U katedrali svetog Jakova proslavljena je sveta Cecilija. Na misnom slavlju okupili su se crkveni pjevači.

Prigodom blagdana svete Cecilije, zaštitnice glazbenika crkveni pjevači župa Zaton, Njivice ,Katedrala, Vidici, Baldekin, Madalina,  Zablaće, samostana Svetog Lovre, Laudantesi i Pivači sv. Jakova okupili su se u utorak  22. studenoga u katedrali Svetog Jakova na zajedničkom misnom slavlju. Euharistiju je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić. Zajedničko pjevanje animirala je voditeljica katedralnog zbora Jelena Mikulandra.

„Mučeništvo i glazba. Trpljenje i pjesma – ide li to zajedno?“, zapitao je u homiliji biskup Tomislav Rogić.    Kad nas nešto boli, ili nam je zbog nekoga ili nečega teško, obično – nije nam do pjesme. – Postoji i drugo iskustvo kad se pjesmom, glazbom bori protiv boli ili pobijedi bol. Taj nam misterij razrješava Božja Riječ koja kaže da su pravednici sveci u ruci Božjoj i da ih se ne dotiče muka nikakva. Biti u ruci Božjoj. Osjećati svu sigurnost da je Bog s tobom, da te vodi, da te uzima k sebi. To je izvor snage da se preboli muka.

Pjevati Bogu i kad nam je lijepo i kad nam je teško, zapravo je predokus onoga što su sveci, i sveta Cecilija osjećali i za što je ona postala zaštitnicom liturgijske svete glazbe. To je na ponos ali i izazov svakome tko sudjeluje u liturgiji – bogoslužju, osobito pjevačima. Pjevati Bogu na slavu, veličati njegova djela, naviještati pjesmom spasenje njegovo. Divne li zadaće vrijedne svakog truda. U pjesmi je onda i zahvalnost za primljena dobra, i molitveni vapaj u nevolji i boli, i slava Bogu koji pokazuje svoju blizinu, spašava i vodi nas k sebi, kazao je biskup.

Sveta Cecilijo, koja si svojim životom i mučeništvom pjevala hvale Gospodnje, i koju Crkva časti kao zaštitnicu glazbe i pjevanja, pomozi nam svjedočiti našim glasom i zvukom naših instrumenata, onu radost srca koja nam dolazi od vršenja Božje volje, i življenja naše vjere u Trojedinog Boga koji se u svom Sinu objavio i spasio nas, poručio je biskup u homiliji.

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …