Treći dan hodočašća u Italiju župa Šubićevac i Gospa van Grada

Prvi dio trećega dana hodočašća bio je rezerviran za obilazak antičkog Rima. Pod dolasku u središte Grada, hodočanici su preuzeli audio-slušalice i krenuli sa svojim vodičima prema Colosseumu. Na putu su se zaustavili kod crkve Sv. Petra u okovima, gdje su razgledali znamenitosti: Michelangelovog Mojsija, grob Julija Klovića, relikvije okova sv. Petra i relikvije sedam braće Makabejaca.

Uskoro su stigli pred Colosseum, poznatiji kao Amfiteatar flavijevaca, kojega je započeo graditi car Vespazijan a dovršio njegov sin Tit. Uz obavezno fotografiranje i pjesmu na usnama, hodočasnici su obišli Konstantinov i Titov slavoluk. Uputivši se prema samom središtu antičkog Rima, s pažnjom su slušali tumačenja vodiča i razgledavali Vječni grad. Nekoliko minuta udaljenosti od Rimskog koloseuma, 53-je hodočasnika stiglo je na Forum Romanum, drevni centar Rimskog Carstva. Imali su prigodu razgledati i Fori imperiali, carske trgove koji se prostiru paralelno s Forumom. Nakon obilaska znamenitosti brežuljka Palatina, uputili su se prema Kapitoliju, gdje su uživali u prekrasnoj panorami na carski Rim. Tu su kratko razgledali trg Campidoglio i nastavili prema Vittorijanu, spomeniku koji je podignut krajem 19. stoljeća u spomen na ujedinjenje Italije. Osobito je bilo zanimljivo vidjeti smjenu straže na Oltaru domovine (Altare della Patria), kao i uživati u pogledu koji se pruža prema Venecijanskom trgu (Piazza Venezia). U 12 sati hodočasnici i njihovi fratri učinili su stanku za ručak, a program se nastavio u poslijepodnevnim satima.

Treći dan hodočašća u Italiju nastavljen je u poslijepodnevnim satima obilaskom Venecijanskog trga (Piazza Venezia). S Trga su hodočasnici ušli u Via del corso, a to je zasigurno najpoznatija rimska ulica, koja mnogovrsnim sadržajima privlači mnoštvo posjetitelja iz dana u dan. Nakon nekoliko minuta ugodne šetnje ulicom koja je dobila naziv po konjskim utrkama, hodočasnici su skrenuli prema crkvi Sv. Ignacija Loyolskog. Ljepota i grandioznost barokne umjetnosti i u suvremeno vrijeme uzdiže duše Bogu, a ta crkva bijaše prigoda da se hodočasnici podsjete na značenje baroknog stila u povijesti Katoličke crkve. Nakon obilaska crkve posvećene utemeljitelju Družbe Isusove, hodočasnička grupa krenula je prema obližnjem Pantheonu, kojega je dao sagraditi Marko Agripa u čast cara Hadrijana. Taj drevni rimski hram – izvorno posvećen svim bogovima – danas je kršćanska bogomolja, crkva posvećena Djevici Mariji, kraljici mučenika.
Vrijeme je brzo prolazilo a 53-je hodočasnika – većinom iz Šibenika, uputilo se sa svojim vodičima prema Fontani di Trevi, najpoznatijoj svjetskoj fontani. Neki od njih ubacili su i pokoji novčić, uz želju da se što prije vrate u Rim. Grupa se potom uputila prema jednom od najpoznatijih rimskih trgova, a to je Piazza di Spagna; trg koji je naziv dobio po španjolskom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici.

S molitvom na usnama muževi i žene iz grupe upravljali su pogled prema kipu Bezgrješne Djevice, koji se nalazi na velebnom stupu – neposredno do španjolskog veleposlanstva. Nedaleko se nalaze svjetski poznate stepenice, čiji je točan naziv Scalinata della Santissima Trinità. To mjesto bijaše prigoda da hodočasnici zapjevaju, a u pjevanju su im se pridružila i jedna talijanska grupa. Vodiči su uskoro odredili pauzu od 1,5 sat, a što su mnogi iskoristili za ugodnu šetnju i čašicu razgovora.

Nakon predaha, nastavili su obilazak srca Vječnoga grada, a Via del Corso malo-pomalo vodila je hodočasnike prema Narodnom trgu (Piazza del popolo). Tu se grupa okupila pod obeliskom, koji se nalazi u središnjem dijelu Trga. Mogli su čuti o bogatoj povijesti mjesta na kojem se nalaze, a osobito je bilo zanimljivo slušati o hrvatskim hodočasnicima koje je veliki Dante Alighieri vidio upravo na tom mjestu i opisao njihovu pobožnost u svojem remek-djelu Božanstvena komedija.

Oko 19 sati hodočasnici su autobusom krenuli u Hotel Jonico, gdje su smješteni za vrijeme boravka u Rimu.

fra Jerko Kolovrat

Pogledajte još

U Vodicama proslavljeno je Našašće svetog Križa.

Našašće svetog križa i Dana grada Vodica proslavljeni su u Vodicama u petak  3. svibnja. …

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …