U Buliću proslavljen sv. Antun pustinjak,nebeski zaštitnik mjesta.

Mještani Bulića u nedjelju 17. siječnja 2021.g , svečano su proslavili svetkovinu sv. Antuna Pustinjaka opata , nebeskog zaštitnika mjesta. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je župnik fra Božo Mandarić . Poštujući epidemiološke mjere, vjernici su ispunili prostor crkve, a bilo je lijepo vidjeti i mlade obitelji s djecom na misnom slavlju . Mješoviti crkveni zbor iz susjednog Vukšića uveličao je  slavlje pjevanjem čuvene  tradicionalne  starodrevene pučke „vukšićke mise“.
-“Stjecanje novca i uživanje u njemu smatraj kratkotrajnom maštarijom. Jer, kakva je korist stjecati ono što se ne može ponijeti u duhu? Nije li bolje sticati ono što možemo ponijeti sa sobom: pravednost, mudrost, hrabrost, prosuđivanje, ljubav i vjeru?” . Ovo su riječi sv. Antuna Pustinjaka , koje nam poručuju da u životu možeš ostati bez svega , ali bez Boga ne možeš . Htio je da Gospodin svu slabost uzme od njega , da živi svetim načinom života i u tom je uspjevao. Preko sv. Antuna bog se na jedan poseban način proslavio. Mi trebamo božju blizinu , jer je to svakome od nas potrebno i zato ne dopustimo da nas naši grijesi spriječe da dođemo pred lice božje. Neka tako bude po zagovoru sv. Antuna , da nas Bog sve sačuva od svakog zla- rekao je u nadahnutij homiliji fra Božo Mandarić
Crkva sv. Antuna pustinjaka u Buliću podignuta je od 1892 -1894.g. na temeljima srednjovjekovne crkve sv. Kate, koja je oko 1727. promijenila titular u sv. Antun. Najnovija obnova počela je 1988.g.  Srušen je zvonik na preslicu i pred sam Domovinski rat podignut novi.  Crkvu su tijekom Domovinskog rata srbočetnici  do temelja  porušili i odnijeli oba zvona , koja do danas nisu pronađena.
Godine 1999. započela je na istom mjestu izgradnja nove crkve, zvonika s novim zvonima ,  te je dovršena 2003. godine.  Ispred crkve sv. Antuna 2013. postavljena je bista don Petru Nakiću, poznatom svjetskom graditelju crkvenih orgulja koji je rođen u Buliću. Na završetku misnog slavlja župnik fra Božo Mandarić zahvalio se , nazočnim vjernicima i svima , koji su svojom aktivnošću pomogli na bilo koji način u proslavi svetkovine nebeskog zaštitnika Bulića , sv. Antuna Pustinjaka . Ispred crkve u ime bratstva i zajedništva župe , poznata muška pjevačka skupina Vukšićki bećari i nazočan vjernički puk iz duše su zajedno zapjevali   „ sv. Ante visoka zvonika Buliću si i ponos i dika “ .  Zapjevala se ovom prigodom tradicionalna  ojkavica  , razmijenilo se puno davnih sjećanja i  riječi onih župljana,  koji se inače rijetko susretnu .  Bulićani su  kao pravi domaćini  u znak zahvale   , za sve nazočne goste pripremili  prigodan domjenak.   Stara narodna poslovica kaže “ Sv. Antun opat , uzmi u ruke motiku i ajde kopat “ . Svetkovanje nebeskog zaštitnika, zajedno s gostima nastavljeno je u obiteljima uz bogati blagdanski stol.
Tekst i foto : Marko Ledenko- Mane

Pogledajte još

Misnim slavljem i procesijom u župi Dolac proslavljen God Križa.

God križa, godišnja proslava krvarenja raspela iz šibenske gradske Župe Svetoga Križa – Dolac, proslavljen …

Smotra crkvenog pučkog pjevanja “Puče moj” održana je u Vodicama.

  Dvadeset i sedma smotra  izvornog crkvenog pučkog pjevanja Šibenske biskupije „Puče moj“ održana je …

Svećenici Gospićko-senjske biskupije na uskrsnom druženju u Šibeniku.

Svećenici Gospićko-senjske biskupije okupili su se u četvrtak, 4. travnja, u Šibeniku na uskrsnom susretu …