U župi Vidici u tijeku je trodnevnica pred svetkovinu svetog Petra nebeskog zaštitnika župe.

U  župi sv. Petra na Vidicima u Šibeniku započela je trodnevnica pred svetkovinu našeg nebeskog zaštitnika sv. Petra. U četvrtak 26. lipnja 2019. nakon molitve krunice i Večernje na čast svetog Petra usljedilo je misno slavlje koje je predvodio don Darko Poljak, policijski kapelan policijske uprave Šibensko-kninske i župnik u Marini. Na temelju evanđelja u kojem Isus upozorava da se “čuvamo lažnih proroka” propovjednik nas je potaknuo da se preispitamo koliko često padnemo u zamku brige o tuđem mišljenju koje nas sprječava u našem djelovanju. Još više prečesto razmišljamo o stvarima iz prošlosti ili pak budućnosti na kojem ne možemo utjecati. Ili pak mnoge događaje unaprijed okarakteriziramo negativnim stavom jer smo prepuštenim predrasudama. Sve su to lažni proroci koji nas ograničavaju da odgovorno i slobodno donosimo odluku o svojim djelima. A Bog će nas suditi po našim slobodnim odlukama, a ne po onome što je netko mislio o nama.

Na poseban način don Darko je spomenuo volontere inicijative “40 dana za život” koji u svojim molitvenim kampanjama pred bolnicama ne padaju pod utjecaj tuđeg mišljenja već hrabro i slobodno svjedoče svoju vjeru u život kao Božji dar od začeča do prirodne smrti.

Pred kraj svete mise župnik fra Ivan Penava zahvalio se propovjedniku na ohrabrujućim riječima, te je blagoslovio “Bijeli betlehemski križ” koji je simbol udruge Betlehem. Taj križ će biti izložen u crkvici sv. Margarete, zaštitnice rodilja, koja se nalazi na samom kraju vidičke župe poznate pod imenom sv. Mara. U toj se crkvici redovito svaki petak u 17 sati sastaju članovi udruge Betlehem i njezini simpatizeri na zajedničku molitvu za nerođene.

Nakon mise prikazan je hrvatski dokumentarni film “40 dana…” koji prikazuje prvih pet godina djelovanja inicijative “40 dana za život” u Hrvatskoj koja kroz molitvene kampanje pred bolnicama moli za nerođenu djecu. U svjetskim razmjerima kroz te kampanje sudjelovalo je već nekoliko milijuna ljudi u mnogim gradovima i spašeno je nekoliko stotina života. Bogu hvala na ovim plodovima.

Drugog dana trodnevnice misno slavlje predvodio je župnik u Skradinu i biskupijski povjerenik za pastoral mladih don Gabrijel Jagarinec.

Na temelju današnjeg odlomka iz evanđelja u kojem Isus svoje slušatelje poziva da budu poput mudrog graditelja koji “sagradi kuću na stijeni” progovorio je o sv. Petru koji je stijena na kojoj je sagrađena Crkva. Upravo bi se mi vjernici trebali osloniti i utemeljiti svoj život na stijeni koja je Crkva. Ako tražimo neki drugi temelj u svojem životu onda gradimo na pijesku te nam se svi planovi lako mogu srušiti – zaključio je don Gabrijel.

izvor: https://svetipetar.wordpress.com

Pogledajte još

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …

Proslavljen blagdan sv. Rite u Župi Svih Svetih u Sesvetama. Slavlje je predvodio biskup Tomislav Rogić

Vjernici Župe Svih Svetih u Sesvetama proslavili su u  srijedu 22. svibnja blagdan svete Rite. …

Sprovod i misa zadušnica sestre milosrdnice Lucije (Ane) Jurić.

Sestra milosrdnica Lucija (Ana) Jurić preminula je u subotu  18. svibnja 2024. u 85. godini …