Susret generacija Vodičkih žudija.

Tradicionalni susret generacija Vodičkih žudija upriličen je u subotu uoči Cvjetnice 9. travnja u Vodicama.

Susreti generacija započeli su 2012. godine, na stotu obljetnicu Vodičkih žudija, sa svrhom da se okupe svi Žudije iz svih generacija koji su sudjelovali u čuvanju Božjega groba u župi Vodice, gaji zajedništvo te da se i nadalje čuva i prenosi bogata pasionska baština povezana s Vazmenim trodnevljem i običajima vezanim s time.

Ovogodišnji jedanaesti susret, nakon prethodna dva koja su bila u posebnim okolnostima zbog pandemije i s posebnim mjerama, okupio je sedamdesetak Žudija. U župnoj crkvi Našašća sv. Križa okupili su se Žudiji iz nekoliko generacija od onih najmlađih do najstarijih i zajedno s drugim vjernicima sudjelovali su na misi koju je predvodio župnik don Franjo Glasnović. Župnik je pozdravio nazočne generacije Žudija i spomenuo da je ovo jedanaesti susret, i ponovni koji se održava u normalnim okolnostima.

U homiliji župnik je napomenuo da je Crkva u godini Sinode i da se svi trebaju uključiti i dati doprinos u zajedništvu, sudjelovanju i poslanju. Istaknuo je da je tradicija čuvara Božjega groba koja se manifestira kroz družbu Vodičkih žudija „bogato nasljeđe koje je proizašlo iz vjere naših pređa iz koje trebamo učiti i koje trebamo čuvati“. Pri tome je naveo riječi pape Franje iz njegove propovijedi na molitvenom susretu održanom 2. travnja u Nacionalnom svetištu Ta’ Pinu na otoku Gozo: „Crkva ima dragocjenu povijest iz koje crpi toliko duhovnog i pastoralnog bogatstva. Međutim, život Crkve – zapamtimo to uvijek – nikada nije samo ‘povijest koja je prošla i za pamćenje’, već ‘velika budućnost koju treba graditi’, poslušna Božjim planovima. Ne može nam biti dovoljna vjera sastavljena od predanih običaja, od svečanih proslava, lijepih narodnih prigoda, jakih i uzbudljivih trenutaka. Potrebna nam je vjera koja se utemeljuje i obnavlja u osobnom susretu s Kristom, u svakodnevnom slušanju njegove Riječi, u aktivnom sudjelovanju u životu Crkve, u duši pučke pobožnosti“. Na kraju je sve potaknuo da snažnije izražavaju živu, otvorenu vjeru koja širi radost Evanđelja te iz nje uđu u otajstvo Kristove muke, smrti i uskrsnuća „koji su pred nama u Velikom tjednu“.

Nakon mise akademski snimatelj Šime Strikoman snimio je fotografiju susreta generacija Vodičkih žudija. Susret je završio bratskim druženjem u pastoralnom centru koji su pripremili i organizirali Vodički žudiji.

Pogledajte još

Sveta Katarina Aleksandrisjka proslavljena je u Ljubitovici.

U župi Ljubitovica u subotu 25. studenog proslavljena je nebeska zaštitnica župe sveta Katarina Aleksandrijska. …

U katedrali svetog Jakova proslavljena je sveta Cecilija. Na misnom slavlju okupili su se crkveni pjevači.

Crkveni pjevači iz zbora Laudantes;  iz župa Katedrala, Gospa van Grada, Šubićevac, Vidici, Baldekin, Madalina, …

Hodočašće katedralne župe sv. Jakova u Vukovar, Osijek i Đakovo.

Šibenska katedralna župa sv. Jakova organizirala je trodnevno hodočašće u Slavoniju 17.-19. studenog. Osobit naglasak …