Svetkovina svetog Mihovila, zaštitnika grada i biskupije otvorena je u katedrali.

Proslava Sv. Mihovila arhanđela, zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije, otvorena je Službom svjetla i pjevanim Povečerjem u katedrali Sv. Jakova u utorak 28. rujna. Obrede je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić.

Na slavlju su sudjelovali: kardinal Vinko Puljić, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša, biskupi hvarski Ranko Vidović, kotorski Ivan Štironja, mostarsko-duvanjski Petar Palić i umirovljeni šibenski Ante Ivas.

Nakon prinosa srebrenog lika svetog Mihovila i Službe riječi prigodnu homiliju imao je župnik župe Pohođenja Blažene Djevice Marije – Njivice i biskupijski povjerenik za mlade don Gabrijel Jagarinec.

„Slavni vojskovođa sv. Mihovil često se prikazuje sa mačem u ruci. Mi vjernici nemamo to oružje u rukama, naše oružje može biti jedino vjera. Naš odgovor na sva zla koja su oko nas može biti samo vjera“, poručio je vlč. Jagarinec.

Naglasio je kako vjera nam omogućuje da imamo čiste i plemenite misli, da imamo čisti pogled, da ono što izgovaramo bude blagoslov, a ne psovka ili prokletstvo, vjera nam omogućava da naša konkretna djela i čini budu dobri, pravedni i plemeniti. Vjera je uvijek naš odgovor Bogu koji je počelo dobra, kako bi i mi postali dionici tog dobra. I zato vjera uvijek treba biti konkretna i životna. Pozvani smo vjeru živjeti i svjedočiti.

„Ljudi često traže razne uzore i primjere. Nama, koji živimo u ovom gradu, darovan nam je sv. Mihovil kao divan primjer vjernosti i poslušnosti Bogu. Treba nam ta njegova čvrstina, njegova snaga, njegova odlučnost, njegova hrabrost, njegova spremnost Bogu nadasve služiti. Treba nam čisti i jasni pogled koji će uvijek Boga gledati, u Bogu se bogatiti, Boga svakodnevno svjedočiti. Jedino ako uz Boga pristajemo, zajedno s njime možemo pobijediti razne grijehe i zla koja toliko škode ljudskim dušama, jedino s Bogom i mi možemo pobijediti grijeh koji želi narušiti harmoniju i ljepotu ovoga svijeta koji je Bog jedini stvorio. I zato sveti Mihovile, sveti arkanđele, moli za nas“, poručio je u homilji između ostalog vlč. Jagrinec.

Nakon homilije stotinjak djece, katoličkih skauta koji djeluju u župama Vodice, Njivice i Katedrala položili su prisegu. Njih stotinjak obećali su vjernost Bogu, Crkvi i Domovini.

Po završetku slavlja održan je prigodni koncert Sv. Mihovilu u čast. Mješoviti katedralni zbor i Dječji zbor katedrale izveli su prigodna djela duhovne glazbe. Zborom je ravnala prof. Jelena Mikulandra uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina, a solo dionicu na flauti imala je Ivana Šanić.

 

Pogledajte još

U smaostanu svetog Frane proslavljen je blagdan jezika svetog Ante.

Dana 18. veljače 2024. o Prvoj korizmenoj nedjelji u crkvi sv. Frane u Šibeniku, mjestu …

Susret animatora liturgijskog pjevanja Šibenske biskupije

Susret animatora liturgijskog pjevanja Šibenske biskupije održan je u subotu 17. veljače u Šibeniku. Okupljanje …

Vjerska emisija “Riječ nade” od ove subote samo na YouTube kanalu Šibenske biskupije.

Vjersku emisiju Šibenske biskupije “Riječ Nade” i dalje možete pratiti na YouTube kanalu Šibenske biskupije. …