Svećeničko ređenje don Ante Škugora.

Đakon don Ante Škugor zaređen je za svećenika Šibenske biskupije u subotu 31. srpnja u katedrali Sv. Jakova u Šibeniku. Misno slavlje s obredom ređenja predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. U koncelebraciji su bili umirovljeni biskup Ante Ivas te brojni svećenici i ovogodišnji mladomisnici.

„Božja riječ koju smo čuli bila je upućena svima nama, a na osobit način tebi koji danas pristupaš oltaru Gospodnjem da postaneš svećenik Isusa Krista. On te vodio prema ovom času a ti si se odazvao. On te izabrao i odlučio ti povjeriti poslanje, da u Njegovo ime slaviš svete tajne naše vjere, dijeliš sakramente, tumačiš njegovu riječ, opraštaš grijehe, novorođene uvodiš u milost posvetnu i one koji napuštaju ovaj svijet molitvom Bogu izručuješ“, poručio je u homiliji biskup Tomislav Rogić don Anti Škugoru.  Pozvan si donositi nadu tamo gdje prijeti očaj, unijeti svjetlo vjere tamo gdje se stvara tama nepovjerenja, naviještati djela Božja tamo gdje se zaboravlja da je Bog s nama i što sve za nas čini. Ma, to On uvijek i čini, a tebe, i svakoga od nas, uzima za posrednika po svetim čînima koje ćeš slaviti u njegovo IME!

Biskup je novo zaređenom svećeniku poručio da utvrđuje  svakodnevno svoju nacjepljenost na Krista – kao trs na lozu, svoju povezanost s njim, svoj odaziv Kristu: molitvom, predanjem i ljubavlju za ljude kojima ćeš biti poslan. Posvjedoči svakim svojim činom da se na Krista oslanjaš, s njime računaš i Njemu služiš u njegovoj Crkvi. Tako ćeš drugima pokazivati razlog nade koji je u sebi nosiš oslonjen na Krista.

Papa Franjo ove je godine ređenicima rimske biskupije rekao neka svoj svećenički život grade na četiri blizine, bliskosti, trajne povezanosti: Prva je blizina s Bogom po svakodnevnoj molitvi, druga je blizina s biskupom u poslušnosti, treća je blizina s braćom svećenicima po izgrađivanju zajedništva prezbiterija jedne biskupije i četvrta blizina s Božjim narodom kome u Crkvi služiš i donosiš mu prethodne tri blizine, kazao  je biskup Rogić. Naglasio je da će to biti zadaća i mladomisnika

Svijet i danas, još i više, treba svećenika koji će svjedočiti Božju svetost i spasenje, Božju ljubav za čovjeka i oproštenje, poziv na dobrotu i velikodušnost u služenju drugima, poziv na obraćenje od uhodanih tokova svijeta. Po svojoj službi bit ćeš i znak osporavan jer ćeš biti putokaz da se može živjeti drugačije od ponude svijeta, da se može pronaći sreća i ispunjenje života na drugačiji način nego ga svijet nudi. Za tebe će vječnost biti cilj, a prolaznost samo put do cilja vječnog života u Bogu, kazao je biskup novo zaređenom svećeniku.

Na kraju je sve potaknuo na molitvu  za mladomisnike i nova duhovna zvanja, svećenika, redovnika i redovnica. Oni žive i mole za vas, a vi molite za njih. Takvu povezanost molitvom, Gospodar žetve, neće ostaviti neuslišanom. Molimo i za obitelji iz kojih dolaze svećenici i redovnice. Obitelj u kojoj se zajednički moli kadra je rađati duhovni poziv. Duhovna obnova našeg Hrvatskog naroda uvelike ovisi o obitelji koja se moli i radnicima na njivi Gospodnjoj koji će biti posve Božj, zaključio je homiliju biskup Tomislav Rogić.

Dobrodošlicu u prezbiterij Šibenske biskupije don Anti Škugoru zaželio je župnik u Vrpolju i biskupijski povjerenik za pastoral duhovnih zvanja don Ante Omazić. Slavlje ređenja uzveličao je Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem voditeljice Jelene Mikulandra i uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića – Caparina.

Pogledajte još

Proslavljen sveti Nikola. Biskup Rogić predvodio je minso slavlje u svečevoj crkvi na šibenskoj rivi.

Šibenski biskup Tomislav Rogić na blagdan svetog Nikole biskupa predvodio je misno slavlje u zavjetnoj …

Restaurirane slike Križnog puta u Žiriju. Nakon 60 godina vraćene u župnu crkvu.

Nakon šezdeset godina, u ponedjeljak 4. prosinca  postaje Križnog puta sa dvogodišnje restauracije  vraćene su …

Održan Studijski dan o unapređenju dalje priprave za bračni život „Zajedno za dobrobit brakova i obitelji“

Studijski dan o unapređenju dalje priprave za bračni život „Zajedno za dobrobit brakova i obitelji“ …