„Što se to događa s našom djecom?“ Donosimo razmišljanje fra Ivana Penave o mladima i roditeljima.

U novom broju liturgijsko pastoralnog listića župe sv. Petra Vidici, župnik fra Ivan Penava donosi zanimljivo razmišljanje naziva „Što se to događa s našom djecom?“. Razmišljanje je napisao ponukan odazivom mladih župe Vidici na biskupijski susret mladih koji je održan u prošlu subotu.


Što se to događa s našom djecom?“

„Dragi roditelji, zahvaljujem se na Vašem povjerenju jer je Vaše dijete sudjelovalo na Biskupijskom susretu mladih. Djeca su bila raspoložena i vesela i rado su se uključili u rad po grupama. Nadam se da je i Vaše dijete donijelo pozitivne dojmove kući. Vidimo se ujutro na misi u 11 sati.“ – ovu SMS poruku uputio sam sinoć svim roditeljima čija su djeca sudjelovala na cjelodnevnom program Biskupijskog susreta mladih. Program je to koji se kroz jednu subotu svake godine upriliči u aranžmanu Ureda za pastoral mladih Šibenske biskupije. Uz don Gabrijela Jagerinca,voditelja Ureda, a ujedno župnika u Skradinu i vjeroučitelja u osnovnoj školi cjelodnevni program su osmislili i vrlo kreativno uz mnogo truda realizirali mladi biskupijski animatori.

No, osim gornje SMS poruke poslao sam i nekoliko poruka drugačijeg sadržaja: „Poštovana, Vaše dijete danas nije bilo na Biskupijskom susretu mladih. Nadam se da je sve u redu i da ćemo se vidjeti sutra na misi u 11 sati.“ Što mislite kojih je poruka bilo više? A zašto je to tako? Zašto vrlo, vrlo mali broj mladih, a tu mislim na srednjoškolce, studente i radničku mladež pa sve do 30-tih godina života, dolazi na ovaj susret?

Ne čudi me zato naslov u našim dnevnim medijima na koji sam naišao ovih dana: „Što se to događa s našom djecom?“ ispod kojeg su osvrti na sve češće nasilne incidente u našim školama. S djecom se događa ono što mi želimo da se događa. Na njih se preslikava naš život. Ono što mi odrasli volimo i radimo, kako provodimo svoje slobodno vrijeme tako će ga provoditi i naša djeca.

Dragi vjernici, roditelji, ako želite da vaša djeca u životu znaju birati dobro, a odbacivati zlo; ako želite da imaju dobre i razumne prijatelje koji će ih poticati na kreativnost i marljivost; ako želite da vaše dijete nađe izvrsnog muža ili ženu, a ne da svoju mladost potrati na ovisnosti i izležavanje u krevetu subotom i nedjeljom, pa pošaljite ih na ovakve društvene događaje. Evo, jučer nam se na susretu predstavio par „starijih“ animatora koje se upoznao prije nekoliko godina na jednom od susreta, a sada su vjenčani i imaju mali kćerkicu.

Uz ovolike pozitivne i lijepe životne primjere ne razumijem zbog čega se bojite svoje dijete poslati u crkvu?! Zbog čega se bojite svome djetetu reći da nešto „mora“, ako stvarno vjerujete da će u crkvi naučiti nešto dobro, ako stvarno vjerujete da će u crkvi susresti Boga?! Čega se bojite, pa se ni sami ne uključujte u mnogobrojne župne i biskupijske aktivnosti?!

Pa niti ja kao malo dijete nisam uvijek išao rado u crkvu. Volio sam se igrati s prijateljima po šumi i na livadi i nije mi uvijek bilo drago kad bi me mama zvala da idemo u crkvu. Ali vjerovao sam svojim roditeljima da ima nešto dobro u toj crkvi, a prijatelje sam našao na istom mjestu i poslije mise.

Osim biskupijskih animatora u našim šibenskim župama se okupljaju i mladi skauti koji istražuju prirodu, franjevačka mladež, mnogobrojni zborovi mladih, a da ne spominjem i brojne oratorije, likovne radionice, biblijske grupe, župne Caritase i druge interesne zajednice u kojima mladi čovjek može razvijati svoje bogomdane talente.

Što mogu reći na kraju ovog osvrta nego s nadom poručiti: „Vidimo se 6.4. na biskupijskom križnom putu za mlade od Banjevaca preko Stankovaca do Lišana!“ Nadam se da će se puno veći broj mladih odvažiti učiniti ovaj mali znak pokore i priključiti se mladima iz cijele biskupije.

Vaš župnik fra Ivan

Pogledajte još

Župa svetog Ante sa Šubićevca proslavila je suzaštitnicu župe Gospu Lurdsku. Misno slavlje predvodio je župnik na Kmanu don Ivan Terze.

Blagdan Gospe Lurdske, suzaštitnice naše Župe sv. Ante Padovanskog proslavili smo nakon trodnevne duhovne priprave …

Predatavljamo redovnice, redovnike i svećenike koji djeluju u Šibenskoj biskupiji: fra Ante Bešlić.

“Da bismo mogli živjeti zavjete, najprije ih moramo razumjeti. Kroz Framu sam čuo za zavjete …

Svjetski dan bolesnika proslavljen je u šibenskoj bolnici. U bolničkoj kapeli misno slavlje predvodio je biskup Rogić.

U utorak 11. veljače obilježava se Svjetski dan bolesnika kojeg je utemeljio sveti papa Ivan …