U Lećevici je proslavljena Gospa Karmelska. Četvorica franjevaca proslavila su i četrdeset godina svećeništva.

I ove godine Župa sv. Martina u Lećevici svečano je proslavila blagdan Gospe od Karmela čiji je lik naslikan u istoj slici na glavnom oltaru skupa sa svetim Martinom, kome je  posvećena Crkva u kojoj se odvijala proslava.

Slavlje je uzveličano četrdesetgodišnjicom svećeništva: fra Mate Topića, fra Ante-Branka Periše, fra Josipa Šimića, fra Marinka Vukmana i fra Dušana Džimbega župnika i domaćina slavljenika. U procesiji koja je prethodila sv. misi pjevao je župni zbor pod ravnanjem Ante Grg

ića uz pratnju svih nazočnih vjernika i trinaest svećenika koji su sudjelovali u svetom misnom slavlju.

Fra Ante Akrap, profesor na KBF-u u Splitu, predvoditelj slavlja, živo i uvjerljivo govorio je o liku Gospe od Karmela, sv. Iliji, Sv. Pavlu kao i o proročkom poslanju svećenika navjestitelja svete Božje Riječi, osvrnuvši se na 40 godina svećeništva nazočnih slavljenika u službi Bogu, Crkvi i vjerničkom narodu.

Na kraju sv. mise župnik fra Dušan izrekao je zahvalu Bogu i nebeskoj zaštitnici Gospi od Karmela kao i svima koji su pridonijeli samoj proslavi. Posebno je u ime kolega zahvalio Bogu na četrdeset godina života i rada na njivi Gospodnjoj u različitim službama u Domovini i iseljeništvu. Kratko se prisjetio primanja svećeničkog reda u Otoku 01. srpnja 1979. godine preko ruku splitsko-makarskog nadbiskupa Don Frane Franića, kada je jedanaest mladih đakona primilo svećenički red od kojih su trojica pošli u svijet, dvojica otišla u nebo a jedan je, nažalost bio spriječen nazočiti slavlju u Lećevici. Potom je sve nazočne svećenike pojedinačno pozdravio i u kratkim crtama predstavio, posebno se osvrnuvši na slavljenike o čijem je porijeklu, životu i svećeničkom djelovanju upoznao sve nazočne na svetom misnom slavlju.

Svako predstavljanje popraćeno je velikim aplauzom, pogotovo ako je bila riječ o svećenicima koji su vršili službu župnika u župi Lećevica, što je pokazatelj koliko su voljeli i vole svoje duhovne pastire.

„Sv. Pavao je zapisao: „Dobar sam boj bio, trku završio…“ Četrdeset godina smo boj bili ali trku još nismo završili. Još nam je trčati i boj biti, ali se ne bojimo jer znamo da je dragi Bog i njegova i naša Majka draga Gospa s nama i uz nas, a i vi dragi vjernici koji ste nam poticaj i inspiracija što svjedoči i ovo svečano i mnogobrojno slavlje u ovoj malobrojnoj župi naše Zagore. Ostajemo uz vas i slijedećih „četrdest godina“ a vjerujemo da ćete i vi biti uz nas“, zaključio je fra Dušan uz burni pljesak.

Nakon zajedničkog slikanja uslijedilo je čestitanje i ručak upriličen na imanju gospođe Anemarije Durdov u Radošiću.

Pogledajte još

Održana sjednica Izvršnog odbora proslave jubileja sv. Nikole Tavelića. Središnja proslava bit će u nedjelju 21. lipnja 2020. godine u Šibeniku.

Sjednica Izvršnog odbora proslave jubileja „50. godina od kanonizacije prvog hrvatskog sveca, sv. Nikole Tavelića …

Župa Miljevci proslavila je blagdan Imena Isusova. Slavlje je predvodio meštar novaka sa Visovca fra Mijo Šabić.

Župa Miljevci proslavila je 14. siječnja 2020. godine svetkovinu Presvetog Imena Isusova, svojeg zaštitnika. Veliko mnoštvo …

Nedjeljna homilija mons. Marinka Mlakića: 2. nedjelja kroz godinu A – Jaganjče Božji, smiluj nam se!

Evanđelje: Iv 1,29-34 Evo Jaganjca Božjega koji odnosi grijeh svijeta! Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu …