U samostanu svetog Frane obilježeno sto i pedeset godina od rođenja biskupa Jeronima Milete.

U samostanu svetog Frane u Šibeniku,  u subotu 17. travnja obilježena je sto i pedeseta obljetnica rođenja franjevca konventualca, a kasnije šibenskog biskupa i apostolskog administratora jugoslavenskog dijela Zadarske nadbiskupije Jeronima Milete.

Uvodnu riječ u molitvu Srednjeg časa imao je gvardijan samostana svetog Frane fra Ivan Bradarić. Približio je životopis biskupa Milete.

„U svome Redu franjevaca konventualaca obnašao je najviše funkcije i službe a također i u nekim rimskim kongregacijama. Ovaj skromni redovnik velikih mogućnosti i darova, opisuje u svom dnevniku, autobiografiji, kako ga je vijest da ga je papa Benedikt XV. imenovao šibenskim biskupom zatekla dok je metlom čistio sobu. Valjda neće biti odveć banalno i neukusno ako kažem kako je ubrzo metlu zamijenio biskupskim štapom, ali ne da bi njime prijetio nego da bi se na njega oslonio kao na Krista. Za biskupa je posvećen 26. veljače 1922. u bazilici dvanaest apostola u Rimu.  U rodnom Šibeniku je s oduševljenjem dočekan 29. ožujka a 2. travnja uslijedilo je ustoličenje“, kazao  je fra Ivan Bradarić.

Najavio je znanstveni simpozij o biskupu Mileti koji će se održati 6. studenog ove godine.

Prigodni nagovor imao je i šibenski biskup Tomislav Rogić. Kazao je kako je vrijeme biskupske službe biskupa Milete bilo jako zahtjevno vrijeme između dva svjetska rata. A onda se zlo ponovno razmahalo u Drugom svjetskom ratu. Trebalo je sve to izdržati, vjeru svjedočiti, narod hrabriti i pomagati.

„Njegov život bio je borba za vjeru i svjedočanstvo ljubavi Božje. Ni stradanja kroz koja je prolazio, ni smjene svjetskih vladara, niti ikakve druge neprilike i neimaštine, strahovi, prijetnje, ugroze, nisu ga poljuljale da ostane Bogu vjeran i učini najviše što može, vođen duhom molitve i predanja. Biskup Mileta uspio je cijeli život živjeti nadahnut Kristovim riječima upućene apostolima: Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte! – Ja sam Put, Istina i Život. Danas se molimo za njega da mu Svevišnji u Nebu Božanski obilato nagradi svaki trud, žrtvu i molitvu. A njegov primjer nama ostaje trajni izazov i putokaz: vjere i pouzdanja u Boga, prolaznosti zemaljskih nevolja i naše vlastite usmjerenosti prema vječnosti u Bogu“, poručio je biskup Rogić.

Na kraju molitve biskup je nad grobom biskupa Milete izmolio odrješenje. Vijenac je na grob položio generalni vikar šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić.

Pogledajte još

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …

Hodočašće Vodičkih žudija u Italiju i Vatikan

U periodu od 14. do 21. travnja, družba Vodičkih žudija provela je na hodočašću u …