Tjedan zajedništva i solidarnosti obilježen je i u župi Vodice.

U nedjelju 7. ožujka mise u župnoj crkvi Našašća sv. Križa u Vodicama predvodio je goraždanski župnik don Josip Tadić, u suslavlju vodičkog župnika don Franje Glasnovića.

U propovijedi don Josip se osvrnuo na čitanje iz Knjige Izlaska o deset Božjih zapovjedi. Dotaknuo se odlomka Evanđelja koje govori o istjerivanju trgovaca iz jeruzalemskog hrama, naglasivši kako bi svaki čovjek trebao biti hram Božji, u kojem prvo mjesto pripada Bogu.

Govorio je i o životu i povijesnom stradanju Hrvata katolika toga kraja, te povijesnom značenju crkve Drinskih mučenica. Tadić je okupljene vjernike podsjetio na životni put i mučeništvo pet blaženih sestara iz Družbe kćeri Božje ljubavi, naglasivši „Za vrijeme II. svjetskog rata, točnije 15. prosinca 1941. godine iz samostana Marijin dvor na Palama kod Sarajeva, četnici su zarobili i u Goražde poveli pet časnih sestara.

Sestre su pomagale siromahe ne praveći razliku prema vjeri i naciji, dijelile su kruh djeci državnoga Dječjeg doma, njegovale su bolesnike. S njima je bila s. Berchmana, koja zbog bolesti i starosti nije mogla slijediti križni put po snijegu i hladnoći, te je ostala u Sjetlini. Spomenute četiri redovnice mučene su u vojarni (današnja OŠ Husein ef. Đozo). Kako bi sačuvale svoju čast, sestre su skočile kroz prozor gdje su se teško povrijedile nakon čega su ih četnici ubili i bacili njihova tijela u rijeku Drinu.

Zbog čina kojim su sačuvale svoju čast nazvane su Drinske mučenice i 24. rujna 2011. proglašene su blaženim Drinskim mučenicama, kazao je župnik Tadić te, unaprijed zahvaljujući svima, izrazio nadu da će dobri ljudi prepoznati iskrenu namjeru. Na kraju propovijedi poručio je okupljenim vjernicima: “Jer ti koji živiš, ne zaboravi mrtve. Tko je bez povijesti, taj je bez lica i identiteta.“

„Ovo su ‘Dani zajedništva’ koji jačaju veze i zajedništvo našega naroda iz kojeg se rađaju nove suradnje i projekti a ponajviše obogaćujemo i ohrabrujemo jedni druge da se lakše ide kroz svakodnevnicu i sve prepreke modernog života.“

“Program i mise bile su i humanitarnog karaktera i tim skromnim prinosom će se pomoći izgradnja crkve Blaženih Drinskih mučenica u Goraždu“, kazali su nakon mise predsjednica ZH BiH u Vodicama Lucija Toprek, i Goran Babić te ostali predstavnici iz ZH BiH ŠKŽ.

Pogledajte još

Božićni blagoslov u Caritasu Šibenske biskupije.

Prigodom svetkovine Božića u prostorijama Karitasa Šibenske biskupije u petak 13. siječnja upriličen je božićni …

Božićni blagoslov u Katoličkoj osnovnoj školi.

Drugog dana drugog drugog obrazovnog razdoblja, 10. siječnja, okupili su se učenici svih razrednih odjeljenja …

U katedrali svetog Jakova slavljena misa za papu Benedikata XVI.

Na nedjelju Krštenja Gospodinova šibenski biskup Tomislav Rogić u katedrali svetog Jakova predvodio je svečano …