U Šibeniku otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici“. Postavljena je prigodom Taveličevog jubileja.

U Galeriji „Nikola Tavelić” Civitas sacra u Šibeniku u četvrtak 18. lipnja otvorena je izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ s radovima mlade umjetnice iz Čakovca Eve Vukina.

Organizator izložbe je Galerija „Martin Borković“ Nacionalnog svetišta sv. Josipa, koja izložbu namjerava predstaviti u više gradova do kraja 2021. godine. Riječ dobrodošlice uputio je zamjenik voditeljice Galerije Ivan Lukač, izrazivši radost da je upravo ta Galerija po drugi puta na ovaj način „ugostila“ hrvatske svece i blaženike.

Otvarajući izložbu, šibenski biskup Tomislav Rogić istaknuo je kako je to mali događaj velikoga značenja koji označava prvi dan trodnevnice pred veliku proslavu 50. obljetnice kanonizacije sv. Nikole Tavelića.

„Izložba dolazi u pravo vrijeme. Naime, na Teološko-pastoralnom tjednu u siječnju u Zagrebu mnogo svećenika najavljivalo je dolazak na proslavu hodočasnika iz cijele zemlje. No, dogodila se korona, pa tako hodočasnika iz drugih dijelova Hrvatske neće biti. Ali, tko je došao hodočastiti prvome proglašenom svetim? Svi hrvatski sveci i blaženici i sluge Božje. Tako je na svoj način njihovo hodočašće na našu proslavu, jer su došli svi onome prvome“, rekao je biskup Rogić, te posvijestio kako su nam sveci i blaženici izazov za nasljedovanje, utjecaj u njihov zagovor, te da se u konačnici barem mrvicu ljubavi i vjernosti iz njihova života preseli i u naše živote i odnose, što će zasigurno donijeti duhovne plodove.

Rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente naglasio je kako je riječ o projektu kojim se kroz umjetnost žele promovirati hrvatski sveci i blaženici. Podsjetio je kako je izložba već treći put u Šibeniku, a u toj Galeriji drugi put.

U kratkom osvrtu napomenuo je kako se već dvanaest godina hrvatski sveci i blaženici promiču kroz umjetnost. „Ideja je potekla iz Križevaca, od Udruge za promicanje znamenitih Križevčana Dr. Stjepan Kranjčić koja je pronalazila hrvatske umjetnike koji slikaju portrete hrvatskih svetaca i blaženika. Od prije dvije godine brigu oko promocije izložbe vodi Nacionalno svetište sv. Josipa.“

Rektor Nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić zahvalio je na dolasku izložbe „koja se lijepo uklopila u neposrednu pripravu za proslavu 50. obljetnice Tavelićeve kanonizacije”.

Zahvaljujem Bogu što daje inspiraciju umjetnicima da i danas mogu slikati osobe koje štujemo kao svece i blaženike, rekao je Bradarić, te podsjetio kako u svetištu postoji slika za koju se smatra da je najstarija slika sv. Nikole Tavelića koja je i hodočastila po župama u pripremi jubileja. Izrazio je želju da tako nešto dožive, ako ne sve, ono barem dio slika Eve Vukina.

Osvrt na samu izložbu dao je prof. Stanko Špoljarić. Podsjetio je, kako je portret kategorija vidljivog, no za umjetnika ono važnije – stanje duše, slojevitost osobe koju je Eva slikarskom vještinom i misaonošću otkrila. „Bolje reći molitvom, jer je za nju umjetnost, pogotovo ona sakralnog ozračja dijalog s veličajnošću transcendentalnog“. Naglasio je, kako za tu mladu umjetnicu hrvatski sveci imaju posebno mjesto i to oni iz dalekih vremena, kao i oni koji su bili naši suvremenici.

Vukina je uz osebujnu interpretaciju portretnog, uprisutnila i ulogom u Crkvi, atributima, pa i ambijentom u kojem su djelovali. Potka joj je realistična, no vrlo brzo slikarskom energijom prerasta do ekspresionističkih impulsa sa sačuvanom zbiljom osobe prožetom svjetlom duhovnog, rekao je Špoljarić, te ukazao kako se na toj izložbi upoznaje stvaralaštvo autorice kroz tri slikarska postupka, tj. slike na platnu, akvarel i crteže.

„Ostvarenja Eve Vukina jasni su putokazi u slijedu kazaljki, od svijeta prema vječnosti, djela osmijeha unutarnje ljepote, slika koje putuju, dolaze nam, tražeći svoje hodočasnike, pokazujući preko poniznosti i uzvišenja uz svece staze u hodu od otuđenja do utočišta. Ta ideja za nju je i kušnja i stvarnost, preobrazba ljudska i umjetnička motiva, s otvorenošću bez zadrške nadahnuću“.

Na kraju je podsjetio kako su tijekom dvanaest godina na umjetnički način predstavljanja hrvatskih svetaca i blaženika pomogla da se današnjem čovjeku približe ne samo oni poznati, već i oni za koje smo jedva i čuli. Tako tom izložbom sveci zapravo hodočaste nama, „dolaze nam da ih shvatimo, razumijemo, poštujemo, da molitva koja je upućena njima ostvari punu sadržajnost“.

Kratko se okupljenima obratila i sama autorica, zahvaljujući na prilici predstavljanja radova. Istaknula je važnost molitve koja treba pratiti svaki rad, pa tako i njezin. „Moje slike su molitva. Zahvalna sam na daru, da mogu prikazati portrete ljudi koji su u našem narodu učinili velika čuda. Cilj mi je bio pokazati koliko su oni živi i prisutni među nama“.

Otvorenje izložbe pjevanjem su obogatili Pivači sv. Jakova. Izložba ostaje otvorena do 10. rujna.

izvor: www.ika.hr

Pogledajte još

Biskup Rogić slavio misu na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama u Rijeci

  Šibenski biskup Tomislav Rogić u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama predvodio js 24. …

Proslava „Ljetnoga“ sv. Nikole Tavelića u Svetištu u Šibeniku

Dana 21. lipnja 2024. godine u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića proslavljena je 54. …

Misa zahvalnica u Katoličkoj osnovnoj školi.

Prigodom kraja školske godine biskup Tomislav Rogić u četvrtak  20. lipnja u katoličkoj osnovnoj školi …