U katedrali je slavljena misa zahvalnica na Silvestrovo. Zahvalnica je završila euharistijskim klanjanjem.

Misu zahvalnicu za proteklu kalendarsku godinu na Silvestrovo, u četvrak 31. prosinca, u katedrali svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Svečanim “Tebe Boga hvalimo” zahvalio je Gospodinu za sve dobro u Šibenskoj biskupiji u 2020. godini. Zahvalnica je završila euharistijskim klanjanjem u sklopu kojeg vjernici su otpjevali “Tebe boga hvalimo”.

“I u ovoj situaciji opasnosti od zaraze, potresa, velike neizvjesnosti i različitih briga koje nas more ne smijemo zaboraviti zahvaljivati. Ne smijemo zaboraviti na toliko toga dobrog i lijepog što svaki dan od Boga primamo”, kazao je u homiliji biskup Tomislav Rogić.

Kazao je kako usprkos pandemiji u Šibenskoj biskupiji proslavili smo većinu svetih krizama, imali više velebnih slavlja. “Spomenut ću samo svetkovinu Tijelova, Obljetnicu kanonizacije sv. Nikole Tavelića, zaključak godine posvećene prvom proglašenom svecu iz našeg naroda, svetkovinu sv. Mihovila. Gospod je dao da se možemo okupiti, moliti i slaviti njegovo sveto Ime i uteći se u zagovor nebeskih zaštitnika”.

Bogu smo pozvani zahvaliti i na kušnjama. Pogled unaprijed zahtjeva vjeru u Božja dobročinstva. Iz nevolja možemo izaći Božjom pomoću koju ćemo u poniznosti srca moliti, kazao je biskup. “Možda se sve ovo oko nas i događa s ciljem da ozdravimo od obijesti, da se vratimo skromnosti i onim najvećim i najvažnijim vrijednostima u našem životu: međusobnom poštivanju i velikodušnosti, obiteljskom zajedništvu, poštenom radu, kršćanskoj ljubavi prema najpotrebnijima, odgovornosti jednih za druge i većem međusobnom razumijevanju. Nisu li to preduvjeti za nutarnji mir duše i ljepotu u jednostavnosti života”.

“Valja svakako priznati da je bilo pogrešaka i propusta. Priznati da smo i te kako potrebni Božjeg oproštenja za svaki put kad smo zakazali. Zakazali radi bilo koje ljudske slabosti ili grijeha. Nismo savršeni. Grešni smo ljudi. Zato naša molitva večeras uz zahvalnost nosi i onu drugu riječ: Bože oprosti, brate i sestro oprosti. Bože daj nam snage i ustrajnosti u dobru da nadvladamo svaku grešnu sklonost, svaku sebičnost i oholost koja nas od Tebe može udaljiti. Bože naš, koji si došao učiniti nas svojom djecom, hvala Ti i oprosti!”, zaključio je homiliju niskup Tomislav Rogić.

Pogledajte još

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …

Proslavljen blagdan sv. Rite u Župi Svih Svetih u Sesvetama. Slavlje je predvodio biskup Tomislav Rogić

Vjernici Župe Svih Svetih u Sesvetama proslavili su u  srijedu 22. svibnja blagdan svete Rite. …

Sprovod i misa zadušnica sestre milosrdnice Lucije (Ane) Jurić.

Sestra milosrdnica Lucija (Ana) Jurić preminula je u subotu  18. svibnja 2024. u 85. godini …