U župi Dolac proslavljen God Križa. Misno slavlje predvodio je biskup Tomislav Rogić.

God križa ili godišnja proslava krvarenja raspela iz šibenske gradske župe svetog Križa – Dolac, proslavljeni su u nedjelju 27. ožujka svečanim misnim slavljem u crkvi Svetog Križa. Euharistiju je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je don Krešimir Mateša, katedralni župnik koji je ujedno i župnik  župe Dolac.  Posluživao je đakon don Šime Pleadin.

Isusova smrt dogodila se na križu, na Kalvariji, u Jeruzalemu. Ondje se dogodilo da je Bog izabrao žrtvu svoga Sina kao vrhunac iskazane ljubavi za čovjeka. To ‘mjesto’ kojem će se svi klanjati nije zemljopisno, već postaje simbol križa, poručio je u homiliji biskup Tomislav Rogić.

Kako je to križ – sprava za mučenje i najokrutniju smrt u Rimskom carstvu postao znak najveće ljubavi? Odgovor je: Božjim izborom iskazivanja ljubavi za čovjeka. Kolikim je sve darovima Bog pokušavao privoliti čovjeka da živi po Božjem zakonu, da poštuje prirodu koju mu je opet Bog darovao. Bog je sve savršeno uredio, a čovjek je uvijek iznova svoju slobodu htio mimo i bez Boga, kazao je biskup.

Bog u svoj svojoj svemoći nije izabrao drugi način nego križ. „Toliko te čovječe volim, toliko želim tvoju sreću, evo darujem ti svu svoju milinu. Vidiš li da sam spreman sve za tebe učiniti, samo da ne odeš u vječnu propast. Pristajem dragovoljno predati se u tvoje „razbojničke“ ruke, da me razapneš. Možda ćeš tada spoznati da te volim, da ti želim samo dobro, da ti želim dati svu sreću. Samo jedno tražim – nemoj se u svojoj slobodi okrenuti od mene, nemoj poći za lažnim bogovima, nemoj misliti da možeš biti ostvaren i sretan bez svoga Stvoritelja. Zar se život može osmisliti i ostvarti bez izvora samog Života“.

„Kada i kako osjetimo da nas neko voli, da mu je stalo do nas?“, zapitao je vjernike biskup Rogić. „Ako nam to samo kaže ili ako i pokaže da je spreman nešto učiniti, nečeg se odreći, nešto žrtvovati za nas. Tajna spoznaje i naše vjere je u tome da prepoznamo kako je Bog izabrao žrtvu za najsavršeniji govor ljubavi. Onoliko te volim koliko sam se spreman za tebe žrtvovati. Bog je križ izabrao za mjeru ljubavi, darovao nam se do kraja. Hoće li nam to biti dovoljno da se ove Korizme obratimo, promijenimo i Bogu na ljubav odgovorimo? – Odgovor je na svakome od nas…“, poručio je između ostalog biskup Tomislav Rogić.

Dolačko raspelo doplutalo na obale Doca između 1400. i 1420. godine. Raspelo je od tog 15. stoljeća pa do danas neprekidni predmet štovanja i pobožnosti, makar mnogim današnjim Šibenčanima malo poznato ili čak potpuno nepoznato. Križ je po prastaroj predaji doplutao na jednoj gredi, a iz mora su ga izvadili ribari i odnijeli u kuću braće Šestanović, u kojoj je odmah po dolasku križa ozdravila njihova od rođenja gluhonijema sestra.

Taj neobični događaj uzbudio je vjernike koji su odlučili to čudotvorno propeće smjestiti u katedralu, smatrajući da će to biti najprikladnije i najdoličnije mjesto. Na dogovoreni dan u svečanoj procesiji poniješe Dolačani i građani Propelo prema katedrali, ali tek što su došli pod tadašnji benediktinski samostan Sv. Katarine, kod mjesta zvanog ‘Mostić’ najednom se podigla strašna nevera, a more toliko nabujalo te nisu mogli dalje. Isto su pokušali i sljedeća dva dana, ali oluja nije prestajala, što su vjernici prepoznali kao Božji znak da se propeće ponese i smjesti u dolačku crkvu.

Šibenski biskup Bogdan Pulšić dolačku crkvu posvećenu Gospi 1421. godine posvetio je sv. Križu, a Dolac je tri godine kasnije proglasio samostalnom župom i imenovao prvog župnika. Dolačani su štovali svoje propeće, ali sveopće štovanje nastalo je 1483. zbog neobične pojave koja je digla na noge cijeli grad. Te je godine, točno na Veliki četvrtak 26. ožujka u poslijepodnevnim satima dolačko propeće prokrvarilo. Još se jedno čudesno krvarenje ponovilo uoči blagdana Našašća sv. Križa 2. svibnja 1812.

Pogledajte još

Uskrsno slavlje u katedrali svetog Jakova.

Šibenski biskup Tomislav Rogić na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 31. ožujka predvodio je svečano misno …

Vazmeno bdijenje u katedrali svetog Jakova

Vazmeno bdijenje u katedrali svetog Jakova predvodio je biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirali su gvardijan samostana …

Obredi Velikog petka u katedrali svetog Jakova.

Obrede Velikoga petka u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, 29. ožujka predvodio je šibenski biskup …