Svetkovina Svih svetih u katedrali svetog Jakova.

Misno slavlje na svetkovinu Svih svetih, u srijedu  1. studenoga, u katedrali Svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. U koncelebraciji bio je umirovljeni biskup Ante Ivas i katedralni župnik don Krešimir Mateša.

U homiliji biskup Rogić kazao je kako čovjek želi znati, želi biti siguran, želi opipati i umom dosegnuti istinu. Zato se Bog utjelovio, postao čovjekom u Isusu Kristu i objavio nam načela Kraljevstva Božjega. Zapisa nam sv. Matej Isusov govor na Gori: Blaženstva!

Blaženi će biti oni koji u jednostavnost i poniznosti svoga života prihvate biti Božje djeca i živjeti dostojno Božje blizine. Oni koji prihvate da su svojim životom oslonjeni na Boga. Bog će utješiti žalosne, koji su svjesni svoje nesavršenosti, grešnosti i smrtnosti. I baš zbog toga traže svoju sigurnost u Bogu. Zemlju će baštiniti oni koji ne dopuste da u njima zlo pusti svoje korijenje, onima koji će dobrotom svladavati zlo, koji će po Božjoj ljubavi pobijediti svaku mržnju. Vječno će biti blaženi oni koji neće osvetom namirivati svoje dugove, već će svaku uvredu predati Božjem milosrđu i pravednosti. Milosrdnima, zar Bog da ne bude milostiv. Bog dobro uvijek dobrim uzvraća. Čisti srcem, bez zle primisli, laži i spletkarenja, bez ocrnjivanja susjeda i ogovaranja svoga brata, oni koji nisu dopustili da im srce zatruje bilo kakvo sjeme smutnje, svađe i razdora – takvi će Boga gledati. Mirotvorci – graditelji mira u ljudskom srcu, među ljudima i narodima, Božja su djeca jer je Bog vječni sklad i mir. Bog u svom kraljevstvu posebno prima one koji su radi dobra morali trpjeti, koji su radi svoje vjere – poput Krista – bili progonjeni. Kaže Isus – Blago vama kad vas zbog mene pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas – radujte se i kličite, velika je plaća vaša na nebesima. Ta progonili su tako i proroke prije vas, kazao je biskup govoreći o blaženstvima.

Vjernicima je kazao ako dožive da su zbog svoje vjere ismijani, odbačeni ili na bilo koji način poniženi, podignu glavu i raduju se u svom srcu jer su svjedočili za Krista. To su sveci već ostvarili i već baštine svoju nagradu, a nama su svijetli putokazi i ohrabrenje da ne klonemo biti vjernici, biti nositelji nade u našem svijetu kojega svako malo neko zlo zamrači, kad nas svako malo zlo nečim prestraši. Valja nam ustrajati – u blaženstvima napredovati – rasti i biti graditelji tog kraljevstva nebeskog, već sada i ovdje – da ga doživimo kao predokus na zemlji, poručio je između ostalog biskup Tomislav Rogić.

Pogledajte još

Uskrsno misno slavlje u Zatvoru u Šibeniku.

Šibenski biskup Tomislav Rogić u utorak 2. travnja pohodio je Zatvor u Šibeniku. U zatvorskoj …

Na Skradinskom buku održan Uskrsni Emaus.

Uskrsni Emaus ili Uskrsna euharistija u prirodi tradicionalno je slavljena na Uskrsni ponedjeljak 1. travnja, …

Uskrsno slavlje u katedrali svetog Jakova.

Šibenski biskup Tomislav Rogić na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 31. ožujka predvodio je svečano misno …