Uskrsni Emaus u župi Vidici. Euharistija je slavljena ispred crkve svete Mare.

Emaus je ime maloga sela kraj velikoga Jeruzalema prema kojem su se uputila dvojica učenika Isusa Krista treći dan nakon njegove nasilne smrti na križu. Bili su razočarani njegovim životnim završetkom jer su očekivali od njega još veća djela od umnažanja kruha i pretvaranja vode u vino. Očekivali su da će se zakraljiti u glavnom izraelskom gradu Jeruzalemu i pokrenuti bunu oslobođenja od rimskih okupatora.

Na putu do Emausa susreli su uskrsloga Isusa Krista ali ga nisu odmah prepoznali. Tek navečer dok su lomili kruh za večerom shvatili su da je to onaj isti koji je lomio kruh prije tri dana na Veliki četvrtak, shvatili su da je to Uskrsli.

I vjernici Vidika drugi dan Uskrsa krenuli su prema sv. Mari kako bi ondje uz drevnu crkvu susreli Uskrsloga. Drugi dan Uskrsa, od davnine nazvan

”Emaus” poziva vjernika da izađu iz svoji župnih crkava kao ova dva učenika iz Jeruzalema i da krenu prema nepoznatom Kristu koji se skriva u strancu. I mi smo ove godine na Uskršnji ponedjeljak, 5. travnja 2021., kraj crkve sv. Mare proslavili svetu misu u spomen na susret dvojice učenika s Kristom u Emausu.

Prvi spomen ove crkvice datira iz 1459. godine i od tada je ona preživjela razne nedaće od turskog zuluma do raznih pljačkaških pohoda pa je iz tih razloga mnogo puta obnavljana i pregrađivana. Povijest bilježi kako su se organizirale procesije od Nove Crkve u Šibeniku do crkvice sv. Mare u kojima se nosila njezina čudotvorna slika.

Stiglo je vrijeme da se ova crkvica ponovno uredi i ponudi našim sugrađanima kao mjesto molitve, ali i kao spomen na našu slavnu prošlost, kako bi uređena mogla biti i dio turističke ponude našega kraja. Želimo da ovo mjesto ostane svjedokom čovjekove neugasive želje za životom. Njezinom obnovom želimo baklju vjere i života prenijeti novim generacijama. U perspektivi uređenja cijele četvrti u kojoj se grade nove zgrade i time privlače nove obitelji želimo da uz crkvicu sv. Mare izraste i dječji park koji bi okupljao djecu i roditelje.

Inicijator uređenja crkvice sv. Mare je župa sv. Petra na čijem području se ona nalazi i udruga Betlehem Šibenik koja okuplja volontere koji svojim radom daju podršku svim majkama koje žele zadržati svoje nerođeno dijete i unatoč obiteljskim i društvenim problemima roditi ga.

Tijekom svojeg rada Udruga je uredila grobnicu za nerođenu djecu na gradskom groblju Kvanj u Šibeniku i do sad je već organizirano deset ukopa nerođene djece. U suradnji s Općom bolnicom u Šibeniku i pogrebnim poduzećem „Čempresi“ omogućujemo dostojan sprovod svakom nerođenom djetetu i time budimo svijest o apsolutnoj svetosti ljudskog života od trenutka začeća do prirodne smrti i o potrebi dostojanstvenog ukopa svake osobe pa i one najmanje.

Ovim putem Vas molimo da svojom donacijom poduprete uređenje crkvice sv. Mare koja je dobila dopuštenje Konzervatorskog odijela Ministarstva Kulture za istražne radove kako bi se mogao napraviti kvalitetan plan obnove i uređenja. Svoje novčane priloge možete uplatiti na žiro račun HR4123600001101928847 pri Zagrebačkoj banci Zagreb za župu sv. Petra Šibenik-Vidici uz opis plaćanja „Obnova sv. Mare“. Za ostale informacije slobodno se možete javiti na broj telefona predsjednice udruge Betlehem Šibenik gđi. Helien Čoko – 091/11-88-772 ili župniku fra Ivanu Penava – 091/601-8412.

Pogledajte još

Biskup Rogić slavio misu na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama u Rijeci

  Šibenski biskup Tomislav Rogić u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama predvodio js 24. …

Proslava „Ljetnoga“ sv. Nikole Tavelića u Svetištu u Šibeniku

Dana 21. lipnja 2024. godine u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića proslavljena je 54. …

Misa zahvalnica u Katoličkoj osnovnoj školi.

Prigodom kraja školske godine biskup Tomislav Rogić u četvrtak  20. lipnja u katoličkoj osnovnoj školi …