Svećenici slavili Misu posvete ulja i obnovili obećanja dana na ređenju

Misu posvete ulja koja se slavi na Veliki četvrtak u jutarnjim satima, zbog pandemije Covid – 19 virusa, šibenski biskup Tomislav Rogić predvodio je u srijedu 17. lipnja. U katedrali svetog Jakova u Šibeniku uz biskupa koncelebrirao je umirovljeni biskup Ante Ivas, te svi dijecezanski i redovnički svećenici koji djeluju na području Biskupije. Svećenici su preko slavlja obnovili svoja svećenička obećanja dana u trenutku ređenja.

„Misa posvete ulja krizme i blagoslov bolesničkog ulja u lipnju, u vremenu kroz godinu, posve neobično i vjerujem da nitko od živih ne pamti ovakve okolnosti. Odgodili smo ovu posvetu ulja jer smo htjeli biti zajedno u ovom slavlju, da ne izostane bitni čimbenik ovoga slavlja da ostvarimo zajedništvo svih svećenika naše Šibenske biskupije. Da nad svetim uljima zajedno položimo ruke, da zajednički obnovimo naša svećenička obećanja Isusu Kristu. Da opet budemo zajedno u našoj katedrali, zajedno Boga slavimo i na svemu zahvaljujemo, njegovu pomoć tražimo u obnovljenoj vjernosti služenja svetim tajnama koje su nam povjerene“, poručio je biskup Rogić svećenicima.

Kazao im je kako su svetom Redu postali dionici Kristova posvećenja. „On koji je od Oca poslan, Duhom Svetim pomazan – Krist – i nas želi učiniti kristolikima, jer smo pomazanici Božji. Dar. Tajna. Obaveza. Odgovornost. Trajni poziv na rast u vjeri i predanju, dosljednost u poniznosti i prihvaćanju Njegove volje“.

Biskup Rogić je poručio kako Isusovo je poslanje spasenje svijeta, oslobođenje sužnjih koje grijeh sveza, povratak vida slijepima koji ne vide vječnu Božju Istinu. Oslobođenje od okova sebičnosti, oholosti, zavisti, svega onoga što uvijek iznova zarobljava čovjekovu dušu i udaljuje od Boga. Tom poslanju obećali smo biti vjerni u svećeničkom služenju. To obećanje uskoro ćemo obnoviti, otvorene duše za nove poticaje, blagoslove i nadahnuća koja po Duhu Božjem primamo! Blagoslov ulja za bolesničko pomazanje, posveta ulja krizme kao da sve to u svojoj simbolici sadržavaju. Ulje od kojeg dolazi hrana, i lijek, i ljepota, okrepa i svjetlost, neizbrisivi pečat što prodire kroz kožu čela i dlana. Vidljiva slika natapanja, prožimanja onog nevidljivog blagoslova i darova Duha. Kao što i sama posvetna molitva kaže: da postanu hramom tvoga veličanstva i zamirišu nedužnošću, obučeni u odjeću neraspadljiva dara. Da ih učiniš sudionicima vječnog života i dionicima nebeske slave.

Vjernike je potaknuo da mole za svoje svećenike. Za njihovu revnost i ustrajnost. Molite za nova svećenička zvanja u cijeloj Crkvi i u našoj Šibenskoj biskupiji, zaključio je biskup Rogić.

Pogledajte još

Otvorenje velikih franjevačkih obljetnica samostana i crkve svetog Frane u Šibeniku.

U crkvi sv. Frane i Hrvatskome nacionalnome svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku ovih godina …

U Mandalini održana duhovna obnova za roditelje djece s teškoćama.

U crkvi sv. Nikole biskupa u Mandalini u Šibeniku u subotu 26. studenoga održana je …

U katedrali svetog Jakova proslavljena je sveta Cecilija. Na misnom slavlju okupili su se crkveni pjevači.

Prigodom blagdana svete Cecilije, zaštitnice glazbenika crkveni pjevači župa Zaton, Njivice ,Katedrala, Vidici, Baldekin, Madalina, …