Uskrsna poruka biskupa Tomislava Rogića

Kad se pojavi Krist, život vaš, tada ćete se i vi s njime pojaviti u slavi (Kol 3,4).

Vjera u uskrsnuće je dodir vječnosti!

Svetkovina uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista nadilazi sve ostale proslave i blagdane. Ili bolje rečeno, događaj Uskrsnuća u sebi nosi sve blagdane, molitve, žrtve i dobra djela jer im daje konačni cilj i smisao – život vječni, a čisti sve naše ranjenosti, grijehe i slabosti. Naš zemaljski život ozdravlja i usmjeruje put vječnosti.

Sveti Petar navješćujući Isusovo uskrsnuće sažima sav Isusov život od pomazanja Duhom Svetim na Jordanu, Isusovih dobročinstava, ozdravljenja i pobjeda nad svakim zlom, presude na sramotnu smrt križa, do slavnog uskrsnuća od mrtvih. Apostoli su „s njime zajedno jeli i pili pošto uskrsnu od mrtvih“, bili su svjedoci od Boga predodređeni da posvjedoče da je Isus živ, da je smrt pobijedio i da se vraća Ocu nebeskom u vječnost. Vjera apostola u uskrsnuće rađa se iz druženja s Uskrslim, rađa se iz dodira živog, uskrslog Krista. Povjerovat će i nevjerni apostol Toma kad se susretne s ranama Isusovim i uvjeri se da je živ Onaj koji je visio na križu.

Ivan će posvjedočiti u evanđelju: „oni još ne upoznaše Pisma da Isus treba da ustane od mrtvih“ nakon što za Petrom uđe u prazan grob i nađe složene povoje. Grob, koji je trebao biti konačna točka na Isusov život, na sve što je govorio i činio, sve što je podnio, ostaje prazan grob.

Život ne može stati, ni ostati u grobu. Bog je vječni život, vječno sada, oduvijek i zauvijek. On koji JEST, „Ja jesam i bit ću kao što bijah“, nema okvira ni granica, nema tog groba koji ga može zaustaviti, zatvoriti niti na bilo koji način ograničiti. Bog je ljubav koju mržnja ne može nadvladati. Bog je dobrota koju zlo ne može pobijediti. Bog je čista ljubav koja se ne da slomiti ni grijehom, ni odbacivanjem, ni sramotom, niti ikakvom silom zla što svoju okrutnost pokaza bičem, trnovom krunom, porugom, križem, čavlima i kopljem. Božja su vremena i vjekovi. Oduvijek i zauvijek.

Uskrsli Isus naloži apostolima propovijedati i svjedočiti: ustade od mrtvih Onaj koga su naviještali svi proroci, Onaj koga Otac postavi za sudca živima i mrtvima. A tko god u Njega vjeruje po imenu njegovu prima oproštenje grijeha! To znači postaje sudionik i baštinik njegove uskrsne pobjede, Božje dobrote i ljubavi koja briše grijehe žrtvom Sina i nudi vječni život kod Boga u kojem trajno odjekuje: Vječna je ljubav njegova.

Po vjeri u Uskrslog Krista svaki od nas ima dodir vječnosti. Ne samo u budućem životu, nego već sada. Naš vječni život kao da je za sada skriven s Kristom u Bogu. Kad se pojavi Krist, život vaš – to jest slava Boga vječnoga sve će biti drugačije. Nikakvom zlu više nećemo biti podloženi, niti ikakva bol neće nas više moći rastaviti od Božje ljubavi, dobrote i vječnog života.

Slaveći Uskrs, slavimo Krista živoga koji nas nije napustio, nego nam se predao i darovao kruh života u svetoj euharistiji. On je naša popudbina, hrana nebesnika već sada darovana. Kad se pojavi Krist, život naš stat ćemo pred onoga u koga smo vjerovali, komu smo se nadali s kime smo zemaljskom stazom života putovali. I sve će biti razotkriveno, opravdano.

Braćo i sestre u vjeri Kristovoj! Napast i zamka ovoga svijeta je njegova kratkoročnost, zatvorenost u neko kratko sada i odmah, kao da sutra ne postoji. U takvom pogledu bez dodira vječnosti u nevoljama života gubimo nadu, prepuštamo se apatiji, tonemo u besmisao koji onda gnječi čovjeka svom težinom prolaznih briga. Svađe, razdori među ljudima, u obitelji, među narodima, pa bolesti, strahovi i neizvjesnosti svake vrste nameću svoju bezizlaznost. Različite neprilike, nesreće i pogibelji izgledaju kao nepremostiva prepreka, zid pred kojim se čovjek bespomoćno nalazi. Slika o čovjeku i njegovu životu gubi ljepotu jer predstavlja grob kao konačni svršetak. Uskrsli Isus Krist pokazuje da nije tako. Da to nije istina o čovjeku i njegovu životu. Pozvani smo na vječnost, stvoreni smo za vječnost i ljubljeni od Boga zauvijek. Ta Sina nam je svoga dao kao žrtvu pomirnicu.

Zato neka Uskrs bude buđenje naše vjere u Gospodina. Kliktaj radosti vječnome životu. Nemojmo ni jednu životnu stvarnost, ni muku – ni radost, gledati bez vjere u Uskrsnuće, bez nade u vječni život. Predajmo Gospodinu svaku našu nedoumicu i strah, svaku bol i križ. Dopustimo da nas Uskrs dotakne vječnošću na koju smo od boga pozvani.

Svim vjernicima Šibenske biskupije i svima koji slave Isusa Krista uskrsloga, želim snagu uskrsne vjere i radost života koja po ljubavi Božjoj vodi u vječnost.

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

+ Tomislav Rogić, šibenski biskup

Pogledajte još

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …

Hodočašće Vodičkih žudija u Italiju i Vatikan

U periodu od 14. do 21. travnja, družba Vodičkih žudija provela je na hodočašću u …