U samostanu svetog Frane proslavljen blagdan jezika svetog Ante.

U samostanu svetog Frane u Šibeniku u nedjelju 19. veljače proslavljen je blagdan jezika svetog Ante. Svečano misno slavlje predvodio je gvardijan samostana fra Josip Ivanović. Nakon misnog slavlja uslijedio je kratki ophod oko crkve u kojem je nošen relikvijar sa moćima svetog Ante.

U homiliji fra Josip Ivanović ukazao kako se ove godine obilježava 600. godina od posvete crkve sv. Frane. Ta obljetnica usmjerava našu pažnju ne samo na izvanjsku zgradu, već na sve koji izgrađujemo živi Hram, Crkvu, Tijelo Kristovo. To Tijelo nije samo ono koje blagujemo, nego je i živo tkivo – Crkva – sa svim svojim sastavnicama.

Kao što crkva  biva posvećena, a tako i kršćanin po krštenju biva pritjelovljen Kristu i Crkvi. Po tom posvećenju pozvani smo živjeti poziv na svetost, kako nas upućuju današnja liturgijska čitanja. U njima odjekuje poziv na savršenstvo našega kršćanskog života koje se očituje u svakodnevnom življenju, u svakom području našega života.

Svetost se kao takva tiče svakoga od nas; nitko nije isključeno, ali o nama ovisi koliko ćemo je ozbiljno shvatiti. Svetost živimo blagoslivljajući Boga svojim djelima, baš onako kako je činio sv. Antun. Njegov jezik bio je blizak ljudima koje je jednostavno dovodio Bogu i Boga njima. Njegov jezik prije svega bio je jezik blagoslova prema svima, pa i prema neprijateljima. Zato je njegov jezik neraspadnut, jer se Borio za istinu, za pravdu, jer nije uzmicao pred neprijateljima, poručio je gvardijan Ivanović. Okupljenim vjernicima je  zaželio da im  Gospodin podari dobar jezik da druge blagoslivljamo, a ne proklinjemo.

Pogledajte još

Biskup Rogić slavio misu na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama u Rijeci

  Šibenski biskup Tomislav Rogić u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama predvodio js 24. …

Proslava „Ljetnoga“ sv. Nikole Tavelića u Svetištu u Šibeniku

Dana 21. lipnja 2024. godine u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića proslavljena je 54. …

Misa zahvalnica u Katoličkoj osnovnoj školi.

Prigodom kraja školske godine biskup Tomislav Rogić u četvrtak  20. lipnja u katoličkoj osnovnoj školi …