Uoči Nedjelje muke Gospodnje u Tribunju župljani izveli Prikazanje muke.

Vjernici župe Tribunj u subotu 1. travnja, uoči Nedjelje muke Gospodnje u župnoj crkvi Velike Gospe izveli su Prikazanje muke. Riječ je o drami u pet činova u kojoj se evociraju poznata mjesta pripreme za Muku Isusovu i Muke Isusove: Trg u Jeruzalemu, Kaifin dvor, Getsemanski vrt, Pilatov dvor i Golgota.

Tekst je prema glagoljskom rukopisu  iz 1556., Tkonskom zborniku s početka 16. st. i Lekcionaru Bernardina Splićanina 1495. prilagodila i dopisala Gordana Čupković. Sama izvedba je bila na staroslavenskom.

U drami koju su priredili župljani Tribunja izmjenjuju se prizori u kojima dominira ljudska perspektiva: simbolični prikazi grješnika, pojedinaca i skupina, te (ne)mogućnost pokajanja.  Isusova Muka postaje okvir i prizorište ljudskih odluka i postupaka, tipično pod koprenom na putu između apsolutnoga dobra i zla. U teatru sjena vidljivo se čini nevidljivim, a unutarnji glasovi postaju opipljivi smjerokazi. Univerzalnim svjetovnim motivima gledatelja se potiče na promišljanje vlastite muke i očišćenja.

Na Prikazanju muke bio je i šibenski biskup Tomislav Rogić koji je istaknuo kako su djelo i izvedba su odličan uvod u Veliki tjedan. Dojmljiva izvedba, originalan tekst zaslužuju da se Muka u izvedbi vjernika iz Tribunja izvede još koji put, kazao je biskup. Izrazio je želju i nadu da će se tribunjska muka izvesti sljedeće Korizme u katedrali svetog Jakova u Šibeniku.

 

 

 

Pogledajte još

Zaziv Duha svetog za početak školske godine u Vukšiću i Lišanima

Povodom početka nove školske i vjeronaučne godine  u nedjelju , 10.rujna 2023.g  u crkvama sv.Kate …

Odražna prva rekolekcija svećenika Šibenske biskupije u novoj pastoralnoj godini.

Prva održana je u srijedu 13. rujna u biskupijskom marijanskom svetištu u Vrpolju. Središnji dio …

Proglas biskupa Tomislava Rogića prigodom svetkovine svetog Mihovila

Br. 439/2023.                                                                      Šibenik, 31. kolovoza 2023.     “Mene ne štite ni visoke zidine …