Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije svećano je proslavljena u biskupijskom marijanskom svetištu Vrpolju.

Prigodom svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo ili Velike Gospe u subotu 15. kolovoza misno slavlje u marijanskom svetištu Šibenske biskupije Vrpolju, uz sudjelovanje velikog broja vjernika predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Slavlje je započelo molitvom i posvetom Šibenske biskupije pred čudotvornom Gospinom slikom.

„Utječemo se pod obranu Tvoju, sveta Bogorodice – Gospe od Vrpolja. Utječemo se Tebi već stotinama ljeta naše Šibenske biskupije. Tebe Majko Božja, častimo u svim našim crkvama. Tvojoj zaštiti povjeravamo svaku našu župnu zajednicu i svaku kršćansku obitelj, naš narod i Domovinu, čitavi svijet. Tebe zazivamo Kraljice obitelji u svim burama i olujama koje se nadvijaju nad majčinstvo i očinstvo današnjih obitelji. Sačuvaj nam vjeru i odanost tvome Sinu Isusu Kristu. Daj da se tvoja predanost, tvoja riječ: Evo službenice Božje preslika i održava u život svakog kršćanina. Tebi vapimo Gospe od okova, svojim zagovorom raskini okove svakog zla, straha, nevjere, ovisnosti, sebičnosti, zabluda, svakog grijeha i podari nam da živimo u slobodi djece Božje koja se životu raduju, rade i ljube jedni druge – za život vječni! Ne odbij nam molbe u potrebama našim, nego nas od svih pogibli uvijek oslobodi Djevice slavna i blagoslovljena“, molio je biskup Rogić pred Gospinom slaikom.

U homiliji je kazao kako je Marija majka koja nas spaja. „Spaja nas danas u divno zajedništvo ljubav nebeske Majke koja grli svu svoju djecu koja se njoj u pomoć utječu. Spaja nas danas naša pobožnost prema Kraljici neba, Uznesenoj na nebo, i čini od nas svih jednu obitelj, Kristovih vjernika po Marijinim svetištima, ovdje u Vrpolju i diljem Domovine i svijeta“.

Biskup Rogić kazao je kako se svijet pribojava Korona virusa. Naglasio je kako čovjeka današnjice unesrećuju i mnogi drugi virusi koji nameću svoju sliku nesreće i besmisla. „Pretoči se to onda u naše živote, naše mane i slabosti. Nered i nesklad među ljudima, u obitelji, u čovjekovom srcu koje traži mira i spokoja na krive načine, u prolaznoj zemaljskoj sreći: imetku, drogi, užitku, nekom ludom zaboravu svega oko sebe“.
Istaknuo je kako Bog želi čovjekovu sreću, On ga želi usrećiti. Ta se sreća bez Boga ne može postići. A ta sreća nam je nadohvat ako naš pogled uzdignemo sa zemlje prema Nebu, od onoga sada prema onome Zauvijek, od prolaznosti zemaljskih prema Vječnosti. Upravo to nam današnja svetkovina Gospe uznesene na nebo nudi. Onaj istinski lijek za prolazne nevolje, ma kako bile teške i katkada nesnosne. Gospa Uznesena na Nebo jasno pokazuje konačni cilj na koji smo pozvani i samo kroz taj poziv na vječni život s Bogom, kroz taj pogled, možemo jasnije vidjeti svoje živote, svoje radosti i žalosti, svoje mane i vrline, svoje nevolje i kušnje, svoje želje i nagnuća.

Biskup Tomilsav Rogić vjernike je pozvao da snaže svoju vjeru u vjeri nebeske Majke, Majke proslavljene poslije svih iskušenja koja je prošla. Radost Neba ne da se s ničim uspoređivati. Snaga vjere u Božju dobrotu kadra je sve pobijediti. Gospe koja kidaš okove svake zarobljenosti isprosi nam tu snagu vjere, to predanje u ruke Božje koje se ustrajno nada spasenju. To pouzdanje koje Mariju nosi prema Nebu, Bogu zauvijek, neka budu i naša životna krila kojima prelijećemo kušnje zemaljske prolaznosti.

„Braćo i sestre, pronađimo i mi, u molitvi Gospi od Vrpolja, danas na njezinu svetkovinu, ovdje u zajedničkoj molitvi, u susretu s njezinim Sinom, tu životnu snagu vjere koja se u ruke Božje predaje – poput Marije. Uzmimo ju za trajnu učiteljicu života, za izvor nove nade da Bog upravlja i našim životima, i ovim trenutkom povijesti. U svakom trenutku svoga života od Marije možemo učiti, njezinu se zagovoru preporučiti, pod njezine skute skloniti. U svim svojim životnim ulogama i zvanjima: i liječnik i radnik, i ribar i težak, i profesor i ugostitelj, i službenik i poduzetnik; I kao otac i kao majka, kao djed ili baka, kao sin i kao kći; I kao prijatelj, susjed, poznanik ili suradnik. Svatko u svom pozivu i ulozi neka pronađe one Marijine kreposti vjere po kojima će to što jest u svome životu Bogu vjerovati, pošteno i radosno svoju ulogu ispuniti i s vjerom prema Nebu kročiti, kazao je biskup Tomislav Rogić“.

Kraljice obitelji, vrati mir i životni polet našim kršćanskim obiteljima, da obraćajući se Tebi ustrajnom i redovitom molitvom postanu izvorište novog života. Neka se iz dječjeg plača i smijeha rađa nova budućnost. Tvojim zagovorom, Kraljice obitelji, nadahni nova duhovna zvanja, ohrabri mlade i daj im jasnoću pravih vrijednosti. Po ustrajnoj molitvi učvrsti nam dobre odluke i tebi prinesene zavjete, ojačaj nam vjeru i pouzdanje u Krista Spasitelja da i mi s njime pobijedimo svako zlo i nevolju. Ti si Marijo na nebo uznesena, od Boga nagrađena i proslavljena, daj da i nama to bude cilj – doći Bogu zauvijek, zaključio je homiliju šibenski biskup.

Na samom kraju slavlja prigodno se obratio župnik i upravitelj svetišta u Vrpolju don Ante Omazić. Zahvalio je svima koji su doprinijeli organizaciji slavlja Velike Gospe i dana oko same svetkovine. Slavlje je animirao prigodni kvintet Gospe od Vrpolja.

Pogledajte još

Održana rekolekcija svećenika Šibenske biskupije.

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 15. svibnja u prostorijama svetišta …

Gospa od Loreta proslavljena u Primoštenu.

…od 1. svibnja do 9. svibnja, svaku večer u župnoj crkvi sv. Jurja, na Gospinu …

Svetkovina Uzašašća proslavljena u župi Grebaštica.

Uzašašće Gospodinovo ili Križi, u četvrtak 9. svibnja svečano je proslavljeno u župi Grebaštica.  Prije …