U katedrali sv. Jakova održan koncert svetom “Jakovu na dar”

Mješoviti zbor katedrale sv. Jakova u Šibeniku održao je dojmljiv „Koncert svetom Jakovu na dar uz 725. obljetnicu Šibenske biskupije“ u ponedjeljak 24. srpnja,  večer uoči svetkovine sv. Jakova, naslovnika šibenske katedrale. U prekrasnom ambijentu katedrale glazbenici su pokazali svu ljepotu i uzvišensot duhovne glazbe, izvodeći djela renomiranih skladatelja poput Conradina Kreutzera, Josquina des Presza, Giovannia Pierluigia da Palestrine i Luigia Vecchiottija. Zborom je ravnala voditeljica zbora Jelena Mikulandra, a za orguljama je bio Andro Čalo.

Koncert je započeo s djelom Conradina Kreutzera „Gospodinov je dan“, koji je bio odličan uvod u nastavak koncerta. Zatim je uslijedila jednostavna, a istovremeno dojmljiva izvedba kompozicije „Ave vera virginitas“ Josquina des Presza, koji je bio jedan od najpoznatijih skladatelja renesanse. Bogata harmonija i virtuoznost glazbenika ispunile sveti prostor katedrale sv. Jakova izvedbom „Jesu rex admirabilis“ od Giovannia Pierluigia da Palestrine.

Završni dio koncerta bio je posvećen Luigiju Vecchiottiju i njegovom djelu „Introito, Kyrie i Gradual per la festa di s. Giacomo Apostolo“  koje je skladano u 19. stoljeću za šibensku katedralu.  Vrhunac večeri bio je kada je Mješoviti zbor katedrale sv. Jakova izveo Himnu svetom Jakovu Franza Kimoveca pjesmu koja se u Šibeniku uvijek rado pjeva.

Pogledajte još

Smotra crkvenog pučkog pjevanja “Puče moj” održana je u Vodicama.

  Dvadeset i sedma smotra  izvornog crkvenog pučkog pjevanja Šibenske biskupije „Puče moj“ održana je …

Svećenici Gospićko-senjske biskupije na uskrsnom druženju u Šibeniku.

Svećenici Gospićko-senjske biskupije okupili su se u četvrtak, 4. travnja, u Šibeniku na uskrsnom susretu …

Uskrsno misno slavlje u Cvjetnom domu.

Šibenski biskup Tomislav Rogić prigodom svetkovine Uskrsa u  srijedu 3. travnja pohodio je «Dom za …