U Vodicama otvorena izložba posvećena don Frani Šimatu.

U sklopu obilježavanja desete obljetnice smrti don Frane Šimata (1935.-2013.) koja će se obilježiti 13. 11. 2023,. u Gradskoj knjižnici u Vodicama, 10. 11. upriličena je i otvorena Izložba „Don Frane Šimat“. Izložba pokazuje svećenički život, rad i službu pokojnog don Frane Šimata od njegovog svećeničkog ređenja 6. III. u Đakovu i mlade misu u rodnom Tisnu 24. IV. 1960., te njegovih službi u župama u kojima je službovao: Vrpolje, Rogoznica, Katedralna župa sv. Jakova i sv. Križa u Šibeniku i župe Vodice, sve do 2013. kada je preminuo.
Izložba pokazuje fotografije, novinske članke, časopise, župne listiće „Glas Katedrale“ u Šibeniku i „Okit“ u Vodicama koje je dugo godina izdavao i uređivao don Frane Šimat. Na izložbi su prezentirane i publikacije o Vodičkoj crkvenoj i kulturno-povijesnoj baštini koje su izdane u njegovo vrijeme. Izložba pokazuje i predmete kojim se u pastoralnom radu služio, kao pionir računalne tehnike, napose diskete i CD na kojima su pohranjeni podaci i materijali koji su služili u pastoralnom radu i izradi baze podataka kojom raspolaže Župa Vodice.
Izložba je koncipirana po temama i pokazuje život i svećeničko služenje don Frane Šimata koje ga prikazuju kao: Svećenika Božjega, djelitelja sv. Otajstava, čovjeka Crkve i s Crkvom, duhovnika, odgojitelja i učitelja; primjera i uzora mladima, čovjeka tehnike koji je živio u korak s vremenom i svijetom; obnovitelja i graditelja, intelektualca i čovjeka kulture, domoljuba i istaknutog i priznatog građanina koji je tri puna nagrađen nagradom za svoje djelovanje; naposljetku kao čovjeka i svećenika vjere koji je živio i svjedočio svoju vjeru nadahnjujući se i sljedeći Gospodina Isusa Krista u snazi njegova sv. Križa i pobožnosti i ljubavi prema BDM koja ga je pratila u mnogim župama u kojima je službovao.
Otvorenju izložbe prisustvovali su članovi obitelji i rodbine don Frane Šimata, njegov nećak i nećakinje, mnogobrojni građani i župljani Vodica kao i drugi koji su bili povezani s njim.
Na početku otvaranja izložbe, ravnateljica knjižnice Sanja Radin-Mačukat ukratko je prikazala život, službe i svećenički rad don Frane Šimata.
Izložbu je otvorio, župnik Vodica, don Franjo Glasnović naglasivši:“ Jedan život, a napose život don Frane, koji je bio osebujan, snažan i proživljen u epohalnim povijesnim trenutcima i periodima i Crkve i Domovine, nemoguće je izraziti u ovih malo riječi, ni tisuće ne bi bile dovoljne. Zato parafrazirajući staru izreku, da slika govori tisuću riječi, želja i intencija nam je bila da ovom Izložbom, sa stotinama slika , kroz različite teme, s predmetima koje nam je on ostavio, makar u manjoj mjeri iznesemo i pokažemo ono što je i kako je živo kao: Svećenik Božji, u Crkvi i s Crkvom, djelitelj svetih Otajstava, odgojitelj i učitelj, intelektualac, obnovitelj i graditelj, uzor i primjer mladima, čovjek tehnike koji je živio u korak s vremenom i svijetom, domoljub i istaknuti i priznati građanin, koji je svoje nadahnuće tražio, svećenički život i vjeru živio, prožet Svetim Križem Gospodinovim i pobožnošću i vjerom prema Blaženoj Djevici Mariji.“
Svojim pjevanjem, župni zbor, pod vodstvom s. Klare Pavlović , obogatio je otvaranje izložbe.

tekst: don Franjo Glasnović

foto: facebook Gradska knjižnica Vodice

Pogledajte još

Uskrsno misno slavlje u Zatvoru u Šibeniku.

Šibenski biskup Tomislav Rogić u utorak 2. travnja pohodio je Zatvor u Šibeniku. U zatvorskoj …

Na Skradinskom buku održan Uskrsni Emaus.

Uskrsni Emaus ili Uskrsna euharistija u prirodi tradicionalno je slavljena na Uskrsni ponedjeljak 1. travnja, …

Uskrsno slavlje u katedrali svetog Jakova.

Šibenski biskup Tomislav Rogić na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 31. ožujka predvodio je svečano misno …