Krista Spasitelja da i mi s njime pobijedimo svako zlo i nevolju. Ti si Marijo na nebo uznesena, od Boga nagrađena i proslavljena, daj da i nama to bude cilj,  doći Bogu zauvijek – zaključio je homiliju biskup Tomislav Rogić.

Na samom kraju slavlja prigodno se obratio župnik i upravitelj svetišta u Vrpolju don Ante Omazić. Zahvalio je svima koji su doprinijeli organizaciji slavlja Velike Gospe i dana oko same svetkovine.

Pogledajte još

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …

Hodočašće Vodičkih žudija u Italiju i Vatikan

U periodu od 14. do 21. travnja, družba Vodičkih žudija provela je na hodočašću u …