U župi Miljevci blagoslovljene nove brončane vratnice za župnoj crkvi Imena Isusova.

U župi Miljevci u petak 14. siječnja proslavljen je blagdan Imena Isusova. Prije samog misnog slavlja blagoslovljene su nove brončane vratnice na župnoj crkvi Imena Isusova. Vratnice je izradio akademski kipar Duje Botteri, a blagoslovio ih je župnik fra Ivan Vidović. Misno slavlje predvodio je župnik u Kljacima fra Ivan Lukač.
Autor vratnica kipar Duje Botteri o vratnicama je kazao kako su na njima prikazani motivi iz evanđelja. Na lijevoj strani su prikazi: navještenja, rođenja i poklona pastira, krštenja, javnog djelovanja odnosno Govora na gori. U pozadini prikaza javnog djelovanja na gori jedna je zanimljivost: Visovac i kanjon Krke, to se ne vidi iz prve, a to će se s vremenom naglasiti, bronca će postati sve izražajnija, a tu su i oblaci, znak Božje prisutnosti. U prizoru rođenja se vide kućice: to su miljevačke kuće, i ovce, s porukom da se Isus uvijek nanovo rađa ovdje gdje smo prisutni, danas.
Na desnoj strani su prikazi: posljednje večere i pranje nogu, maslinskog vrta, raspeća iuzašašća. Vrata su zamišljena tako da reljefi iščitavaju: odozgo – dolje, odozdo-gore, a i gledano vodoravno imaju poveznicu: navještenje – uzašašće; rođenje – raspeće; krštenje – Maslinski vrt ; Govor na gori – Posljednja večera, kazao je Duje Botteri.
Svaka vratnica teška je oko 250 kilograma. Dimenzija je 223 puta 146 centimetara. – Želio sam da mojim dragim Miljevcima nakon prestanka župničke službe ostavim nešto na trajni spomen. Kad se postave ovakva vrata, onda je to nešto dugovječno, a tako sam zaključio i u razgovoru s umjetnikom. Miljevčani su radosno prihvatili ovu ideju, što nije za čuditi se, oni su spremni sve dati za svoj rodni kraj i crkvu, kazao je župnik fra Ivan Vidović.

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …