Svjedočanstvo misionarke s. Franciske Ivanović koja djeluje u Ugandi

U ponedjeljak 09. listopada u župi sv. Petra na Vidicima euharistijsko slavlje na blagdan posvete Lateranske bazilike, Majke svih crkava,  predvodio je povjerenik za misije i misijsko djelovanje don Tomislav Puljić, župnik Župe Srca Isusova na Baldekinu. Poseban događaj tijekom propovijedi donijela nam je jedna sestra franjevka iz daleke Afrike. Riječ je o s. Franciski Slađani Ivanović koja djeluje kao misionarka u u zajednici sestara u mjestu Ruti kod Mbarare u Ugandi već pune dvije godine te je tu večer posvjedočila okupljenim vjernicima o životu u misijama. Sestra inače pripada Bosansko-hrvatskoj provinciji Prečistog Srca Marijina.

U svojoj propovijedi don Tomislav je najprije u skladu s blagdanom dana obuhvatio povijest posveta crkava, počevši od Rima pa nadalje po cijelom svijetu, i na koncu rekao je nekoliko zanimljivosti o crkvama u Šibeniku – od sveukupno dvadeset i četiri crkava i kapelica, posvećenih je samo devet. Posveta crkve je svetkovina u određenoj mjesnoj crkvi zbog iznimne važnosti milosti posvećenja. S obzirom da je prvoj Crkvi Krist rekao: „Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju“ (Mk 16, 15) don Tomislav je obuhvatio misijsko poslanje Crkve sadržano u toj ključnoj rečenici prepustivši tako riječ s. Franciski.

Svoje svjedočanstvo sestra je započela rečenicom kako je krv mučenika sjeme novih kršćana te je na taj način dala uvid u stvarno stanje misije u Ugandi, posebice zato jer je za vjeru trebalo i treba trpjeti. Kršćanstvo je u Africi prihvaćeno zahvaljujući mnogim misionarima koji dolaze iz svega svijeta. No, precizirala nam je i realno stanje u kojem sestre franjevke trenutno žive ondje. Najprije, važno je istaknuti da je Uganda obradiva zemlja, ali da oni koji žele nešto posijati i uzgajati za potrebe obitelji ne smiju jer se zemlja mora iznajmljivati, a to je vrlo skupo.

Govoreći o prilikama djece, naglasila je kako su djeca ugrožena skupina jer ako ne idu u školu ili nešto ne rade umiru od gladi. Djevojčice su izložene prostituciji zbog zarade i prehranjivanja obitelji, a nažalost nije ih mimoišla i aktualna pandemija virusa COVID-a 19. Pritisnuti su sa svih strana raznoraznim nedaćama kao što je i zagađena voda, razne bolesti od kojih je najčešći AIDS, materijalno siromaštvo, nemogućnost posla, itd. Djece ima, ali sredstava za školovanje djece nema dovoljno. No, postoji i jedna pozitivna priča koja je nedavno izašla na vidjelo, a ta je da je jedna djevojka Martina Fišić koja inače živi i radi u Irskoj zajedno sa sestrom od s. Franciske, Frankom Ivanović, osnovala fond preko kojeg je u selu Karundi kojeg su posjetile izgradile školu za djecu. Potrebna su im kumstva, to jest dobrovoljno plaćanje školarine za djecu, kao i mnoga druga materijalna sredstva za normalan život.

Unatoč mnogim izazovima u dalekoj Ugandi, sestra na kraju tumači kako im uopće ne ponestaje radosti te kako im je najveća radost poći na euharistijsko slavlje koje traje po pet i više sati. Oni su uz Boga, blizu Njegovom Srcu koje čuje vapaj njegove djece, a na nama je da probudimo milosrđe i da nađemo načina kako doći do njihovih srdaca.

Druženje sa sestrom kao i mnoga pitanja vezana za misije u Ugandi nastavila su se u ugodnom druženju u župnoj dvorani.

Pogledajte još

Smotra crkvenog pučkog pjevanja “Puče moj” održana je u Vodicama.

  Dvadeset i sedma smotra  izvornog crkvenog pučkog pjevanja Šibenske biskupije „Puče moj“ održana je …

Svećenici Gospićko-senjske biskupije na uskrsnom druženju u Šibeniku.

Svećenici Gospićko-senjske biskupije okupili su se u četvrtak, 4. travnja, u Šibeniku na uskrsnom susretu …

Uskrsno misno slavlje u Cvjetnom domu.

Šibenski biskup Tomislav Rogić prigodom svetkovine Uskrsa u  srijedu 3. travnja pohodio je «Dom za …