U samostanu svetog Lovre proslavljena godišnjica preminuća službenice Božje majke Klare Žižić.

Spomendan preminuća utemeljiteljice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne, službenice Božje majke Klare Žižić obilježen je na spomendan svetog Mateja u ponedjeljak 21. rujna u samostanu svetog Lovre u Šibeniku, mjestu gdje je pokopana. Misno slavlje uz koncelebraciju više svećenika predvodio je generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić.

U homiliji je istaknuo kako se  majka Klara Žižić čitav život posvetila brizi za najslabije i najugroženije. „Budila je u njima ono iskonsko ljudsko dostojanstvo po kojem je svatko od nas jednako čovjek, jednako sam sebi i drugima dar od Boga. I kako je Matej prepoznao Isusov pogled, tako su mnogi prepoznali taj drugačiji pogled kojim ih je gledala Mara Žižić, kasnije majka Klara. Prepoznali su ga neuki vjernici u Promini, prepoznali su ga svi oni kojima je u potrebi pomagala. Prepoznali su ga Šibenčani kada su je pozvali da iz Promine dođe u njihov grad te se posveti brizi za siromahe, bolesne i napuštene. Prepoznale su ga druge djevojke i žene koje su joj se pridružile“, kazao je mons. Mlakić.

Kad u Crkvi slavimo uzore slavimo ih prije svega radi njihova svetačkog uzora kojeg u njima možemo otkriti. „Majka Klara, bez obzira što je živjela već prilično davno i u prilično drugačijim prilikama, itekako nam može i treba biti uzor. Jer pogled ljubavi, koji nam je svima potreban, uvijek nadilazi mjesto i vrijeme te se duboko utiskuje u dušu svakoga koji ga je doživio. I mijenja mu život“.

Sveti Matej nam je ostavio evanđelje, istaknuo je mons. Mlakić. Kazao je kako se evanđelje prije svega piše životom. „Možemo kazati da je svaki kršćanin pozvan svojim životom ispisati evanđelje. Ispisati svjedočanstvo Božje ljubavi u kojoj prepoznajemo pravo sebe i svoj život te ga onda možemo pravo i živjeti. Majka Klara je također ispisala svoje evanđelje. Potaknuti njezinim primjerom i primjerom sv. Mateja ispišimo i mi svoje evanđelje po kojem će svi oni koje susrećemo upoznati Božju ljubav i u njoj svoje istinsko čovještvo. To je poziv koji nam je svima upućen već u svetom krštenju, jednako svećenicima, redovnicima i redovnicama, kao i svakom drugom vjerniku. I molimo majku Klaru da nam svojim nebeskim zagovorom u tome pomogne, poručio je u homiliji mons. Marinko Mlakić.

Na samom kraju misnog slavlja obratila se vrhovna poglavarica Družbe sestara franjevki od Bezgrješne sestra Terezija Zemljić. Vjernicima je preporučila molitvu majci Klari Žižić. Ukazala je na brojne milosti isprošene zagovorom majke Klare. Misno slavlje je završilo molitvom na grobu službenice Božje.

 

Pogledajte još

Biskup Rogić slavio misu na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama u Rijeci

  Šibenski biskup Tomislav Rogić u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama predvodio js 24. …

Proslava „Ljetnoga“ sv. Nikole Tavelića u Svetištu u Šibeniku

Dana 21. lipnja 2024. godine u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića proslavljena je 54. …

Misa zahvalnica u Katoličkoj osnovnoj školi.

Prigodom kraja školske godine biskup Tomislav Rogić u četvrtak  20. lipnja u katoličkoj osnovnoj školi …