U samostanu svetog Frane proslavljen blagdan jezika svetog Ante.

U samostanu svetog Frane u Šibeniku u nedjelju 19. veljače proslavljen je blagdan jezika svetog Ante. Svečano misno slavlje predvodio je gvardijan samostana fra Josip Ivanović. Nakon misnog slavlja uslijedio je kratki ophod oko crkve u kojem je nošen relikvijar sa moćima svetog Ante.

U homiliji fra Josip Ivanović ukazao kako se ove godine obilježava 600. godina od posvete crkve sv. Frane. Ta obljetnica usmjerava našu pažnju ne samo na izvanjsku zgradu, već na sve koji izgrađujemo živi Hram, Crkvu, Tijelo Kristovo. To Tijelo nije samo ono koje blagujemo, nego je i živo tkivo – Crkva – sa svim svojim sastavnicama.

Kao što crkva  biva posvećena, a tako i kršćanin po krštenju biva pritjelovljen Kristu i Crkvi. Po tom posvećenju pozvani smo živjeti poziv na svetost, kako nas upućuju današnja liturgijska čitanja. U njima odjekuje poziv na savršenstvo našega kršćanskog života koje se očituje u svakodnevnom življenju, u svakom području našega života.

Svetost se kao takva tiče svakoga od nas; nitko nije isključeno, ali o nama ovisi koliko ćemo je ozbiljno shvatiti. Svetost živimo blagoslivljajući Boga svojim djelima, baš onako kako je činio sv. Antun. Njegov jezik bio je blizak ljudima koje je jednostavno dovodio Bogu i Boga njima. Njegov jezik prije svega bio je jezik blagoslova prema svima, pa i prema neprijateljima. Zato je njegov jezik neraspadnut, jer se Borio za istinu, za pravdu, jer nije uzmicao pred neprijateljima, poručio je gvardijan Ivanović. Okupljenim vjernicima je  zaželio da im  Gospodin podari dobar jezik da druge blagoslivljamo, a ne proklinjemo.

Pogledajte još

Papina poruka za korizmu 2024. godine.

PORUKA SVETOGA OCA FRANJE za korizmu 2024. godine Bog nas vodi kroz pustinju do slobode …

U Vodicama je proslavljen Dan braka. Pedeset parova obnovilo bračna obećanja

U župi Vodice proslavljen svjetski dan braka i obnovljena bračna obećanja pedeset bračnih parova U …

U šibenskoj bolnici proslavljen Svjetski dan bolesnika.

Svjetski dan bolesnika u Šibenskoj biskupiji proslavljen je u ponedjeljak  12. veljače, misnim slavljem u …