Svetkovina Velike Gospe proslavljena je u biskupijskom marijanskom svetištu Vrpolju.

Prigodom svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo ili Velike Gospe u ponedjeljak 15. kolovoza misno slavlje u marijanskom svetištu Šibenske biskupije Vrpolju, uz sudjelovanje velikog broja vjernika predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Slavlje je započelo procesijom sa čudotvornom Gospinom slikom.

„Ovaj nas Marijin blagdan posebno okuplja ovdje u Vrpolju već tolika stoljeća. Razne nedaće nisu umanjile želju vjerničke duše da dođe nebeskoj Majci i ovdje potraži mir duše u skrušenoj ispovijedi i pomirenju s Bogom. Da Gospi molitvom prinese sve svoje muke i potrebe, da zatraži snage za nošenje životnog križa, da ispuni obećani zavjet i zahvali za primljena dobročinstva. Nitko kao Marija ne okuplja oko sebe čitave obitelji, spaja pokidane veze, vraća ljubav i vjernost, razumijevanje i velikodušnost, prihvaćanje i spremnost na žrtvu iz ljubavi – zato ju i nazivamo Kraljice obitelji. I danas žarko molimo Gospu za naše kršćanske obitelji da sačuvaju vrijednosti svete vjere i uspješno ih prenose na mlađe, odgajajući ih da ljube Boga i bližnjega kako nas je Krist učio. Kraljice obitelji sačuvaj naša ognjišta, njihovu životnost i okrenutost Bogu u vjeri, nadi i ljubavi. Daruj naše obitelji i novim duhovnim zvanjima koja će se velikodušno staviti na raspolaganje Bogu, njegovoj Crkvi i narodu“, poručio je u homilji biskup Tomislav Rogić. Kazao je kako danas u Vrpolje došli Gospi da nam učvrsti vjeru, da ojača nadu i pouzdanje i da nas nauči istinski ljubiti i Božju volju ispunjavati.

Potom je naglasio kako u Marijinu životu, vjeri, kušnjama, pouzdanju i patnjama koje je ona prošla, svaka vjernička duša može tražiti i iščitavati i svoje životne staze. „Da Gospodinu predamo svoje strahove i Marijinom vjerom prihvatimo kušnje. Da Gospodinu predamo svoje boli i Marijinom nadom iščekujemo blagoslovljen ishod, okretanje na dobro i onoga što nas pritišće. Da Gospodinu predamo svoje slabosti, grijehe, propuste, razne stranputice i grešne navike, te da po Mariji, Majci Milosrđa, Božje milosti i Majci Nade i mi uzmognemo s Marijom klicati, veliča duša moja Gospodina – velika mi djela učini Svesilini, sveto je Ime njegovo“.

Gospa Uznesena na Nebo jasno pokazuje konačni cilj na koji smo pozvani i samo kroz taj poziv na vječni život s Bogom, kroz taj pogled, možemo jasnije vidjeti svoje živote, svoje radosti i žalosti, svoje mane i vrline, svoje nevolje i kušnje, svoje želje i nagnuća, poručio je biskup. Vjernike je pozvao da osnažuju vjeru vjeru u vjeri nebeske Majke, Majke proslavljene poslije svih iskušenja koja je prošla. Radost Neba ne da se s ničim uspoređivati. Snaga vjere u Božju dobrotu kadra je sve pobijediti. Gospe koja kidaš okove svake zarobljenosti isprosi nam tu snagu vjere, to predanje u ruke Božje koje se ustrajno nada spasenju. To pouzdanje koje Mariju nosi prema Nebu, Bogu zauvijek, neka budu i naša životna krila kojima prelijećemo kušnje zemaljske prolaznosti. Marijin zagovor neće izostati. Utječemo se Tebi, koja svijetliš na našem putu kao znak spasenja i nade, o blaga, o mila, o slatka Djevice Marijo, zaključio je biskup Tomislav Rogić.

Pogledajte još

Krštenje petog dijeteta u obitelji Franke i Šime Škevina u župi Betina.

Šibenski biskup Tomislav Rogić je u nedjelju 24.rujna u župnoj crkvi  svetog Frane u župi …

“Hrvatska žena Šibenik” proslavila 30. obljetnicu djelovanja.

Udruga Hrvatska žena Šibenik u subotu 23. rujna svečano je proslavila 30. obljetnicu djelovanja. Program …

Molitva mladih za Grad i Biskupiju.

Tradicionalno okupljanje mladih prigodom blagdana svetog Mihovila zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije upriličeno je …