U Primoštenu proslavljena je Gospa od Loreta.

Gospa od Loreta proslavljena je u utorak 10. svibnja u Primoštenu. Svečano misno slavlje i procesiju Primoštenom predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz župnika don Juricu Petkovića koncelebriralo je dvadesetak svećenika. Posluživao je đakon don Šime Pleadin.

„Primošten časti nebesku Majku kao Gospu od Loreta i to dva puta na godinu, sada u svibnju i u prosincu. Pobožnost je to duboko utkana u vjerničku dušu ovoga kraja. Ta pobožnost zove na pomirenje s Bogom u sakramentu ispovijedi, na mir u obitelji, na pomirenje među ljudima, na jasniji hod kroz život stazama bratske ljubavi, poštenja, velikodušnosti i evanđelja. Ta pobožnost okuplja obitelji i prijatelje. Podiže iz nevolje, budi ohrabrenje i nadu. Učvršćuje našu vjeru i pouzdanje u Boga, a sve po Marijinu primjeru i zagovoru“, poručio je biskup Rogić u homiliji.

Naglasio je kako smo danas zagledani u Mariju. „Htjeli bismo na njezinoj vjeri učvrstiti svoju. Poput nje reći: “Neka mi bude”, neka Gospodin upravlja i mojim životom, neka i mene Duh Božji obuzme da uvijek činimo što je njemu milo da bi onda svaki dan za nas postao Blagovijest – Radosna vijest jer nismo sami. Bog je zauvijek pohodio svoj narod i vodi ga Duhom svojim put Kraljevstva Božjeg. Vođeni Duhom možemo ga već sada graditi među sobom i tako MI za druge postati glasnici radosti koju nikakva tama više ne može zasjeniti.

Biskup je ukazao kako je vrijeme koje živimo bremenito iskušenjima, izazovima, neizvjesnostima, ratnim prijetnjama i kao da ispituje čovjeka: Čovječe na čemu gradiš svoju sigurnost? Gdje vidiš ispunjenje i radost života? Što te istinski veseli? Gdje pronalaziš mir duše? Jesi li spreman svoje pouzdanje staviti u Boga, njemu se nadati, Božje zakone poštivati i svoj život usmjeriti prema vječnoj sreći? Te odgovore, tu sigurnost vjere i pouzdanja, tu sreću i taj cilj i smisao života oslikava se u Marijinu životu. Neka nam čašćenje nebeske Majke, Gospe od Loreta pomogne dublje spoznati tajne vjere i po njima živjeti.

Vjernicima Primoštena je preporučio da  po zagovoru Gospe od Loreta postanu  glasnici Radosne vijesti spasenja i njezini oduševljeni svjedoci u ovome svijetu. U svijetu koji radije traga i napaja se na lošim vijestima, tužnim vijestima. Neka naš izbor bude uvijek ono što unosi trajnu radost i ispunja naš duh trajnim vrijednostima. Kršćanski poziv je biti blagovjesnik, biti nositelj radosnih vijesti, jer Bog pohodi narod svoj i donese mu spasenje. Tome nas uči Gospa Loretska, poručio je biskup Rogić.

Povijest štovanja  Gospe od Loreta u primoštenu  seže u daleku 1835. godinu kada je Marko Prgin, budući je bio bolestan, vidio u snu Gospinu sliku i čuo poruku da će ozdraviti ako tu sliku donese iz Loreta. Marko je bio momak, neoženjen. Imao je svoj brod, ali je za tu priliku posudio veći i sigurniji brod za takvu plovidbu od Ante Bakotića, zvanog Bakašunac. Kako je i odlučio, otišao je u Loreto i donio Gospinu sliku, istu onakvu kakvu je vidio u snu. Sliku je čuvao u svojoj kući sve dok u ovaj kraj nije stigla epidemija kolere. Kada je ta opaka bolest počela kositi i odnositi ljudske živote, tadašnji župnik don Mate Livić sjetio se slike i predložio župljanima da 10. svibnja sa Gospinom slikom načine procesiju oko sela. Tako je i bilo. Uzeli su Gospinu sliku iz Markove kuće, obišli s njom oko sela i donijeli je u crkvu. Tako je nastao zavjet Gospi od Loreta.

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …